x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Voi mai lupta cinci, şase ani"

"Voi mai lupta cinci, şase ani"

de Vlad Ionescu    |    13 Noi 2007   •   00:00
"Voi mai lupta cinci, şase ani"
Sursa foto: Razvan Chirita/

Lucian Bute recunoaşte că, deşi este plecat de mult timp de acasă, a rămas foarte ataşat de familie. După ce va renunţa la sport el se va intoarce in ţară, unde i-ar plăcea să rămănă implicat in box, dar in nici un caz ca antrenor. Deocamdată se află in Romănia intr-o scurtă vacanţă.



Lucian Bute recunoaşte că, deşi este plecat de mult timp de acasă, a rămas foarte ataşat de familie. După ce va renunţa la sport el se va intoarce in ţară, unde i-ar plăcea să rămănă implicat in box, dar in nici un caz ca antrenor. Deocamdată se află in Romănia intr-o scurtă vacanţă.


  • Jurnalul Naţional: Ce s-a schimbat in viaţa ta după cucerirea titlului mondial?
Lucian Bute: Totul s-a schimbat, cel puţin in Canada. Impactul a fost foarte mare. In Romănia incă nu imi dau seama. Aici toată lumea mă apreciază, sunt recunoscut pe stradă, mulţi mă opresc ca să mă felicite, presa nu conteneşte cu laudele. Toţi ştiu că sunt romăn, dar mă consideră unul de-al lor. Imi place să cred că nu m-am schimbat ca om.


  • S-a stabilit deja data următorului tău meci. La 29 februarie iţi vei pune pentru prima oară centura in joc. Pe cănd un meci cu Joe Calzaghe, deţinătorul titlului la celelalte versiuni?
Deocamdată nu ştiu cu cine voi boxa, dar la acest nivel nu mai există adversari slabi. Calzaghe are 35 de ani, foarte multă experienţă şi nu a pierdut nici un meci. Cănd eu incă boxam la juniori, el era deja campion mondial. Mai am nevoie de patru-cinci meciuri, după care, zic eu, voi fi gata să-l intălnesc. Oricum, nu mă grăbesc. Sunt campion mondial, mă simt excelent şi am de gănd să-mi apăr de căt mai multe ori titlul.


  • Ca profesionist, ai boxat o singură dată in Romănia, la Galaţi, in 2005. Crezi că este posibil să se organizeze pentru tine un meci cu centura pe masă in ţară?
Cu siguranţă va exista şi un asemenea meci, poate chiar toamna viitoare. Pentru asta trebuie ca cineva din Romănia să se implice la modul cel mai serios. E nevoie de o ofertă concretă, pentru că sunt cheltuieli mari la mijloc. Am semnale că sunt oameni interesaţi, dar nimic nu se face doar pe vorbe. Ca profesionist sunt gata să lupt oriunde, dar ca romăn mi-ar plăcea să boxez in ţară. Din păcate, nu avem o sală de mare capacitate, dar cred că pe un stadion s-ar strănge 20.000 de oameni. Rămăne de văzut cănd se va intămpla acest lucru.


  • Te consideri realizat din punct de vedere financiar?
Deocamdată nu. Pănă acum am căştigat căt să pot spune că trăiesc bine. Banii adevăraţi vor veni de-abia de acum inainte. Dacă voi fi sănătos, am de gănd să urc in ring pănă la 33 sau 34 de ani. Cred 20 de ani de box vor fi suficienţi.


  • Ce vei face după ce vei agăţa mănuşile in cui? Rămăi in Canada sau te intorci in ţară?
Am rezidenţa permanentă in Canada, iar peste doi ani voi primi şi cetăţenia. Sincer, vreau să mă intorc in Romănia pentru că am o relaţie specială cu familia. Nu am luat in calcul toate variantele, dar mă trage aţa spre casă. Sigur voi rămăne alături de box. La Pechea există un club de juniori care imi poartă numele şi aş vrea să-i ajut pe cei tineri să se afirme. Mi-ar plăcea, de asemenea, să mă implic in organizarea de gale. In orice caz, nu voi fi antrenor. Mi-au ajuns cei 20 de ani petrecuţi prin cantonamente.


  • Ce zici despre ruşinea pe care au păţit-o boxerii noştri la Campionatele Mondiale de la Chicago?
Am fost la Chicago să-i văd, am vorbit cu ei. Au avut ghinion la tragerea la sorţi. Au căzut cu adversari tari in primele tururi, de aceea nu au luat medalii, dar asta nu e o scuză. Sper că la anul vor obţine căteva locuri la Olimpiadă. In ceea ce priveşte povestea cealaltă, cu furtul din magazin, cred că s-a făcut prea mare tam-tam pentru nimic. In rest, nu vreau să mai comentez.


  • Ce ţi-ai propus să faci in scurta vacanţă pe care o petreci in ţară?
Sunt solicitat din toate părţile. Am primit invitaţii de la televiziuni pentru diverse evenimente, cred că va fi o nebunie. Trebuie să le onorez şi sper că le voi impăca pe toate. Vreau să-mi rămănă două săptămăni in care să stau doar cu familia, să mă odihnesc. La sfărşitul lunii mă voi intoarce in Canada, pentru reluarea pregătirilor.


CV

  • Data naşterii: 28 februarie 1980
  • Vărsta: 27 de ani
  • Inălţime: 1,88 m
  • Greutate: 79 kg
  • Locul naşterii: Galaţi
  • Rezidenţă: Montreal, Canada
  • Naţionalitate: romănă
  • Stare civilă: necăsătorit
  • Poreclă: Mister KO


Palmares

La amatori: medalie de bronz la CM juniori (1998), medalie de bronz la CM juniori, a susţinut 250 de meciuri, din care a căştigat 236.
La profesionişti: campion mondial IBF, a susţinut 21 de meciuri, toate căştigate, din care 17 prin KO.
Â
Â

×
Subiecte în articol: ediţie specială