Fernando. Fernando Enciu. Cunoscut atât din ziarele de cancan, cât şi din afacerile legate de Insula Mare a Brăilei şi de Fly Taxi, este proprietarul terenului de 7.000 de metri pătraţi de pe marginea Lacului Herăstrău pe care se află o fundaţie cât toate zilele, ce se voia a fi un hotel.
După ce a defrişat zona verde, domnul Fernando a vrut să construiască fără autorizaţie, se pare, un hotel. N-a reuşit. Acum vrea o clădire mai micuţă, dar nu foarte, cu locuri de cazare, restaurant şi piscină. În afară de primarul Traian Băsescu, de la care a primit un certificat de urbanism, nici un edil nu i-a autorizat proiectul.
Dacă ne întoarcem puţin în timp, până în 1990, pe cei 7.000 de metri pătraţi de pe malul Lacului Herăstrău se afla Clubul Şcolar Sportiv nr. 1, o clădire mică cu hangare pentru ambarcaţiuni şi vestiare pentru antrenori. După Revoluţie, baza sportivă a fost pasată pe la mai mulţi băieţi deştepţi, până a ajuns pe mâinile lui Fernando. Fernando Enciu.
Preferatul ziarelor şi al revistelor mondene. În acelaşi timp, numele lui poate fi legat de afacerile din Insula Mare a Brăilei şi de Fly Taxi. Ei bine, domnul cu pricina a simţit nevoia schimbării, înfrumuseţării bazei sportive. "Eu am cumpărat o clădire, pe mine nu mă interesează terenul. E clădirea mea şi fac ce vreau cu ea. Şi-au bătut joc de mine, m-au plimbat trei ani de la Primăria Capitalei la cea a Sectorului 1 şi invers, n-au vrut să-mi dea autorizaţie. Şi atunci m-am apucat să fac singur ceva frumos. Sunt proprietar", ne-a declarat Fernando Enciu.
MONUMENT ISTORIC
Bine, bine, dar cum rămâne cu respectarea legii. Parcul Herăstrău este monument istoric, automat şi terenul pe care domnul Fernando este proprietar este tot monument istoric, pe care teoretic nu se poate construi nimic, mai mult, zona este încadrată în categoria V1, ca spaţiu verde.
Şi cu toate acestea, anul trecut investitorul a trecut la fapte, fără să aibă măcar un act care să-i permită defrişările şi construcţia. El susţine că a respectat fundaţia clădirilor vechi şi n-a depăşit nici un centimetru. Realitatea din teren însă-l contrazice. Fundaţia din Parcul Herăstrău este cu mult mai mare faţă de cea a Clubului Sportiv.
"Doamnă, am terenul intabulat, am cadastru, am tot, ce să fac eu dacă primarii nu vor să-mi dea autorizaţie. Eu n-am construit nici mai mult, nici mai puţin faţă de ce era înainte. Am luat până acum două amenzi. Până la urmă, eu tot am câştigat în justiţie anularea unuia dintre procesele-verbale pe care mi le-a lăsat Primăria.
Când vine vorba de amendă au calitate să dea amendă, da' autorizaţie nu pot să dea. După ce m-au amendat prima dată, mi-au cerut să ridic înapoi o parte din clădire aşa cum era ea. Şi asta m-am apucat să fac. După aia, la vreo câteva luni au cerut să mă opresc din construcţie. Sincer, nu mai ştiu nici eu ce să fac. Să îmi cumpere ei terenul, să mă despăgubească, pentru că am dat destul de mulţi bani pe el, şi să facă ei ce cred că este bine şi frumos. Nu mai ştiu nici eu ce să zic, dar să îl evaluăm la 1.000 de euro metru pătrat. Anul trecut era mai mult, în jur de 2.000-3.000 de euro, acum merge şi la 1.000 de euro", se plânge Fernando Enciu.
Prin anii '80, sportivi din străinătate veneau la Club şi erau invidioşi pe faptul că exista un astfel de loc pe malul unui lac. Mulţi nu aveau în ţara lor o astfel de bază. Acum, lucrurile s-au schimbat. Ei au, noi nu mai avem.
ÎNCURAJAT DE BÂSESCU
Revenind în zilele noastre, visul domnului Fernando era să construiască un hotel.
"M-au tot trimis de la unii la alţii, că le e frică, vă spun eu. Că aici este V1, dar eu am treabă cu clădirea, nu cu terenul ăsta de zic ei că este V1. Singurul care mi-a dat certificat de urbanism a fost Traian Băsescu: «Ia şi fă ceva frumos acolo», mi-a zis. A plecat el şi uite-mă că nu am mai reuşit să fac nimic. Nu mă înţeleg cu oamenii ăştia şi eu vreau să fiu corect, să obţin totul pe cale legală. Vreau să ridic acolo un club frumos şi o piscină. Că, dacă e să mă întrebaţi pe mine, toţi oamenii îşi doresc să vină în parc şi să bea un suc.
Aici, am o fundaţie care se extinde pe 1.890 de metri pătraţi şi aş vrea să ridic parter plus două etaje, de fapt este un P+1, că etajul al doilea va fi mai retras. Nu îmi plac mansardele, dar vă zic eu că va ieşi foarte frumos. O să am şi cazare, doar câteva camere. Mi se pare normal să fiu sunat şi întrebat ce fac aici", a pus punctul pe "i" domnul Fernando.
Jurnalul Naţional a publicat acum o lună un material despre construcţiile ilegale din Parcul Herăstrău, în care era amintit şi acest caz. Primarul general, Sorin Oprescu, a fost invitat de ziarul nostru pe malul lacului pentru a vedea pe teren care este situaţia. Atunci, edilul a promis că va apela inclusiv la procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, pentru a face ordine în parc.
TERENUL BTT, ÎN PROCES
Spaţiul de 7.000 mp este înconjurat de alţi 63.000 mp care au devenit proprietate privată în mod controversat. Cei 63.000 mp sunt deţinuţi de firma Domino 94 Impex SRL. Iniţial, terenul a fost luat în administrare de Compania de Turism pentru Tineret, viitoare BTT. Apoi, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului din 1999, BTT primeşte un certificat de proprietate asupra terenului. La puţin timp, BTT s-a asociat cu Domino 94 Impex SRL, căreia i-a vândut toate cele şapte hectare. Toate bazele sportive au dispărut, cu o singură excepţie. Reprezentanţii Clubului Sportiv Sportul Studenţesc, singurul rămas în funcţiune, au obţinut la Tribunalul Bucureşti Secţia a IV-a civilă o decizie prin care instanţa constată nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului şi Sportului. De asemenea, se constată nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare având ca obiect terenul în suprafaţă de aproximativ 63.000 metri pătraţi situat pe Şoseaua Nordului nr. 7-9, adică în Parcul Herăstrău. Sentinţa a fost dată la sfârşitul anului trecut, mâine urmând să se judece recursul. Fiind vorba despre un teren care trebuia să rămână domeniu public, alături de Liviu Doară, reprezentant al secţiei de Yachting din Clubulul Sportiv Sportul Studenţesc, cel care se luptă de peste zece ani să salveze parcul, în proces va interveni şi Primăria Capitalei.
Citește pe Antena3.ro