x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Intrebare la Radio Erevan: „Ce este casatoria?". Raspuns: „O fortareata asediata: cei de afara vor sa intre, iar cei dinauntru vor sa iasa...". O gluma din timpuri comuniste, pe cand nuntile erau, adeseori, precum un scurt-metraj rusesc garnisit cu ciocolata de la unchiul din America.
ROXANA ROSETI

Ani in umbra comunismului. Nunti de oameni avuti, nunti de oameni mai putin avuti, veselia elimina gandul ca tara-i totalitarista. In Bucuresti, cei tineri obisnuiau sa isi cheme toti colegii de serviciu la nunta, pe care o „aranjau" la cluburile intreprinderilor. Casele de casatorii cele mai solicitate erau cele care se aflau in preajma caminelor studentesti. Pe vremea lui Ceausescu s-a introdus si „moda" ca ofiterul de Stare Civila sa poarte banderola tricolora.

In acei ani se fereau de casatoria religioasa cei din Militie, Securitate, Armata. Majoritatea chemau preotul acasa, totul in cadru intim.

Ieri si azi

„Dupa anii ’50, agitatorii spuneau sa nu faci, sa nu dregi. Oameni marunti. Unii membri de partid faceau insa nunti la biserica. La Casin, in inima targului. Un membru al PCR si-a maritat fata, prin anii ’70-’80, la o manastire din Moldova. Cu autocare, cu invitati, cu tot tacamul. Pe urma Ceausescu l-a retezat din functie", spune E. Ionescu, din Bucuresti, care a trait acele vremuri.

In anii ’80, la sate, sambata sau duminica nuntile erau in toi. Exista insa o problema: „De la centrala electrica districtuala - care controla o zona foarte mare, opreau curentul in mijlocul nuntii. Daca te duceai cu produse sau bani la ei, dadeau drumul la curent", isi aduce aminte V.Tudor, din Calarasi.

Astazi, „aproximativ 98% din cei care se casatoresc civil merg si la biserica", ne-a declarat parintele Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei. „Ceea ce arata ca poporul roman este un popor religios".

La Cina

„Era in 1969. Am avut o nunta foarte frumoasa. N-am simtit ca erau vremuri comuniste", isi aminteste, cu nostalgie, L. Popa, din Bucuresti. „La Cina, langa Ateneu. Nu se faceau rezervari decat cu pile. 16.000 de lei a costat nunta, in conditiile in care o paine era 2 lei si jumatate, iar salariul la studii superioare era 1.500 lei".

D-na Popa tine minte si acum cum a decurs evenimentul: „Orchestra restaurantului fusese platita de noi in avans, cu 3.000 de lei. S-au cantat toate genurile: tangou, vals, rock - ca erau la moda Beatles-ii, si bineinteles Perinita". Mancarea? „Buna. La aperitive salam de Sibiu, masline, branza, sunca de Praga. Apoi, mamaliga cu sarmalute, peste, friptura, tort, fursecuri, inghetata". Si bautura? „Tuica de prune - pe atunci la mare moda, vin de Murfatlar, Feteasca...". Nu s-ar mai opri din povestit: „Era o perioada "revolutionara", se purtau rochiile si fustele scurte. Mi-am facut rochia de mireasa scurta, copiind un model de rochie al Angelei Similea. Cam 500 de lei m-a costat la croitoreasa. Pantofi de lac facuti pe comanda - 275 de lei si geanta de lac - vreo 150 lei. Ginerica si-a facut un costum pe comanda de 1.200 lei".

Nicu Ceausescu: un mariaj ciudat

Lui Nicu Ceausescu ii placeau femeile si distractia. Elena Ceausescu detesta comportamentul fiului sau si dorea sa-l linisteasca prin insuratoare. Astfel, l-a fortat sa se casatoreasca, prin anii ’80, cu Poliana Cristescu, sefa la pionieri, la Targoviste, nepoata lui Gheorghe Cristescu, primul secretar al PCR din 1921. Nicusor nu o dorea sub nici o forma, desi lumea spunea despre ea ca „e desteapta si frumusica„. Cununia civila au facut-o in casa de la Biserica Alba, unde statea Nicu. A fost doar un schimb de hartii, deoarece el nu a impartit niciodata cu ea patul conjugal. Casatoria nu s-a consumat, el frecventa aceleasi femei si se distra la fel de mult, iar in popor se spunea ca, adesea, o batea pe Poliana, care in cele din urma l-a parasit. Deci, Elena Ceausescu nu a rezolvat nimic, l-a indarjit si mai mult in libertinaj, iar Poliana nu a fost altceva decat o victima a conjuncturii.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×
Subiecte în articol: special nunta