x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vladeni - Big Brother pe ulita

Vladeni - Big Brother pe ulita

de Carmen Preotesoiu    |    23 Oct 2006   •   00:00
Vladeni - Big Brother pe ulita

In comuna Vladeni, din judetul Ialomita, nu este suflet care sa nu se vaite de hotiile si bataile dintre sateni. Oi, porci, cai disparuti, fete violate, toate sunt spuse cu naduf si de cel batran, si de cel tanar. Primarul comunei s-a gandit ca cea mai buna solutie pentru siguranta electoratului sau este amplasarea a cinci camere de luat vederi. Le-a pus insa acolo unde nu se intampla aproape niciodata nimic: la primarie si la caminul cultural.

Acum doua luni, primarul comunei Vladeni privea mandru cum doua din camerele de luat vederi erau cocotate de oamenii veniti de la oras pe peretii primariei, una in fata si cealalta in spatele cladirii, iar alte trei la caminul cultural. In timpul asta, Tudor Dinu, de 62 de ani, plangea ca un copil in fata politiei. 10 porci ii fusesera furati din batatura, la fel si cele patru oi pe care abia reusise sa si le cumpere. A urlat in tot satul, degeaba. La politie, nimeni. Ca deh, vorba primarului, "doi politisti la 2.000 de locuitori cat are comuna, imposibil sa faca fata!". Asa ca, la ceas de consiliu comunal, Lucian Corlau, primarul comunei Vladeni, a decis impreuna cu consilierii ca "cea mai buna solutie de stopare a coruptiei si a infractionalitatii" ar fi amplasarea unor camere de luat vederi. Si cum altfel, daca nu urmand exemplul celebrului Pristanda al lui Caragiale: "Una la primarie, doua la caminul cultural, si astea sunt toate, coane Fanica!". Zis si facut. Au bagat mana in bugetul local, au scos 60 de milioane, au achitat cele cinci camere video, fara sa mai punem la socoteala costul calculatoarelor care preiau imaginile si al curentului electric folosit, si situatia pare a fi rezolvata. Ce sa te faci insa, ca la calculatorul care capteaza imaginile video nu prea sta nimeni sa urmareasca cine cu cine vorbeste sau cine mai calca pragul primariei. Din cand in cand, contabila si inca o angajata a institutiei ce mai trag cu ochiul la siluetele care abia se disting din imaginea incetosata a capturii video. "Io nu ma pricep", isi expune primarul, cu sinceritate, lipsa de aptitudini in ale IT-ului, incercand in zadar sa explice mecanismul de functionare al masinariei ce troneaza ca o mica bijuterie in sala alaturata biroului sau de primar statornic care slujeste intereselor comunei de mai bine de 16 ani. "Si-apoi, nici nu prea avem noi timp sa ne uitam la imagini, ci numai daca cineva ne spune ziua si ora cand a vazut el ca s-a intamplat ceva, atunci dam in urma si ne uitam la imagini. In rest, nu prea!". "Si atunci la ce’s bune aceste camere si, mai ales, cine pe cine fura in fata primariei?", intrebam noi. Primarul pleaca capul in pamant, isi mangaie burta rotofeie si spune apasat, bucuros ca i-a venit un raspuns in minte: "Eh, suntem si noi la inceput, mai tarziu o sa punem si pe strazi!".

REPROSURI. "Cu banii astia, mai bine ar fi pus becuri pe strada, ca seara pe la 8 mi-e frica sa merg pe drum!", striga Ionela, o tanara de 25 de ani, grabita sa-si ia copilul de la scoala. Nu face doi pasi, ca adauga: "Am baiatul bolnav de leucemie, iar noi nici macar o farmacie nu avem in comuna. Suntem nevoiti sa mergem pana in oras, la Fetesti, ca sa luam ce ne trebuie, dar daca se intampla sa avem nevoie de ceva in miez de noapte, suntem distrusi! La scoala a pus termopane la intrare, iar in clase este mizerie si gunoiul se strange in crapaturile din dusumea!". Pe ulita prafuita si bolovanoasa, nea Tudor trage puternic de hamurile cailor si se opreste langa noi. "Pe camp ne fura porumbul si camerili astea stau acolo degeaba!", spune el indignat. Din strada, Mitoarca Constantin isi varsa si el amarul: "Mai bine angaja gardieni, ca n-avem nici unul! Pana acu’ putin timp, politia nici masina nu avea cu ce sa se deplaseze! Nimic nu s-a schimbat de cand a pus aparatele astea. Mai bine le duceau pe camp sau la intersectii, la carciuma, nu la primarie, ca, deh, credeti ca se bate cineva acolo? Se fura parca si mai rau, din curte, din strada, nu conteaza. Oamenii sunt someri, nu mai au cum sa fure de la stat, asa ca fura de la ai mai muncitori. Desi ii cam stim pe aia care ne jefuiesc, nici pana azi nu s-a facut nimic ca sa-i prinda!".

