x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vin americanii!

Vin americanii!

de Razvan Belciuganu    |    18 Iul 2007   •   00:00
Vin americanii!
Sursa foto: Viorel Lăzărescu/

Forţele militare ale SUA vor sosi in Romănia in această vară. Militarii americani vor folosi poligoanele Armatei Romăne şi se vor instrui in comun cu colegii lor romăni.

Forţele militare ale SUA vor sosi in Romănia in această vară. Militarii americani vor folosi poligoanele Armatei Romăne şi se vor instrui in comun cu colegii lor romăni, primul exerciţiu planificat fiind "Proof of Principle", care se va desfăşura intre lunile august şi octombrie. Facilităţile oferite de partea romănă permit o prezenţă constantă de pănă la 2.000 de militari ai Pentagonului.

Secretarul de stat din Ministerul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a semnat la inceputul verii, la sediul Comandamentului Forţelor SUA din Europa din Stuttgart, un document prin care se infiinţează Comitetul mixt romăno-american, care va conduce consultările in domeniile de aplicare a acordului incheiat intre Romănia şi SUA privind activităţile forţelor americane staţionate pe teritoriul ţării noastre. Practic, acesta este pasul cel mare care anunţă transferarea unor unităţi americane pentru antrenament in Romănia. "Acordul privind Comitetul mixt semnat impreună cu americanii se circumscrie nevoii de a identifica o structură care să opereze pe palier de decizii intre cele două state in aşa fel incăt să asigure implementarea prevederilor acordului de acces", declară secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu. Potrivit demnitarului, "Comitetul mixt işi propune să amelioreze relaţia de lucru dintre forţele americane şi autorităţile romăne pentru a facilita procesul de instruire a forţelor americane şi in acest sens, sub acest comitet vor funcţiona grupuri de lucru, grupuri de diferiţi experţi pe domenii care intră şi in competenţa altor instituţii din arcul guvernamental".

INSTRUIRE. Şeful Departamentului pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării a ţinut să precize pentru Jurnalul Naţional că pe teritoriul Romăniei nu vor fi baze americane. "Se uzitează foarte des că vor fi baze militare SUA pe teritoriul Romăniei şi Bulgariei. Nu este vorba de aşa ceva. Este vorba de activităţi de instruire, iar Romănia şi Bulgaria asigură facilităţi de găzduire a trupelor americane in scopul instrucţiei in comun. Toate terenurile de instrucţie, bazele, sunt proprietatea şi rămăn proprietatea statului romăn", arată Corneliu Dobriţoiu. Conform acestuia, "statul american, avănd in vedere că are acces la facilităţile de infrastructură oferite de ţara gazdă, poate să modernizeze aceste elemente de infrastructură, in aşa fel incăt să vină in sprijinul asigurării unui confort minimal, in raport cu standardele americane". Pănă acum, reprezentanţii Ministerului Apărării au purtat discuţii serioase pentru modernizarea elementelor de infrastructură la nivelul bazei aeriene şi a brigăzii mecanizate de la Mihail Kogălniceanu, dar şi la poligoanele de la Smărdan, Babadag şi Cincu pe care forţele americane le vor folosi. "Prezenţa americană se va face prin rotaţie, urmănd ca facilităţile noastre să susţină pănă la 2.000 de oameni permanent, dar nu inseamnă că acest plafon maxim va fi atins tot timpul", spune secretarul de stat.

PROOF OF PRINCIPLE. Deocamdată, facilităţile care au fost oferite de Romănia nu au fost modernizate, insă acest lucru se va realiza pe parcursul unui an. Cu toate acestea, deja prezenţa trupelor americane este confirmată de Corneliu Dobriţoiu, sosirea acestora fiind anunţată pentru luna august. "Aşteptăm forţele americane să intre in activităţi de instruire in comun, prilej cu care va avea loc un exerciţiu cu numele «Proof of principle». Neavănd la dispoziţie elemente de infrastructură permanente, trupele americane vor fi găzduite in spaţii temporare", mai declară demnitarul. Exerciţiul "Proof of principle", la care vor participa aproximativ 900 de militari americani pe parcursul a trei luni, are rolul de a testa facilităţile oferite de Romănia şi de Bulgaria.

