x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zece ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România

Zece ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea în România

de Daniela Cârlea Şontică    |    07 Mai 2009   •   00:00

În urmă cu zece ani, între 7 şi 9 mai, România a devenit un fel de centru al dialogului intercreştin prin prima vizită într-o ţară ortodoxă a unui papă catolic. Evenimentul a fost considerat o dovadă grăitoare a dorinţei de apropiere dintre cele două Biserici, Ortodoxă şi Catolică, iar fotografiile celor doi ierarhi în odăjdii albe, îmbrăţişaţi, au făcut înconjurul lumii.



De când Apusul creştin s-a despărţit de Răsărit, situaţia a fost tensionată între cele două mari surori în ale credinţei în Iisus Hristos, aruncându-şi una alteia anateme şi cuvinte grele. Abia în secolul trecut, relaţiile au început să se mai încălzească prin iniţierea dialogurilor ecumenice, dar încă nu se întâmplase în istoria modernă şi contemporană ca un suveran pontif romano-catolic să facă o vizită într-o ţară majoritar ortodoxă.  

Papa a sărutat pământul românesc

Martor de aproape al vizitei istorice a Papei Ioan Paul al II-lea în România, preotul Bogdan Aurel Teleanu, de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române, derulează pentru noi filmul acelei vizite.  

"Prima zi a început pe Aeroportul Bucureşti ­ Băneasa, în jurul orei 12:30, când Sanctitatea Sa - după gestul sărutării pământului românesc purtat într-un vas de lut de un copil îmbrăcat în costum naţional tradiţional românesc - a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi membri ai Sfântului Sinod, Nunţiul Apostolic Jean Calude Perisset, Înalt Prea Sfinţia Sa Ioan Robu, Arhiepiscopul romano-catolic însoţit de episcopi greco-catolici din ţară, domnul Emil Constantinescu, preşedintele României, domnul Radu Vasile, prim-ministrul României, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului, ministrul de Externe, ministrul Apărării Naţionale, consilieri prezidenţiali şi alte oficialităţi parlamentare şi guvernamentale.

Sanctitatea Sa a vorbit în limba română, aşa cum avea să se întâmple, de altfel, pe parcursul întregii vizite, spre bucuria tuturor românilor care l-au ascultat.

Mii de creştini ortodocşi şi romano-catolici i-au întâmpinat pe drumul de la aeroport la Catedrala Patriarhală. Pentru prima dată în istorie, în celebrul papamobil a urcat nu doar Papa de la Roma, ci şi un Întâistător al altei Biserici. S-au oprit la Troiţa din Piaţa Universităţii, unde, Patriarhul Teoctist a dat explicaţii despre evenimentele din decembrie 1989, când tinerii creştini români s-au jertfit pentru apărarea idealurilor sfinte de libertate şi credinţă.

La Catedrala Patriarhală, cei doi Înalţi Prelaţi au mulţumit lui  Dumnezeu că i-a învrednicit să trăiască acele clipe de frăţească comuniune în duh, împreună cu toţi credincioşii prezenţi, asistând la slujba de Te Deum. După aceste prime clipe ale întâlnirii, Papa Ioan Paul al II-lea s-a îndreptat spre Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, unde s-a întâlnit cu membrii Conferinţei Episcopale Catolice din România. În după-amiaza zilei, Suveranul Pontif a fost oaspetele preşedintelui României de atunci, Emil Constantinescu."

