x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vile de lux pe spinarea Armatei

Vile de lux pe spinarea Armatei

22 Oct 2004   •   00:00

SPECIAL/DEZVALUIRI

La Armata a IV-a sunt la moda tunurile

Cladiri impunatoare ridicate cu bratul vitejesc al soldatilor din subordine, cu masinile si combustibilul armatei, implicarea in afacerile a tot felul de firme. Acesta e palmaresul unui grup de colonei si generali din cadrul Armatei a IV-a "Transilvania", prinsi cu mata-n sac de inspectorii ministerului. Prinsi degeaba, pentru ca dosarele penale sunt puse la pastrare de protectorii ofiterilor corupti.

Colonei de cumetrie din Armata a lV-a

In Armata Romana se fura eroic. O data cu intrarea Romaniei in NATO, Ministerul Apararii Nationale (MApN) s-a laudat ca sistemul de aparare a fost restructurat. Reforma de mentalitate in sanul Armatei se lasa inca asteptata. In ultimii trei ani, scandalurile in care au fost implicati ofiteri de rang inalt s-au tinut lant, cel mai de rasunet fiind cel al retelei de trafic cu combustibili din Ardeal. Jurnalul National a surprins la lucru un alt fel de retea militara, cea a cumetriilor din cadrul Centrului Militar Teritorial Cluj.
FILIP TUDORACHI

Click pentru a mari
VILA COLONELULUI TUDORACHI. Construita pe Str. Ion Budai Deleanu din Cluj, pe un teren concesionat de Municipalitate in beneficiul unitatii militare
Vechiul sistem de organizare al Armatei facea ca in Transilvania sa functioneze Armata a IV-a, un conglomerat de unitati cu o organizare stufoasa si ineficienta. Parte a acestui sistem a fost si Centrul Militar Teritorial Ardeal, cu sediul la Cluj (CMT) - in prezent restructurat. Cel mai galonat sef al CMT a fost generalul Dumitru Marangoci, om de baza al Armatei a IV-a in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Cat timp a fost sef al CMT, Marangoci si-a dezvoltat o retea de executanti racolati dintre sefii centrelor militare judetene subordonate.

DECONTUL. Ca semn distinctiv, fiecare sef de CMJ in parte, in frunte cu Marangoci, a acumulat proprietati imobiliare de invidiat. Generalul a detinut pana mai ieri o vila cu 26 de camere in localitatea clujeana Dej. Anul acesta, el a vandut proprietatea pentru a-si construi alta, in Cluj. Vila nu s-ar fi putut inalta fara sprijinul logistic al subordonatilor, lucru stabilit de procurorii militari clujeni, care calculeaza in prezent "decontul" generalului facut pe seama Armatei. La mijloc ar fi, se pare, o suma de peste 100 de milioane de lei. Cat priveste altfel de pedeapsa, generalul poate sta linistit pentru ca e de mult pensionat.

Click pentru a mari
VILA COLONELULUI FILIP. Construita pe Str. Ion Budai Deleanu din Cluj, pe un teren concesionat de Municipalitate in beneficiul unitatii militare

ANCHETE OBOSITE. Pe rolul Parchetului Militar Cluj se afla cateva dosare care au ca obiect faptele de vitejie ale oamenilor lui Marangoci. Alte dosare se coc la foc mic, alte fapte sunt trecute cu vederea pe motiv ca au trecut deja cativa ani si ca ofiterii merita o pensionare onorabila. La Cluj, coloneii in rezerva Constantin Tudorachi (fost sef al CMJ Cluj) si Alexandru Filip (loctiitorul acestuia) sunt urmariti penal pentru ca si-au construit doua vile pe Strada Ion Budai Deleanu, pe un teren concesionat de Consiliul Local Cluj in favoarea CMJ Cluj.

Cei doi si-au ridicat vilele cu toate aprobarile necesare, fara nici o problema, pe un teren care nu le apartine. Procurorii nu s-au obosit sa-i intrebe pe cei doi colonei de unde au avut banii pentru investitiile imobiliare. Suspectul numarul unu in afacere este colonelul Tudorachi, cel care a semnat actele de concesiune in calitate de comandant al CMJ Cluj. Colonelul Filip s-ar putea sa scape basma curata, deoarece, asa cum au declarat procurorii, acesta este un simplu proprietar al unei vile. Lucrurile se complica pentru ca CMJ Cluj nu avea personalitate juridica pentru a incheia un astfel de contract, lucru pe care secretarul Primariei Cluj ar fi trebuit sa-l cunoasca. Pretul concesiunii a fost si el "faultat" printr-o prevedere contractuala ce preciza ca se diminueaza cu 95 la suta pretul stabilit initial pe metru patrat, adica 30.000 de lei in loc de 600.000 de lei pe metru patrat.