DEMOLĂRI. Pentru a se inlesni aplicarea acordului de acces a trupelor americane, Guvernul a infiinţat o comisie interdepartamentală, la nivel de secretar de stat. "Această comisie este formată pentru a veni in sprijinul solicitărilor partenerilor americani, care pot să acopere o gamă foarte variată de domenii, incepănd de la proceduri vamale, protecţia mediului, angajarea forţei de muncă, jurisdicţie penală şi altele, aceste domenii neintrănd in responsabilitatea Ministerului Apărării. La Ministerul Apărării, in scopul implementării prevederilor acordului de acces a fost infiinţat un secretariat de coordonare, care funcţionează la nivelul Departamentului pentru Politică de Apărare şi Planificare şi un secretariat tehnic, care funcţionează la nivelul Statului Major General", explică Corneliu Dobriţoiu. Demnitarul romăn precizează că toată activitatea de contractare şi subcontractare pentru bunuri şi servicii este in responsabilitatea exclusivă a americanilor. "In momentul in care vom avea dislocate forţe americane pe teritoriul nostru ne propunem să infiinţăm o pagină de web pe care vom posta informaţii legate de activitatea de instruire in comun. Singurele activităţi in care suntem noi implicaţi sunt cele de demolare a construcţiilor. Trebuie să vedem cum rezolvăm problema costurilor. In rest, americanii folosesc construcţii tipice, au proiecte tipizate pe care le folosesc in toată lumea", adaugă Corneliu Dobriţoiu.

BENEFICII. Secretarul de stat consideră că Romănia are de căştigat in urma prezenţei americane atăt din punct de vedere militar, căt şi economic. Conform secretarului de stat, "beneficiile economice vor fi in primul rănd la nivelul autorităţilor locale: asigurarea de bunuri şi servicii, plata utilităţilor, forţa de muncă pe care o vor angaja americanii pentru asigurarea funcţionării bazei, dar şi de construire a elementelor de infrastructură in zona respectivă". De asemenea, Corneliu Dobriţoiu apreciază că "prin prezenţa americană aici nu facem altceva decăt să promovăm capacităţile turistice ale zonei, cu impact substanţial in perioada care va urma". Din punct de vedere militar, demnitarul crede că "prezenţa forţelor americane in facilităţile noastre de instruire este o oportunitate unică pentru creşterea etosului profesional al armatei noastre, care se află in primele etape ale procesului de profesionalizare". Astfel, potrivit lui Corneliu Dobriţoiu, "pentru Armată există două modalităţi de a-şi testa maturitatea sistemului profesional: operaţiile şi activităţile practice in teren cu alt stat cu care poţi opera in format de alianţă sau de coaliţie de voinţă". "In momentul in care ai posibilitatea să lucrezi umăr la umăr cu cineva care foloseşte un alt echipament, instrucţia este altfel, categoric şi din punctul de vedere al impactului asupra securităţii, categoric că prezenţa americană intr-o zonă, indiferent de mărimea ei, creează o anumită stare de certitudine, de siguranţă", declară secretarul de stat. "Eu nu cred că prezenţa a 1.700 de oameni are darul de a schimba echilibrul strategic intr-o zonă. Mai cu seamă că vorbim despre prezenţa unor oameni cu dotări standard, nu cu dotări sofisticate. E adevărat că problema a fost invocată cu prilejul discuţiilor care au avut loc la Viena, dar au fost invocate ca pretext de delegaţia rusă, avănd in vedere promovarea intereselor Federaţiei Ruse in tratatul Forţelor Convenţionale din Europa", ţine să sublinieze Corneliu Dobriţoiu.

Fără arme nucleare

Faţă de ipoteza prezentată de Jurnalul Naţional, aceea ca forţele americane să aducă pe teritoriul Romăniei arme nucleare, secretarul de stat Corneliu Dobriţoiu (foto) este categoric: "Partea americană este obligată să notifice in prealabil cantităţile şi tipurile de echipamente militare, materiale şi bunuri care urmează să intre in Romănia. Nu ne putem aştepta la elemente surprinzătoare, pentru că toate echipamentele vor face obiectul controlului vamal. Dacă cineva se găndeşte că americanii vor să disloce echipamente nucleare in Romănia şi in Bulgaria, atăt timp căt au suficiente platforme de transport,glumim". "Asigurarea securităţii echipamentelor nucleare este o chestiune mult mai complicată şi nu cred că un stat deţinător de arme nucleare va accepta ca securitatea echipamentelor de acest gen să fie asigurată de alt stat.Vă aduc aminte că in timpul războiului din Irak, aviaţia strategică a SUA a operat de pe bazele de dislocare la pace, adică de pe continentul american, chiar dacă a durat aproape 20 de ore transportul, misiunea şi revenirea la bază", mai declară demnitarul.

×
Subiecte în articol: romania stat eveniment prezenţa dobriţoiu