x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vuietul a fost facut de o masina a Armatei

Vuietul a fost facut de o masina a Armatei

16 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
Mitingul din 21 decembrie 1989 s-a spart atunci cand s-a auzit un vuiet puternic in piata. Jurnalul National a lamurit una dintre enigmele Revolutiei. Mitingul din 21 decembrie s-a spart in momentul in care s-a auzit un vuiet puternic in piata. Participantii au fost cuprinsi de panica. Jurnalul National a lamurit una dintre enigmele Revolutiei: ce sursa a produs acest zgomot infernal si cine putea fi responsabil.
Click pentru a mari imaginea
PRIMA INVALMASEALA. Pancartele si tablourile oficiale sunt abandonate in pripa. Deruta este generala

Jurnalul National: Unul dintre cele mai importante momente de la acea manifestatie a fost vuietul care s-a auzit si care i-a ingrozit pe oamenii care se aflau in piata si au inceput sa se imbulzeasca. Unde va aflati in acel moment?
Ma aflam in fata sediului Comitetului Central sub balconul principal. Zgomotul s-a produs in doua reprize, la intervale scurte de timp. A fost sub forma unui vuiet asemanator lansarii unei rachete. Dar foarte interesant pentru ca frecventa vuietului a fost atat de puternica, incat chiar prin masa aceea de oameni simteai cum iti vibreaza stomacul. In nici un caz nu s-a produs in nici una dintre masinile televiziunii. Toate aceste mijloace ale televiziunii fusesera amplasate de-a lungul cladirii CC, pe fatada, foarte aproape de spatiul verde.

Erau vreo trei masini. Chiar in dreptul Bibliotecii Universitare a venit, fara sa fie anuntata si fara sa stiu de existenta ei, o masina de la Armata, de marimea unui microbuz tv, deasupra careia se aflau difuzoare de la instalatiile de sonorizare. Era de culoare kaki si cu numar de Armata. Numai ca ofiterii care au fost la Biblioteca Universitara, care faceau parte din Comandamentul Bucuresti, m-au informat ca zgomotele respective s-au produs de la aceasta masina a Armatei. Deci avea difuzoare deasupra.

Busculada nu s-a creat numai de la vuiet

Ati mai vazut inainte astfel de masini ale Armatei?
Cand avea loc un miting, in afara de mijloacele acestea de la televiziune, obligatoriu solicitam sprijin, daca era nevoie, si de la Armata, dar si prin mijloacele noastre. Noi aveam un Mercedes pe care era montata o statie de un kilowatt. Masina aceasta ulterior i-am dat-o lui Dan Iosif de-a dus-o in piata si s-a laudat ca a capturat-o de la Securitate.

Difuzoarele pentru miting unde erau?
Erau si in fata CC si de o parte, si de alta, incat sa acopere toata piata. Erau multe. Dar toate erau dirijate de carele de reportaj si de masinile de sonorizare. De la ei este exclus sa se fi produs vuietul.

Dupa vuiet ce s-a intamplat?
Nu se crea busculada numai din cauza vuietului. Ulterior am aflat, dupa ce s-a evacuat piata, ridicandu-se obiectele care au ramas in piata (pancarte rupte, obiecte de imbracaminte), cei care au fost pe latura dinspre Consiliul de Stat, la semnalul care s-a primit al zgomotului respectiv au scos pancarte si am gasit aproape o suta de astfel de mijloace, un gen de furci. Suportul de lemn si partea de sus aveau tepi. Au intepat indeosebi femeile care erau prin apropiere, ele au tipat, s-a creat busculada, si in felul acesta s-a produs dezordinea din piata. S-au aruncat si doua petarde pe latura dinspre Magazinul "Muzica". Imediat cum a inceput sa se evacueze oamenii din piata, masina aceasta cu numar de Armata a disparut foarte repede.

Ati gasit dupa miting magneti pe la boxe, pentru ca s-a vehiculat si aceasta varianta pentru producerea vuietului?
Nu, nici vorba de asa ceva. Zgomotele care s-au produs erau ca suieratul unei rachete. Ne-am uitat pe cateva fotografii de-atunci si nu apare masina aceea cu numar de Armata.