Click pentru a mari
VILA COLONELULUI SAVA. Ridicata in Comuna Sard, de langa Alba-Iulia, alaturi de cea a colonelului Ivaschescu

SOLDATI-ARGATI. In localitatea Sard din judetul Alba, fostul comandant al CMJ Alba, colonelul Grigore Ivaschescu, si-a ridicat si el o vila de bugetar. Cat timp a fost comandant, masinile centrului nu stateau locului o clipa, ruta preferata fiind cea catre Dej, unde construia generalul Marangoci. Din luna octombrie a anului trecut, ofiterul are deschis un dosar de urmarire penala aflat in instrumentarea Parchetul Militar Cluj. Dosarul vizeaza o serie de curse ilegale pe care masinile CMJ Alba le-au facut la indicatiile lui Ivaschescu pentru a duce soldatii la munca pe mosia de la Sard, si nu numai.

Cursele ilegale ale masinilor si munca soldatilor in termen de la CMJ Alba au ajuns subiect de ancheta a MApN. In noiembrie 2001, Consiliul de judecata al Statului Major General l-a sanctionat pe colonel cu mustrare scrisa. Procurorii militari incearca sa stabileasca acum care sunt pagubele aduse de Ivaschescu in contul Consiliului Judetean Alba, ce avea in subordine centrul militar judetean, pentru a-l pune la plata pe ofiter. Dupa deschiderea dosarului, Ivaschescu si-a obtinut o binecuvantata pensionare, dupa ce in prealabil a fost numit loctiitor comandant de brigada la o unitate din Deva. Asta in timp ce era cercetat de procurori si in mod normal ar fi trebuit sa i se retraga comanda. In final colonelul Ivaschescu primeste o merituoasa ordonanta de retragere in valoare de 300 de milioane lei si o pensie de peste 20 de milioane.

Click pentru a mari
VILA COLONELULUI GHETE. Proprietarul, ruda prin alianta cu colonelul Sava, a avut probleme cu "avizul de securitate"

PROSPERITATEA CUMETRILOR. Pentru ca au fost impreuna si la bine, si la greu, cei doi nasi ai colonelului Ivaschescu, adica coloneii Stelica Sava si Ioan Ghete, si-au ridicat si ei doua vile. Vila lui Sava se afla tot in satul Sard, la cativa metri de cea a lui Ivaschescu. Colonelul Sava a fost comandantul UM 01794 din Alba Iulia pana in decembrie 2001, si sef al UM 01684 in perioada ianuarie-iulie 2002 (unitati de constructii). La UM 01794, colonelul Sava l-a avut loctiitor pe amicul sau lt. col. Dorin Sima, un alt membru al ciudatei confrerii militare. Din cele declarate de colegii sai, colonelul Sava a fost comandant doar pe hartie, fiind mai tot timpul plecat la un curs postacademic, curs de care ar fi trebuit sa beneficieze doar ofiterii incadrati pe functia de sef de stat major. Se pare ca generalul Petre Baranga, seful de personal din cadrul SMG, s-a lasat sensibilizat de dorinta de studiu a colonelului.

In prezent, Sava ocupa functia de comandant al Brigazii de Geniu Deva. In februarie 2003, Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA) i-a retras avizul de securitate pentru ca acesta a intrat in colimatoriul Directiei de control in legatura cu inchirierea unor utilaje. Dupa o luna, colonelul si-a recapatat avizul de securitate fara a mai fi chestionat despre investitia imobiliara din satul Sard, care ramane pana astazi un miracol al capacitatii sale de a economisi din salariul de bugetar. In aceeasi situatie se afla si "ruda" sa prin alianta, colonelul Ghete.

