x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special VIP-urile anticorupţiei lui Kovesi, date afară în şuturi din DNA

VIP-urile anticorupţiei lui Kovesi, date afară în şuturi din DNA

de Ion Alexandru    |    31 Ian 2019   •   07:37
VIP-urile anticorupţiei lui Kovesi, date afară în şuturi din DNA

Chiar dacă, oficial, pe numele lui Ciprian Man şi Cristian Ardelean, procurorii de la DNA Oradea care discutau cum să le fabrice judecătorilor neobedienţi dosare penale, nu a fost încă începută urmărirea penală de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cei doi au fost, ieri, revocaţi din Direcţia Naţională Anticorupţie. Decizia a fost luată la cererea şefului interimar al DNA, Călin Nistor, cu votul unanim al Secţiei de Procurori de la CSM. Aceeaşi secţie care l-a dat afară, recent, din DNA şi pe Lucian Onea, de la Prahova, dar care a respins, însă, cererea privind avizul pentru arestarea preventivă. Secţia nu doar că nu a fost de acord cu arestarea, dar i-a şi aranjat lui Onea un post de procuror la Parchetul Câmpina, deşi nu mai există locuri vacante.

Secţia pentru Procurori a CSM a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, solicitările formulate de Călin Nistor, procuror-şef adjunct al DNA – Structura Centrală, care îndeplineşte, interimar, prerogativele de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi a decis revocarea din cadrul acestei unităţi de parchet a procurorilor de la Oradea Ciprian Man şi Cristian Ardelean. Cele două VIP-uri, din perioada koveşistă, ale “anticorupţiei” urmează să vadă, în perioada imediat următoare, la ce structuri de parchet vor fi repartizaţi pentru a-şi continua activitatea. Asta, în cazul în care, pe numele lor, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie nu intenţionează să înceapă urmărirea penală şi să instituie fie măsura controlului judiciar, fie să solicite CSM aviz în vederea arestării preventive, situaţie în care s-ar impune suspendarea celor doi din magistratură.

Revocarea din DNA a lui Man şi Ardelean vine la câteva săptămâni după ce presa a publicat o înregistrare pusă la dispoziţie de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii “de elită” discutau cu alţi colegi despre deschiderea unor dosare penale pe numele unor judecători care nu dădeau soluţii după cum ar fi dorit DNA Oradea. În urma dezvăluirilor, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar “in rem” pentru constituire de grup infracţional organizat, şantaj, cercetare abuzivă, abuz în serviciu şi inducerea în eroare a organelor judiciare.

Revocaţi şi cercetaţi disciplinar

La 5 ianuarie 2019, şeful interimat al DNA, Călin Nistor, a anunţat că se delimitează de acţiunile lui Ciprian Man şi Cristian Ardelean, precizând că, numai în cursul anului 2018, DNA Central a efectuat două controale la DNA Oradea, constatându-se grave probleme acolo, fapt ce a şi condus, în cele din urmă, la decizia neprelungirii delegării lui Ciprian Man pentru a conduce acest serviciu teritorial. Ulterior, la 10 ianuarie, Călin Nistor a dispus un al treilea control la DNA Oradea, pentru verificarea întregii activităţi de urmărire penală desfăşurată de procurorii din cadrul acestei unităţi de parchet în cauzele despre care se face vorbire în înregistrările apărute în spaţiul public, fiind, totodată, sesizată şi Inspecţia Judiciară.

Săptămâna trecută, Călin Nistor a decis să înainteze Secţiei de Procurori de la CSM cererea privind revocarea lui Ciprian Man şi a lui Cristian Ardelean din funcţiile de procurori DNA, avizul favorabil venind ieri, după care urmează ca şeful interimar al DNA să emită ordinul de revocare.

Onea, sub dubla protecţie a procurorilor din CSM

DNA rămâne, încet, dar sigur, fără toţi “procurorii de elită” cu ajutorul căreia Laura Codruţa Kovesi şi-a construit imaginea de “zeiţă” a anticorupţiei din România. Asta, după ce celebrul Mircea Negulescu, zis “Portocală”, a fost exclus din magistratură şi, recent, a fost pus sub urmărire penală, alături de fostul său şef de la DNA Ploieşti, Lucian Onea. Ambii sunt cercetaţi de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, sub control judiciar, ei aflându-se, în prezent, în libertate, doar ca urmare a refuzului Secţiei de Procurori a CSM de a da aviz pentru arestarea lor preventivă.

De altfel, în ceea ce-l priveşte pe Lucian Onea, suspendat din magistratură încă din data de 27 septembrie 2018, acesta a mai primit un “premiu de consolare” din partea CSM. În 10 ianuarie, Călin Nistor a cerut Secţiei de Procurori revocarea acestuia din DNA, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a funcţiei. Tot atunci, s-a cerut darea afară din DNA a colaboratorilor lui Onea – Giluela Deaconu, Savu Alfred şi Cerasela Răileanu. În 15 ianuarie, Secţia de Procurori de la CSM a avizat ca Onea să fie dat afară din DNA. Numai că, două zile mai târziu, în 17 ianuarie, aceeaşi Secţie de Procurori de la CSM a hotărât mutarea lui Lucian Onea pe un post de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, unitate de parchet de unde a fost preluat, la 15 iunie 2010, de către fostul şef al DNA, Daniel Morar, pentru a lucra în DNA Ploieşti.

În ciuda faptului că Parchetul Judecătoriei Câmpina a informat CSM că nu mai are niciun post de execuţie liber şi că are doar un post de conducere vacant, Secţia de Procurori de la CSM a obligat această unitate de parchet să-i facă rost lui Onea de un post vacant din fondul de rezervă. Suspendat fiind, Onea nu poate merge, încă, la serviciu, însă speră ca, într-o zi, să o facă. Iar calea este “bătătorită”.

Oana Schmidt Hăineală se mută la DIICOT, cu binecuvântarea CSM

Direcţia Naţională Anticorupţie rămâne fără procurori, nu doar ca urmare a cererilor de revocare sau a dosarelor penale deschise pe numele “anticorupţilor”, ci şi pentru că mulţi procurori caută să plece de bunăvoie. Pe 17 ianuarie, colega lui Lucian Onea, procuroarea Mioara Laura Bucică, a făcut cerere şi a obţinut la CSM mutarea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina.

Ieri, Secţia pentru Procurori de la CSM a dat aviz pozitiv numirii în cadrul DIICOT a unor procurori care au fost declaraţi admişi, în urma unui interviu pe care l-au susţinut în data de 28 ianuarie. Printre aceştia se numără şi Simona Ştefania Constantinescu, care a activat ca procuror în cadrul structurii centrale a DNA.

O altă surpriză, din acest punct de vedere, este că, tot la DIICOT, a fost numită celebra Oana Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov, fostă şefă a CSM şi care a fost detaşată la Ministerul Justiţiei, la începutul anului 2017. În prealabil, Secţia pentru Procurori de la CSM a admis cererea lui Hăineală de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei, începând cu data de 1 februarie 2019.

După “unitatea de elită” de la Ploieşti, a venit şi rândul DNA Oradea să rămână fără torţionari. Secţia de Procurori de la CSM a fost de acord cu revocarea. Rămâne de văzut dacă, în cazul unei cereri privind avizarea arestării, Secţia va face scut şi în jurul lui Man.

 

 

 

×