Cand credeti ca a disparut?
La putin dupa vuiet. Era chiar in fata Bibliotecii, pe latura dinspre piata.

Tot mitingul a fost inregistrat video

Ofiterii Directiei pe care o conduceati au facut fotografii, au luat imagini de la miting?
Da, am inregistrat pe camere video tot mitingul, dar dupa evenimente, imaginile au disparut. Mai mult, vreau sa va precizez ca Directia a V-a a fost luata in paza Armatei la 22 decembrie, la ora 14:00. Ulterior, desi era sub paza, la 23 decembrie s-a tras in ea. In acea zi, cei de la Armata au venit cu camioanele si au luat toate fisetele din Directie si apoi sediul a fost incendiat.

Pe imaginile dumneavoastra se vedea aceasta masina?
Sigur ca da. Le-am urmarit imediat dupa miting si le-am examinat cu atentie, dar au disparut, cum v-am spus, toate, precum si alte bunuri. Cu toate ca sediul era luat in paza, de acolo s-au distribuit munitie si armament.

La ce ora s-au auzit vuietele si petardele?
Zgomotul s-a auzit la aproximativ 20-25 de minute de la inceperea mitingului. S-au aruncat si cele doua petarde in momentul in care a inceput sa se creeze busculada. Ca sa mareasca amploarea busculadei, s-au aruncat cele doua petarde. Vuietul a constituit semnalul si pentru cei care trebuiau sa actioneze cu furcile.

Cat a mai durat mitingul?
Vreo 10-15 minute. Oamenii nu-l mai ascultau, erau speriati, s-au calcat in picioare. Cand s-a terminat mitingul, am ajutat femeile care si-au pierdut pantofii, ghetele, posetele. Dupa circa o ora-doua li s-a permis sa-si aleaga lucrurile personale din mormanul de obiecte pierdute. Dupa terminarea mitingului, s-au realizat niste dispozitive in piata. Dar anemice si fara efect. Armata a adus niste TAB-uri, trupele de securitate au trimis scutieri in zona, au inchis toata piata pana la "Negoiu" si pana la Palatul Telefoanelor.

In dupa-amiaza zilei de 21, am primit ordin sa permit intrarea in sediu a cinci ofiteri de transmisiuni de la Armata. La etajul I se constituise un comandament la 21 decembrie dupa-amiaza, in apropierea cabinetelor 2 si 1. Acest comandament a fost condus de generalul Milea. Ofiterii de transmisiuni au fost ajutati ca sa isi monteze statiile radio si antenele pe acoperisul Comitetului Central de cadre MI. Dupa ce au facut toate operatiunile, n-au putut sa ia legatura cu unitatile MApN. Statiile lor au fost bruiate. Am chemat specialistii si le-am montat telefoane guvernamentale cu care sa ia legatura cu unitatile lor, ca prin statii nu puteau.

Cam cati oameni au fost, conform estimarilor dumneavoastra, in 21 decembrie?
40.000-50.000.

Grupul acela de 30-40 de barbati pe care i-ati observat la un moment dat...
Aceia au fost observati atunci, dar printre ei sa fiti convinsi ca se aflau si altii. Erau imprastiati prin multime. In seara zilei de 21 decembrie, la Intercontinental, cei mai multi dintre cei ce se aflau acolo erau tineri. Dar acesti tineri au disparut a doua zi, nu s-au mai regasit in multimea de oameni de la 22. Mergand la comandamentul acesta al MApN puteam sa-mi dau seama de efectivele de muncitori. De exemplu: de la Pipera urmau sa vina in piata vreo 20.000, de la "23 August", Republica, veneau cam 25.000-30.000 de oameni, la Lujerului se daduse iarasi un punct de intalnire pentru cei care erau in partea dinspre Militari, vreo 30.000 de oameni. Cunoscand posibilitatea de adunare a populatiei in Piata, sigur ca-ti dadeai seama ca nu puteai sa comiti greseli.

