x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vrancea - Locul in care se naste cutremurul

Vrancea - Locul in care se naste cutremurul

de Anca Scarlat    |    04 Mar 2007   •   00:00
Vrancea - Locul in care se naste cutremurul

Cutremurul din 1977 a devastat sufletele romanilor, dincolo de cladirile care au cazut. A fost o mare surpriza pentru toata lumea. Oamenii nu erau pregatiti sa-i faca fata.

Pericolele pamantului Cutremurul din 1977 a devastat sufletele romanilor, dincolo de cladirile care au cazut. A fost o mare surpriza pentru toata lumea. Oamenii nu erau pregatiti sa-i faca fata.  

Povestea e mai lunga. Si mai complicata. Este, de fapt, povestea Vrancei. Acea zona a tarii noastre in care se naste cutremurul. Mergand prin podgoriile ei linistite, n-ai zice ca de acolo vin toate nenorocirile. Dar pamantul, pe cat este de bun pentru viticultura, pe atat e de pagubos pentru cei care il folosesc pentru constructii.  

PE URMELE RAULUI. Prin Panciu mergeam saptamana trecuta, incercand sa-mi imaginez, cu ajutorul fotografiilor de arhiva si al consemnarilor din documentele inceputului de secol, cum ar fi trebuit sa arate acest orasel. Doar imaginatia m-a ajutat sa fac un soi de reconstituire. Pentru ca arhitectura comunista nu mai spune absolut nimic despre ceea ce ar fi putut deveni un muzeu in aer liber.  

Cutremurul din 1940, produs la o adancime mai mare, a distrus pana la temelii unul dintre cele mai importante orase ale Vrancei: Panciu! Din Panciu, sediu al proprietarilor de pamanturi, al arendasilor, comerciantilor si camatarilor, a ramas doar o statuie. Se poate vedea si astazi acea statuie dedicata memoriei ostasilor cazuti in primul razboi mondial. Este in centrul orasului. Dar din tot ce-a fost acolo, din toate casele boieresti, magazinele si bancile de la Panciu – resedinta de plasa in vechea administrare teritoriala – nu a mai ramas nici macar o urma. Ce nu au facut rascoala de la 1907 si primul razboi mondial a facut pamantul.  

 

ADANCIMEA CONTEAZA. Miscarile tectonice din Vrancea nu afecteaza doar acea zona. Ba chiar este posibil, in functie de adancimea la care se produc, sa aiba intensitate mai mica acolo, iar tragediile sa se produca in alte parti. "Vrancea are o caracteristica interesanta: pana la 110 kilometri adancime, energia este canalizata catre Bucuresti si Sofia, ca in 1977. Daca adancimea producerii cutremurului este mai mare de 130 de kilometri, energia e directionata catre Chisinau si Moscova, cum s-a intamplat in 1940, cu efecte devastatoare la Focsani, Panciu si alte localitati din Moldova", explica Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului.  

Cutremurul din 1940 a avut adancimea H=100 km. A distrus complet orasul Panciu si s-a simtit pana la Moscova. "Axa pe care intensitatea acelui cutremur a fost mai mare include Vrancea, Chisinaul si ajunge pana la Moscova. Cutremurele de suprafata au loc doar acolo unde exista falii. La noi se produc cele de adancime. Scara Richter se blocheaza la 8,41 de grade, de aceea folosim si alte scari pentru masuratori", explica Gheorghe Marmureanu.  

 

UITAREA FACE VICTIME. Pana la sfarsitul secolului, oamenii au vorbit din ce in ce mai putin despre dezastrul de la 1940. "4 martie 1977 a fost o mare surpriza pentru toata lumea", spune Gheorghe Marmureanu. "Se uitase de cutremur, pentru ca ultimul fusese in 1940. Se decisese chiar reducerea fortelor de calcul pentru constructii. Bucurestiul era proiectat pentru intensitatea de 8 si jumatate (I=VIII 1/2) si s-a redus la VII in anii ’70. Totul pentru a se face economie de otel si beton. Casa Poporului este cea mai sigura cladire din Romania. Este facuta pentru o intensitate de 9 grade (I=IX). Magnitudinea (M) exprima energia eliberata in focar." Asa am aflat si ca toate cladirile construite inainte de 1963 sunt mai putin sigure, deoarece in acel an a aparut primul standard de proiectare antiseismica. Nici Casa Scanteii nu este intr-o situatie foarte buna.  

La 4 martie 1977, ora 21:22 a inceput! Aproape 30% din teritoriul Romaniei a fost puternic afectat. Imense pagube materiale, in special in zonele din sudul tarii – Bucuresti, Valenii de Munte, Campina, Zimnicea, Turnu Magurele, Craiova. Cutremurul s-a resimtit din Sicilia pana la Moscova si Leningrad si, de asemenea, in sud, pana in Grecia. Magnitudinea a fost la 7,2 grade. Moartea a luat 1.570 de vieti omenesti. Nu a tinut seama ca e viata unui om simplu, ca e cea a Doinei Badea, ca e cea a lui Toma Caragiu sau a lui Alexandru Bocanet. Le-a luat pur si simplu.  

