x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Viena din suflet

Viena din suflet

de Roxana Roseti    |    10 Ian 2010   •   00:00
Viena din suflet
Sursa foto: Roxana Roseti/

Ce se întâmplă când visezi de mulţi ani să ajungi la Concertul Extraordinar de Anul Nou de la Viena? Bineînţeles că nu ajungi, dar nimic nu te poate împiedica să dai târcoale concertului!



Cei care îl doresc asiduu îşi rezervă locuri la el cu un an înainte, dar cu greu. Are loc în fiecare an, în dimineaţa zilei de 1 ianuarie. Dedicat în special creaţiilor familiei Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Eduard Strauss şi Josef Strauss).

Susţinut de Filarmonica din Viena (înfiinţată în urmă cu 160 de ani) la Wiener Musikverein. De obicei, sala, în stil baroc, denumită Sala Mare sau Sala de Aur, este decorată cu aranjamente florale superbe, aduse de la San Remo chiar în ziua concertului. "Ce atâtea viori, ce atâtea flori aduse special de la San Remo, ce atâţia snobi, lasă că Viena nu s-a comprimat în sala de spectacole Wiener Musikverein!", fâşâie gândul care nu are rochie lungă (ţinuta obligatorie).

Este dificil să obţii biletele de intrare la concertul acesta unic în lume - în felul său, singurul difuzat în aproape 50 de ţări, cu o audienţă de 50 de milioane de telespectatori. Şi având în vedere că pentru telespectatori sunt inserate scene de balet filmate în locurile cele mai pitoreşti ale Vienei, se poate spune că da, Viena nu s-a comprimat, ea valsează pe afară, pe străzile ei, cu "dimensiunile" tradiţionaliste ori avangardiste, prin toţi porii. Noaptea de Anul Nou (Sylvesterabend - Noaptea Sfântului Silvestru) a trecut, prietenii şi-au împărţit bomboane din marţipan aducătoare de noroc - Glücksbringer (în formă de porcuşori, trifoi sau potcoave), iar muzica clasică răsună pe străzile oraşului unde oamenii dansează pe rimuri de vals.

Chiar dacă nu sunt dirijaţi de Georges Prętre - dirijor francez în vârstă de 84 de ani, care, iată, a fost invitat pentru a doua oară să "conducă" ritmurile celebrului concert.

SOL-FA-MI-RE-DO
Prin urmare, nu ajungi la concert, dar ce poţi face în două ore, cât ţine concertul? Pentru început, poţi pierde primele măsuri ale concertului la Das Möbel - un loc de unde se poate cumpăra scaunul (unicat) pe care stai sau masa pe care îţi este aşezată ceşcuţa cu cafea. Mda, cam stupid să faci asta, în timp ce la Wiener Musikverein se derulează minunatul repertoriu. Vals, vals, nu cumperi scaunul, intervine mental întrebarea dacă japonezii stau la concert pe aceleaşi "scaune" de anul trecut...

Totuşi, nu te afli la tejgheaua celebrului concert, ci la tejghea de cafenea! Apoi, sol-fa-mi-re-do, o scurtă "întâlnire" cu Palatul Imperial - Hofburg (construit în secolul al XIII-lea şi apoi extins), o tură pe lângă paradisul "vechiturilor" - Vintage Nostalgiche Mode, o scurtă licărire de privire pe faţada Dorotheum - cea mai mare casă de licitaţii din Europa Centrală, o fugă prin cea mai frumoasă grădină interioară a oraşului - se află la Hotelul "Das Triest" (preferatul lui Robbie Williams şi nu numai)... Vals, vals, nu mai e timp de o excursie cu autobuzele Ring-Linien, eventual mai e timp doar pentru admirarea clădirii poştei Otto Wagner, pentru că gata, cât ai zice Sissi împărăteasa, acum bat ritmic din palme la celebrul "Marş al lui Radetzky".

Biletele pentru concertul din ianuarie 2011 au fost puse în vânzare de acum, din ianuarie 2010 (dar locurile vor fi trase la sorţi!). Bineînţeles că micii japonezi vor fi nelipsiţi de pe locuri, dar de ce să nu sperăm că, poate, cândva, le vom lua locul! Până la acel moment de vis, valsează Viena din suflet, bis "Dunărea Albastră", bis Radetzky şi "Gluck, Gesundheit und Erfolg im Neuen Jahr!".

×
Subiecte în articol: tentaţii