A stat vreun moment in cumpana desfasurarea mitingului din 21 decembrie?
Sigur. Cel care a insistat sa se faca a fost Barbu Petrescu, pentru ca initial a fost anuntat la ora 9:00, dar s-a desfasurat in jurul orei 12:00, perioada in care s-au analizat problemele si, cum Barbu Petrescu a insistat, a avut loc. Cred ca a fost determinat, altfel nu insista asa, ca un prost.

Exista cateva marturii ca mai multe coloane de muncitori s-au oprit vreo 20 de minute in drumul spre piata?
Este posibil. Pentru ca se anuntase venirea muncitorilor, dar nu era aprobarea pentru miting.

Aprobarea o dadea Ceausescu?
El accepta, dar propunerile au fost discutate si de altii.

"Cred ca totul a fost premeditat"

Click pentru a mari imaginea
CURAJ. "Nu calcati iarba!", prima reglementare calcata in picioare
Colonelul Ion Botofei, loctiitorul pe linie antitero al Securitatii Bucuresti, spune ca habar nu a avut despre organizarea mitingului, desi ar fi trebuit sa fie una dintre primele persoane careia sa i se aduca la cunostinta, data fiind functia pe care o detinea. A aflat intamplator, cu 4 ore inainte de miting. Prin marginalizarea sa si implicit a trupelor de sub comanda lui, s-a reusit practic "descoperirea" zonei. Nu s-a mai putut asigura supravegherea si observarea perimetrelor si, de asemenea, nu a mai fost timp pentru crearea unor culoare si a unor zone de protectie a celor care insoteau manifestantii. Terenul fusese pregatit astfel pentru declansarea unei revolte "spontane".

"Prin natura functiei mele, de loctiitor pe probleme antiteroriste, eu trebuia sa aflu printre primii, cu mult inainte, de organizarea acestui miting. Am aflat-o intamplator, pe la ora sapte si ceva dimineata, cand, in Piata Aviatorilor, m-am intalnit cu un subordonat de-al meu. M-a intrebat: "Tovarase colonel, care este misiunea noastra la mitingul de la ora 11?". "Care miting? Astia-s tampiti", am zis eu, stiind ce s-a intamplat la Timisoara.

L-am sunat pe prim-secretarul Bucurestiului, pe Barbu Petrescu, sa-l intreb despre ce este vorba. "Dumneata, vezi-ti de misiunile dumitale, mitingul este treaba mea si a activistilor mei", mi-a raspuns in doi peri", povesteste colonelul Ion Botofei.

Am sunat la mine, la Securitate, si ofiterul de serviciu mi-a confirmat organizarea acestui miting, dupa care l-am sunat pe generalul Iulian Vlad, care, la randul lui, mi-a zis: "Fa-ti linistit treaba ta, pe antitero"", isi reaminteste colonelul. In continuare spune ca la ora 11 se afla, impreuna cu oamenii sai, in Piata, la intrarea principala. Mitingul a inceput pe la ora 12. "La un moment dat a aparut un sunet strident, pe statie, urmat de doua explozii. Una s-a auzit din directia Bisericii Cretulescu, iar cea de-a doua dinspre Athene. Asa s-a creat panica. Eu, personal, m-am retras, prin Comitetul Central, intrarea B, si am dat ordin prin statie efectivelor mele sa-mi astepte ordinele. Faptul ca a aparut acel bruiaj si cele doua explozii care au declansat nebunia ma fac sa cred ca totul a fost premeditat", conchide colonelul Botofei.

A fost o diversiune psihologica reusita

Click pentru a mari imaginea
APEL. "Alo, alo, tovarasi! Ramaneti linistiti pa locurili voastre!"
Prezenta unei masini cu numar de Armata la mitingul din 21 decembrie ne-a fost confirmata si din alte surse. La prima vedere, lucrurile ar fi, asadar, clare: vuietul a fost produs, voit, de o instalatie aflata pe o masina a Armatei. Incercand sa descifram enigma acelui miting, ajungem usor la concluzia ca premisa nu-i neaparat adevarata.