PAMANTUL UCIGAS. Vrancea este centrul acestor pericole. Acolo se nasc miscarile seismice. "Sa ne imaginam ce se intampla daca avem un stalp si il comprimam", explica Gheorghe Marmureanu. "Vrancea asta este. Cutremurul mare se produce atunci cand energia atinge o stare critica, iar Vrancea e la confluenta a doua blocuri tectonice, indoaustralian si african. Acolo nu exista falii. Noi nu avem un tip tectonic precum cel din Turcia sau Bulgaria." Poate ca undeva, in inconstientul colectiv a existat intotdeauna acest pamant ucigas.  

Poate de aceea exista in arhivele statului documente din care reiese ca taranii care s-au rasculat in aceasta zona a tarii spuneau la inceputul secolului ca vor sa faca din casele boierilor si ale arendasilor pamant. Au invocat pamantul sub toate formele sale. Iar el, cumva, le-a raspuns. Dupa cateva decenii. Cand si-a luat singur ce ii apartinea.  

SA STAM LINISTITI! L-am intrebat pe specialist ce ma framanta mai mult: daca avem motive sa ne temem de un cutremur devastator in perioada imediat urmatoare. "Domnisoara, vad ca sunteti tanara. Stati linistita, ca o sa va bucurati si de anii batranetii", mi-a spus acesta zambind. A mai explicat ca in urmatorii ani, cel putin pana in 2010, nu avem motive sa ne temem de un cutremur devastator. Iar institutul lucreaza la elaborarea unor sisteme de avertizare din ce in ce mai performante, care ne vor ajuta sa preintampinam aceste dezastre. Tot Gheorghe Marmureanu spune ca nu trebuie sa credem varianta unor eventuale cutremure provocate. "Sa le iasa din cap astora care spun ca tsunami a fost produs, pentru ca este echivalentul a 19 milioane de bombe atomice tip Hiroshima. Echivalentul celui de la 4 martie este de 5.000 de bombe atomice. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal in urmatorii ani la noi, deoarece sistemul tectonic indoaustralian actioneaza puternic pe partea de est a Asiei, iar in ultimii doi ani, intreaga energie este concentrata in aceasta parte a lumii. Sunt si cutremure mari care nu au nici o importanta."

ISTORIA CUTREMURELOR. Despre 1977 s-a vorbit mai mult. Asta pentru ca este mai recent, iar pagubele sale au fost foarte mari. A afectat mare parte din capitala tarii, a distrus cladiri si a curmat multe vieti. "In Vrancea s-au inregistrat cutremure devastatoare inca din timpul Imperiului Roman. Cele mai cunoscute au fost in 1940 si in 1977. In fiecare secunda, in lume au loc cutremure, insa numai cele cu magnitudinea peste 7,01 grade sunt catastrofale. Vrancea este extrem de periculoasa atunci", a mai spus Gheorghe Marmureanu. Se vorbeste mai putin despre pagubele pe care le-a facut in orase ca Giurgiu, Zimnicea sau Alexandria in ’77. Acest cutremur a afectat atunci mai putin Vrancea, zona in care s-a produs, avand intensitate mult mai mare pe axa Bucuresti-Sofia. "Daca se produce un cutremur in Vrancea, magnitudinea lui este aceeasi in toate zonele tarii, pe cand intensitatea lui (I) arata cum s-a simtit acel cutremur in diferite locuri. Scara Mercalli are 12 grade si o intensitate I=VII care arata ca pot cadea cosurile de pe acoperisuri, pot aparea fisuri in pereti, elemente distructive, rupturi de geamuri si altele. Dar daca magnitudinea MGR=7,2, ca la 4 martie, cand intensitatea a fost in Bucuresti I=IX 1/2 , la Focsani a fost doar de VI-VII, iar la Cluj II", mai explica specialistul Gheorghe Marmureanu.  

MASURI. Adancimea la care urmeaza sa se produca un cutremur nu se poate stabili inca. In schimb a fost pus la punct un sistem de avertizare seismica in timp real. In 32 de secunde poate bloca gazul metan, lifturile, salile de operatie din spitale, trenurile, marile calculatoare, cu date importante etc. Este un sistem tehnic automat, conceput pentru unitatile industriale, dar indirect este si pentru oameni. Pentru ca la un cutremur peste VII grade pe scara Richter dispare totul: curent electric, telefoane, calculatoare etc. Acest sistem a primit anul trecut Marele Premiu European, la 22 martie 2006, la Viena.

×