A fost "vrerea Tatălui şi lucrarea Duhului Sfânt"

Despre ziua a doua, acelaşi martor, dar şi cronicar al vizitei, preotul Bogdan Teleanu, povesteşte despre ziua a doua. "Ziua de 8 mai 1999 a debutat cu deplasarea Papei Ioan Paul al II-lea la Cimitirul Catolic Bellu, unde, preţ de câteva minute, s-a rugat pentru sufletele cardinalului Iuliu Hossu şi episcopului Vasile Aftenie. În aceeaşi atmosferă a fost adus un omagiu marelui om politic Corneliu Coposu. În drum spre Catdrala Sfântului Iosif, Sanctitatea Sa a făcut un scurt popas de rugăciune şi la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, unde a fost oficiată o slujbă ortodoxă de pomenire. Prima parte a zilei a fost încheiată de Sanctitatea Sa prin participarea la Sfânta Liturghie greco-catolică (în ritul bizantin) de la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti. Din partea Bisericii Ortodoxe, la acest eveniment au asistat, printre alţi ierarhi, şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Sanctitatea Sa i-a acordat o atenţie deosebită Cardinalului Alexandru Todea, singurul cardinal român în viaţă.

În după-amiaza acelei zile, Sanctitatea Sa s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. Preafericitul Părinte Patriarh a spus că această întâlnire este «vrerea Tatălui şi lucrarea Duhului Sfânt». Părintele Patriarh a primit un tablou mozaic cu chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Întâlnirea de la Palatul din Dealul Mitropoliei s-a încheiat cu recepţia dată de Patriarhia Română în onoarea înaltului oaspete."

"Bisericile noastre tind spre unitate"

Cronicarul întâlnirii celor doi şefi de Biserici relatează despre a treia zi, pe care o consideră cea mai importantă.

"În dimineaţa zilei, Patriarhul Teoctist, înconjurat de o impresionantă procesiune, formată din ierarhi, preoţi, călugări şi credincioşi, l-a întâmpinat pe Papa Ioan Paul al II-lea în faţa crucii care marca pe atunci piatra de temelie a Catedralei Mântuirii Neamului din Parcul Unirii. Suveranul Pontif a sărutat crucea, acolo săvârşindu-se Sfânta Liturghie, la care au asistat şi Sanctitatea Sa, şi delegaţia catolică. Cei doi înalţi ierarhi au făcut atunci impresionantul gest al schimbului de potire. Ca o continuare a acestui gest, Patriarhul nostru a dăruit Papei icoana Sfântului Andrei. Emoţionantă a fost şi după-amiaza acelei zile, când s-a săvârşit Misa catolică în Parcul Izvor, când Sanctitatea Sa a adresat Părintelui Patriarh Teoctist invitaţia de a vizita Vaticanul.

Patriarhul a spus atunci, printre altele: «Prezenţa Sanctităţii Voastre la Liturghia ortodoxă şi a noastră la Misa catolică arată tocmai acest respect faţă de identitatea Bisericilor noastre, care tind spre unitatea deplină întru credinţă». Totul s-a desfăşurat într-o atmosferă de autentică spiritualitate creştină", a încheiat părintele Bogdan Teleanu.  

Papa a recunoscut că ne-a creştinat Sf. Andrei   

Ca o evaluare a vizitei, Patriarhul Teoctist a declarat că marele câştig al nostru este că Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut originea apostolică a creştinismului românesc: "Papa ne-a făcut darul de care vorbeam mai înainte: proclamarea apostolicităţii credinţei noastre din izvor răsăritean, adică din predica Sf. Ap. Andrei. Până la vizita sa la Bucureşti, în toate cărţile şi tratatele romano-catolice a marilor savanţi, noi, românii, eram consideraţi încreştinaţi prin intermediul bulgarilor, al slavilor. Chiar şi Papa Ioan Paul al II-lea afirmase că ne-ar fi încreştinat bulgarii. Însă, pregătind vizita în România, Papa Ioan Paul al II-lea a fost foarte atent şi sensibil şi a subliniat originea apostolică a creştinismului românesc", a spus Patriarhul într-un interviu acordat postului de radio BBC. Fotografii din memorabila vizită vor fi expuse în holul Patriarhiei Române, începând de vineri, 8 mai, ora 10:00, şi care vor putea fi admirate timp de o săptămână.

×
Subiecte în articol: special ioan paul ii-lea papa papa ioan sanctitatea