x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vlas, ţinută în tăcere

Vlas, ţinută în tăcere

de Gabi Golea    |    24 Mar 2008   •   00:00
Vlas, ţinută în tăcere

ESCROCHERIA FNI ● "Creierul" Vântu, drept nelimitat la opinie
Maria Vlas este ţinută de autorităţile statului cât mai departe de orice contact cu reprezentanţii presei. Atunci când vine vorba despre realizarea unui interviu cu singurul om încă arestat preventiv în megaescrocheria prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare, cei care o au în custodie găsesc tot felul de pretexte pentru a o ţine pe Vlas redusă la tăcere.


ESCROCHERIA FNI ● "Creierul" Vântu, drept nelimitat la opinie
Maria Vlas este ţinută de autorităţile statului cât mai departe de orice contact cu reprezentanţii presei. Atunci când vine vorba despre realizarea unui interviu cu singurul om încă arestat preventiv în megaescrocheria prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare, cei care o au în custodie găsesc tot felul de pretexte pentru a o ţine pe Vlas redusă la tăcere.
 

Şi nu oricum, ci în ciuda acordului acesteia de a discuta cu jurnaliştii. Un asemenea răspuns negativ din partea autorităţilor este menit să-i încalce Mariei Vlas dreptul fundamental la liberă exprimare şi posibilitatea de a-şi face public punctul de vedere. Aceste drepturi care ar trebui să fie neîngrădite pentru fiecare cetăţean român, chiar şi arestat preventiv, sunt reduse în cazul lui Vlas aproape la zero. Care să fie oare motivul real pentru care i se interzice acuzatei exprimarea publică fără resticţii? Ce interese ar fi zguduite de afirmaţiile Mariei Vlas în presă?


DOAR LA INSTANŢĂ. Singurele ocazii în care acesteia îi este îngăduit să vorbească public sunt şedinţele de judecată desfăşurate în procesele prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare şi a Fondului Naţional de Investiţii. Iar în aceste cazuri, cea supranumită "Mama FNI" a susţinut în mod constant că principalul artizan al escrocheriilor FNA şi FNI este Sorin Ovidiu Vântu. Maria Vlas a cerut de nenumărate ori ca omul de afaceri să fie acuzat alături de ea pentru prăbuşirea fondurilor şi pentru păgubirea a sute de mii de investitori. Potrivit depoziţiilor acesteia, în conturile lui Sorin Ovidiu Vântu ar fi ajuns sute de miliarde de lei din banii cuveniţi deponenţilor. Nici una dintre încercările acuzatei nu a avut însă vreun rezultat. După ani întregi de procese, abia acum câteva săptămâni o instanţă a fost de acord ca măcar să dispună audierea ca martor a omului de afaceri. Nici această încercare nu a fost însă "onorată" până acum de Sorin Ovidiu Vântu, care a găsit diverse scuze pentru a evita audierea sa în faţa judecătorilor.


PERICOL CEDO. Ioana Maria Vlas se află în arest preventiv de mai bine de patru ani, în baza unui singur mandat emis în dosarul FNA. După reîntoarcerea în ţară, aceasta nu a dorit iniţial să discute despre ieşirea sa din spatele gratiilor, dar de anul trecut solicită punerea în libertate cu fiecare cerere întemeiată. Atât din motive de sănătate, cât şi pentru a avea acces la mai multe probe în apărarea sa. Tribunalul Bucureşti i-a acordat deja de câteva ori dreptul de a fi liberă după atâţia ani de încarcerare preventivă, dar lucrurile se împotmolesc de fiecare dată la Curtea de Apel Bucureşti. Şi asta deşi există la CEDO nenumărate condamnări ale statelor care au prelungit măsurile preventive peste limita normală. Atât potrivit legii interne, cât şi a celei europene, arestul preventiv trebuie să fie o măsură excepţională şi limitată în timp, la un termen rezonabil. O asemenea îngrădire a libertăţii nu se poate transforma, sub nici o formă, într-o pedeapsă autentică la închisoare înainte ca acuzatul să fie condamnat definitiv. De asemenea, nu putem să nu ne întrebăm ce se va întâmpla dacă, printr-o decizie finală, Maria Vlas va primi o condamnare mai mică decât anii petrecuţi în spatele gratiilor. Ca în cazul fiecărei arestări nelegale, CEDO va condamna România fără nici o ezitare. Iar asta înseamnă că fiecare dintre noi va trebui să scoată bani din buzunar pentru a plăti despăgubiri Mariei Vlas.


Solicitare de interviu respinsă

Direcţia Cercetări Penale din IGP a respins solicitarea făcută de Antena 3 pentru un interviu cu Maria Vlas, cu motivaţia că, în cursul procesului penal, întâlnirile cu reprezentanţii mass-media sunt admise numai persoanelor condamnate definitiv. Direcţia respectivă precizează că "Vlas Ioana Maria este încarcerată în arestul IGP – Direcţia Cercetări Penale în baza unui mandat de arestare preventivă" şi, ca atare, "nu putem da curs solicitării dumneavoastră". Dacă procesul va dura la infinit, aşa cum vedem că se întâmplă, Maria Vlas va rămâne izolatăde contactul cu mass-media, în timp ce Sorin Ovidiu Vântu are un grup de media, formator de opinie spre dorinţele şi interesele patronului. Maria Vlas este depozitara unor informaţii care pot descâlci secretului cazului FNI-FNA. Faptul că instanţa Curţii de Apel Bucureşti o menţine de ani în şir în arest preventiv îl considerăm cu totul abuziv şi fără precedent într-o democraţie. Lăsaţi-o pe Maria Vlas să vorbească!



×
Subiecte în articol: special maria vlas