INTIMITATE FILMATA. Indignati de ideea costisitoare a primarului, de a pune camere de luat vederi in comuna, sunt nu numai varstnicii din Vladeni, ci si adolescentii paziti de ochiul aparatului tocmai cand le e lumea mai draga, seara. Merg la discoteca de la caminul cultural (in timpul anului scolar) joia, sambata si duminica, iar in vacanta mai toata saptamana. Si nu ca primarul cheltuieste banii in van ar fi problema tinerilor, ci mai cu seama ca "nu putem sa facem si noi nimic, ca ne e rusine. Ca sa stau si io cu prietenu’ meu, ma duc in spatele caminului, ca pana acolo nu bate camera de luat vederi. Mama nu stie ca sunt cu cineva si cateodata nici ca sunt la discoteca. Daca ar afla…", se balbaie Alina, zambind cu inteles. S-au plans tinerii la primar, promitand ca o sa fie cuminti sau oftand ca nu mai au intimitate… Insa primarul Carlau, neinduplecat, i-a asigurat cu voce de parinte: "Stati linistiti oleaca, noi nu ne uitam la momentele astea intime dintre voi, noi vrem sa gasim rauvoitorii, sa-i prindem cu bautura, cu tutunu’, o pupatura acolo nevinovata nu ne intereseaza pe noi!".

HOTIE. Nea Tudor este unul dintre jefuiti: din curte i-au disparut 10 porci si patru oi

BIBLIOTECA CU FUNCTIE DE SUPRAVEGHERE. In partea de sus a peretelui caminului cultural, vegheaza orice miscare doua ochiuri de sticla, pazind intrarea gatita cu termopan a discotecii. In interior, un alt aparat video este amplasat chiar in sala de dans, care sta sa se prabuseasca. Deasupra incaperii in care tinerii se zbantuie, imaginile se inregistreaza rand pe rand, pe calculatorul asezat in biblioteca, printre carti si atlase scolare. Bibliotecara, pricopsita cu calculator peste noapte, da sa ne arate cum functioneaza sistemul. "Sper sa nu ma fac de rusine", sopteste cu teama, si mana-i tremura pe mouse. Directorul caminului spune tantos ca pe vremea lui nu s-a mai vazut asa ceva, si arata razand catre cel care poarta toate meritele "modernizarii noastre": domn’ primar. "Eu am doar 10 clase, dar am invatat sa fim respectuosi!", declara Dima Ioan, seful caminului. "De cand cu camera asta de luat vederi, si tinerii s-au mai cumintit!", spune el. Tocmai de-aia tinem camerele deschise numai noaptea. Iordache Iulina, una dintre fetele care frecventeaza discoteca contrazice vorbele directorului: "Tot se vine cu bautura, tot de prostii se tin unii baieti. Se mai feresc ei de aparatul ala, dar prin spatele salii, in intuneric, nu se vede nimic, asa ca isi mai fac de cap".

PAZITI DE "NEISPRAVITI". In comuna sunt, conform spuselor primarului, 2.000 de oameni, dintre care 220 au parte de ajutorul de somaj. "Conform legii, barbatii intre 18 si 60 de ani care primesc ajutor social si sunt apti de munca trebuie sa asigure paza comunei prin rotatie, seara de la 8:00 la 12:00 noaptea", spune Lucian Corlau, dupa care explica de ce nu exista gardieni in asa o comuna numeroasa: "Gardienii costa mult, mai bine de 20 de milioane 3 oameni, cat ar forma o patrula. Asa ca ne-am gandit la camere de luat vederi". Numai ca, daca ascultam vocea satului, nici una dintre masurile luate de "domn primar" nu pare a fi buna: "Camerele de luat vederi sunt asezate anapoda", este de parere o sateanca, Gringlea Aneta, "iar barbatii nici nu se sinchisesec sa vina sa stea de paza, mai ales ca nu sunt platiti". Ultima din afirmatiile femeii este confirmata si de primar: "Am vrut sa le dam amenzi, dar degeaba. N-ai ce sa le faci. Sunt neispraviti. Pana la urma tot la usa primariei vin si se plang ca nu au bani".

Vladeni este singura comuna din tara care se "mandreste ca are camere de luat vederi": doua la primarie si trei la caminul cultural. Ce folos insa, atata vreme cand chiar omul aflat in curtea din fata primariei, sub nasul obiectivului aparatului, a fost jefuit de-atatea ori, incat si-a pus scanduri in geam. Si, asa cum ne-a povestit matusa sa, Gringlea Aneta, Petre Alina Liliana, de 16 ani, venita din localitatea vecina la dans, a fost violata chiar la discoteca supravegheata de trei camere de luat vederi.

×
Subiecte în articol: special luat camere primarul comună vederi