x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Victoria, revendicată

Victoria, revendicată

de Andreea Tudorica    |    Veronica Micu    |    11 Sep 2007   •   00:00
Victoria, revendicată

O mare parte din suprafaţa oraşului Victoria, judeţul Braşov, este revendicată de locuitorii din Corbi, un sat vecin ce aparţine de comuna Ucea. Prin cele 150 de cereri de restituire, foştii proprietari işi cer drepturile asupra terenurilor din intravilanul oraşului, care le-au aparţinut inainte de naţionalizare.


O mare parte din suprafaţa oraşului Victoria, judeţul Braşov, este revendicată de locuitorii din Corbi, un sat vecin ce aparţine de comuna Ucea. Prin cele 150 de cereri de restituire, foştii proprietari işi cer
drepturile asupra terenurilor din intravilanul oraşului, care le-au aparţinut inainte de naţionalizare.


"Victoria este primul oraş nou care a apărut pe harta Republicii Populare Romăne. Tot ce se intămplă aici, in aşezarea de la poalele Făgăraşilor, este direct raportat la existenţa combinatului chimic." Aşa se vorbea la 27 aprilie 1965 in căteva rănduri publicate in ziarul Scinteia, intr-un reportaj despre cel mai mare centru industrial din Romănia din perioada comunismului. Astăzi au rămas numai aburii unei agonii ce răzbate prin toţi porii oraşului intr-un gri persistent şi apăsător care imbătrăneşte. Capitalismul, sau cum l-or numi ei, "victorienii", a răzbit pănă la poalele munţilor prin căteva buticuri, un ştrand, două-trei restaurante şi o clădire mică, reamenajată, trăntită in mijlocul oraşului, ceea ce se numeşte Hotelul Palermo. La polul opus, dacă poate fi vorba de aşa ceva, este cartierul Catanga. Polul sărăciei. Trebuia să se numească Colonia Ucea sau Ucea Roşie. Sau Victoria Socialismului. Pănă la urmă a rămas doar Victoria. Oraşul, puternic industrializat prin construcţia complexului de fabrici Ucea. Pentru construcţia acestui complex, mai mulţi oameni din localităţile invecinate nou-născutului oraş Victoria au fost expropriaţi, iar terenurile au trecut in proprietatea statului. Aşa s-a ajuns ca astăzi aproape o treime din suprafaţa teritoriului oraşului Victoria să fie revendicată in instanţă de foştii proprietari sau de rudele acestora.


ALT TEREN, IN ALT JUDEŢ. Problemele locuitorilor din satul Corbi au inceput o dată cu emiterea, in 1951, a Decretului nr. 28. Atunci, prezidiul Marii Adunări Naţionale a hotărăt exproprierea şi trecerea in proprietatea statului, "dăndu-se in folosinţa Ministerului Metalurgiei şi Industriei Chimice, in vederea construirii Oraşului Muncitoresc" (n.r. - oraşul Victoria), peste 400 de hectare de teren. Această suprafaţă a fost confiscată locuitorilor din Ucea de Jos (70,8 ha), Ucea de Sus (73,1 ha) şi Corbi (261,4 ha). Tot in decretul prezidenţial din ’51 s-a dispus ca aceia expropriaţi să primească la schimb terenuri pe raza comunelor Bruiu şi Şomartin, judeţul Sibiu. Numai că schimbul de teren nu a avut loc niciodată, deoarece suprafeţele cu pricina se aflau la 30 de kilometri depărtare de ex-proprietari şi nu puteau fi exploatate. Nepreluarea suprafeţelor de teren este atestată de extrasele din Arhivele Naţionale ale Statului.


"CERERE ABERANTĂ". O dată cu noile legi privind regimul proprietăţii, oamenii cărora li s-au luat abuziv terenurile de regimul comunist s-au constituit intr-un comitet ad-hoc şi au inceput lupta cu autorităţile. Au inceput prin a se adresa Primăriei oraşului Victoria, pe raza căruia se află suprafaţa de teren revendicată. Fără succes insă. Comisia judeţeană de Fond Funciar Braşov a respins cererea oamenilor. Drept urmare, problema a ajuns pe masa Judecătoriei Făgăraş. Prin Sentinţa civilă nr. 325/2007, Judecătoria a hotărăt să respingă acţiunea civilă a comitetului ad-hoc, pe motiv că "nu este posibilă reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile expropriate pentru cauză de utilitate publică, trecute in proprietatea publică a statului, terenuri afectate de utilităţi publice, in baza şi pe calea procedurii legilor fondului funciar". In prezent, cauza se judecă la Tribunalul Braşov, intrucăt sentinţa civilă a Judecătoriei a fost contestată.