Masini cu numar de Armata aveau la acea data si Directia a IV-a (Contrainformatii Militare) a Departamentului Securitatii Statului, si Centrul de Informatii Externe, structura de spionaj a Securitatii. In fond, prima modalitate de camuflaj deosebit de eficienta pe care o folosesc pe orice meridian al lumii institutiile de informatii este aceea de a se prezenta de la Armata. Si apoi, intotdeauna, Armata este institutia cea bagata in fata.

"PROPAGANDA SPECIALA". Producerea unui vuiet cu efecte extreme precum cel care a avut loc in dimineata de 21 decembrie 1989 implica prezenta unei structuri specializate in razboi psihologic. Prin producerea acelui vuiet s-a dorit chiar inducerea in multime a unei stari de panica, de agitatie. La vremea aceea, Romania avea in cadrul Consiliului Politic Superior al Armatei o structura "acoperita" specializata in razboi psihologic, in cadrul Directiei Propaganda. Structura se numea "Propaganda Speciala". Aceasta sectie avea in dotare un TAB amenajat cu boxe, dar si alte masini. Structura era condusa de locotenent-colonelul Ioan Rus, acum, poate nu intamplator, daca ne luam dupa unele marturii care-l descriu alaturi de soferul Moga in masina care a actionat in piata la mitingul din 21 decembrie, diplomat in Belarus. TAB-ul Sectiei de razboi psihologic a aparut abia in zilele urmatoare, fiind chiar blindatul de pe care a cuvantat Caramitru. Ulterior, dupa Revolutie, masinilor si TAB-ului li s-a pierdut urma ani buni, fiind raspandite, departe de Bucuresti, pe la unitatile militare din tara. Un amanunt foarte important este acela ca structura despre care vorbim era subordonata fratelui dictatorului, generalul Ilie Ceausescu.

MASINI DISPUSE IN UNGHI. Presupunand totusi ca vuietul n-a pornit de la masinile Sectiei "Propaganda Speciala", o alta varianta foarte pertinenta este Sectia Asigurare Tehnica, ce avea statii de radio mobile, statii de radioamplificare, masini ARO. Puterea boxelor era cam de 1200 W. Insa sectia aceasta era legata ombilical de Sectia de "Propaganda Speciala". Potrivit unor specialisti in razboi psihologic pe care i-am consultat, nu se putea crea un vuiet aidoma zgomotului unei rachete doar de la aceste boxe. Cateva marturii avanseaza ideea ca in jurul pietei au fost atunci, de fapt, in jur de 10 masini, aparent noi, chiar camioane, cu numar de Armata. Dar ele au fost dispuse in asa fel incat sa nu fie vizibile, dar si intr-un anumit unghi incat, gratie ecoului din piata, sa produca acel vuiet. Potrivit acelorasi marturii, masinile au ramas peste noapte in jurul pietei.

"JOS CEAUSESCU!". Specialisti in razboiul psihologic cred ca vuietul a fost produs de un generator de joasa frecventa.

Dupa terminarea mitingului, spun martori oculari, in dreptul Consiliului de Stat s-a gasit scris cu vopsea alba "Jos Ceausescu!". In acelasi timp, pe Calea Victoriei, destui barbati carau in brate pachete ce pareau de prajituri. Filajul Securitatii a tras de-atunci concluzia ca sunt prea multi acesti indivizi si, in orice caz, nu duceau prajituri. A fost inceputul sfarsitului!
Nu ratati!
Au urmat momentele din dupa-amiaza zilei de 21 decembrie, cand cateva mii de demonstranti au ramas in strada ca sa strige in continuare: "Jos Ceausescu!". Bucurestiul era alaturi de Timisoara. Despre acest episod, in ziarul nostru de maine.

Contactati-ne
Jurnalul National initiaza un demers publicistic menit sa reconstituie, cat mai fidel, istoria Revolutiei din decembrie 1989. In afara tuturor marturiilor evocate pana acum, dorim sa punem in valoare si orice fel de imagine legata de acele evenimente. In acest scop, solicitam sprijinul tuturor celor care detin astfel de fotografii istorice. Acestia ne pot contacta la Departamentul Foto al cotidianului Jurnalul National, la tel. 224.40.42, int. 333 sau 318; e-mail: foto@jurnalul.ro.

Pagini coordonate de Poliana Mardari
×