Click pentru a mari
VILA GENERALULUI MARANGOCI. O frumoasa proprietate, cu 26 de camere, ridicata in Dej. Recent vanduta

GAINARII. Un alt pion din retea, de data asta putin mai ghinionist, este lt. col. Dorin Sima. Acesta a fost loctiitorul colonelului Sava in cadrul UM 017994 Alba-Iulia pana in ianuarie 2002. Apoi, Sima a fost numit comandant al Centrului 123 Depozitare Cai Ferate Aiud. In perioada iulie-octombrie 2001 Sima visa avansarea la CMJ Alba. Pe raportul lui de transfer si-au pus semanaturile si aprecierile elogioase colonelul Sava, colonelul Ivaschescu si generalul Marangoci. Dupa pensionarea din august 2001 a generalului Marangoci, noul sef al CMT, colonelul Iacob Dragos, a zis "pas" acestei "manevre de familie". In februarie acest an, conform documentelor pe care le detinem, Corpul de Control al Ministrului Apararii Nationale a constatat nereguli in desfasurarea contractului incheiat intre Centrul 123 Depozitare Cai Ferate Aiud si SC Calcar Com SRL.

Unitatea militara a efectuat diferite lucrari in contul societatii. Actul aditional al contractului inregistrat in data de 11 septembrie 2003 nu a fost semnat de contabilul-sef Mihai Bucur. Contractul a fost prelungit ilegal pana la sfarsitul anului trecut, iar pana la sfarsitul lunii februarie a acestui an utilajele unitatii au fost folosite de societatea comerciala fara nici o intelegere scrisa. Unitatea militara a fost pagubita de catre SC Calcar SRL cu aproximativ 300 de milioane lei prin neplata lucrarilor. In acelasi "regim penal", unitatea a incheiat contracte cu societatile Ulex si Nemesis SRL Aiud, avand ca obiect exploatarea unui gater apartinand Centrului 123. Unitatea nu a incasat nici un ban din exploatarea utilajului. Intre timp, comandantul unitatii roda o noua achizitie personala, o masina BMW. La data la care inspectorii MApN au efectuat controlul, gaterul se afla in curtea societatii Nemesis. Pentru a drege busuiocul, lt. col. Sima a apelat la fostul sau comandant si prieten, colonelul Sava, care a bine dispus ca UM 01684 Alba Iulia sa-i trimita in ajutor un gater.

Click pentru a mari
VILA COLONELULUI IVASCHESCU. Ridicata la Sard, cu mana de lucru soldateasca si cu masinile unitatii militare

PRINS CU MATA-N SAC. In final, inspectorii s-au prins de manevra, iar Sima a dat cu subsemnatul, recunoscandu-si abuzurile. Printre alte picanterii descoperite de Corpul de Control, se numara achizitii ilegale facute pe seama unitatii, dintre care doua calculatoare in valoare de circa 100 de milioane lei (?!). Desi lucrurile sunt cat se poate de clare, bravul ofiter NATO Sima este liber si linistit. Inspectorii care au efectuat descinderea de la Aiud incheie apoteotic raportul, acuzandu-si direct colegii din departamentele de audit si control "de superficialitate si de faptul ca au contribuit indirect la crearea si mentinerea unor ilegalitati si abuzuri". Semnat seful Corpului de Control, gen. maior dr. Marin Vuta.

Cu alte cuvinte, cineva ii tinea de sase lt. col. Sima. Concluzia Corpului de Control poate fi aplicata fara emotii pentru fiecare ofiter in parte. Asta daca nu cumva generalul Marangoci, coloneii Filip, Tudorachi, Ivaschescu, Sava si Ghete au avut noroc si au fost verificati pe linie contrainformativa si de audit de niste incompetenti.

URMARI

Acuzatiile aduse de echipa Corpului de Control al Ministerului Apararii clanului coloneilor ce fac obiectul acestui articol sunt deosebit de grave. Si sunt formulate in termeni duri, precum: "tentativa de dezinformare", "abuzuri", "ilegalitati", "nereguli", "superficialitate". In pofida severitatii anchetei interne, impotriva ofiterilor a caror conduita a adus Armatei serioase prejudicii nu a fost luata nici o masura. Ei au fost lasati sa se pensioneze in liniste ori au fost plimbati prin unitati, tot in functii de comanda, mai-marii ministerului neriscand sa deschida "cutia Pandorei". Cat despre procurori, ei se multumesc sa masoare periodic stratul de praf de pe dosare.
×