Primarul Vasile Olteanu consideră cererea proprietarilor de teren drept aberantă: "Noi ne judecăm cu ei, pentru că este aberant ce revendică. Sunt sigur că soluţia va fi in favoarea noastră, pentru că altfel nu concep. Eu inţeleg să revendici teren, dar nu un oraş intreg. Nu este vina nimănui că acest oraş s-a construit pe teritoriul administrativ al două comune. Asta a fost situaţia atunci. Ei ar fi trebuit să-şi revendice pămăntul care le-a fost dat prin acel decret prezidenţial. Nu să ne ceară nouă acum oraşul. Ce-ar trebui să facem noi? Să schimbăm numele oraşului Victoria in comuna Ucea?". Mai mult, deşi foştii proprietari au documente care atestă faptul că pe teritoriul oraşului muncitoresc mai este destul teren liber care poate fi retrocedat, primarul Olteanu spune: "Nu mai este nici un metru de teren liber. Totul se află in patrimoniul oraşului. Iar ce pare a fi liber de fapt nu este, pentru că există canalizări, reţele electrice, reţele subterane şi altele".


EXPROPRIERE ABUZIVĂ. Cristian Maxim, unul dintre cei care revendică terenul oraşului Victoria, ne-a declarat că toate terenurile expropriate abuziv sunt libere de 56 de ani. "Primele cereri de retrocedare le-am făcut in anul 2000, insă Primăria oraşului Victoria nici măcar nu s-a sinchisit să ne dea un răspuns. In 2005, o dată cu noul set de legi, am inaintat iar solicitări de retrocedare, dar Comisia Judeţeană de Fond Funciar Braşov ni le-a respins, pe motiv că terenurile sunt ocupate de utilităţi publice şi că cererile noastre nu sunt insoţite de documente care să ateste că suprafeţele de teren pe care noi le dorim sunt intr-adevăr ale noastre. Cum am fi putut să cerem atăt teren dacă nu am fi putut dovedi că acele suprafeţe sunt ale noastre? Noi, păgubiţii, nu inţelegem de ce Primăria ignoră cu desăvărşire prevederile Legii 247/2005 şi de ce acoperă neregulile şi abuzurile prin care a fost intabulată in Cartea Funciară a oraşului Victoria o suprafaţă de teren expropriată de regimul comunist, fără drept de despăgubire, de la foştii proprietari din comuna Corbi." Mai mult, "terenurile au fost intabulate in anul 2000, in baza Decretului nr. 28/1951, pe numele statului, fiind ulterior concesionate unor persoane particulare care nu au nici o legătură cu terenurile noastre", ne-a mai declarat domnul Maxim.


"UN CAZ SPECIAL". Subprefectul Braşovului, Andras Szakal, susţine că acest caz este unul special, dar că pănă la urmă se va găsi o soluţie prin care oamenii care au fost deposedaţi de terenuri in regimul comunist să fie mulţumiţi: "Terenurile revendicate de locuitorii din Corbi sunt cele pe care s-a construit oraşul Victoria. Este o situaţie fără precedent. Şi e foarte greu să le dăm ceea ce vor, pentru că oraşul Victoria nu dispune de terenuri libere. O soluţie pentru a-i ajuta ar fi să diminuăm islazul comunei Ucea şi astfel să le dăm oamenilor terenurile. In nici un caz improprietărirea cu terenurile oraşului Victoria. Noi insă aşteptăm sentinţa Tribunalului Braşov. Vom vedea la momentul respectiv ce cale să urmăm. Dar, in cazul in care sentinţa va fi favorabilă oamenilor, atunci vom avea o mare problemă. Insă nu cred că se va intămpla aşa", ne-a declarat Andras Szakal. In opinia subprefectului Braşovului, ar mai exista două variante pentru satisfacerea celor păgubiţi. Una ar fi să se găsească suprafeţe libere in satele invecinate. A doua soluţie se referă la un eventual ajutor cerut Agenţiei Domeniilor Statului, care să retrocedeze oamenilor terenuri deţinute de ADS pe teritoriul judeţului Sibiu.

×
Subiecte în articol: special teren terenurile ucea