x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziaristi romani rapiti in Irak

Ziaristi romani rapiti in Irak

29 Mar 2005   •   00:00

Razboi fara frontiere
Clipe teribile pentru trei ziaristi romani aflati in Irak. O echipa de la Prima TV si un redactor de la Romania Libera au fost rapiti de atacatori necunoscuti, potrivit mesajului disperat transmis in redactie de Marie-Jeanne Ion pe telefonul mobil. Ei luasera un interviu primului-ministru al Irakului.

  • de R. BELCIUGANU, O. STANCU, M. COLGIU
  • EVENIMENT
  • Rapiti in Irak


    Lovitura traznet pentru romani: trei ziaristi aflati la Bagdad au fost rapiti aseara in jurul orei 20:00 in circumstante inca neclare. Cei trei sunt Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci, de la Prima TV si Eduard Ovidiu Ohanesian, de la cotidianul Romania libera.

    Marie Jeanne Ion este cunoscuta telespectatorilor din transmisiile pentru programele informative ale Prima TV

    Este pentru prima oara cand impotriva romanilor din Irak se efectueaza o lovitura de forta in cunostinta de cauza din partea rebelilor irakieni.

    RAPIRE. La numai doua ore de la transmisia in direct din Bagdad, cand a relatat despre ultimele masuri de securitate luate in oras, Marie Jeanne Ion a sunat pe telefonul directorului canalului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru.

    SOC. Era ora 20:11. Chiar in momentul in care se afla in sedinta de redactie, Dan Dumitru a auzit vocea disperata a ziaristei Marie Jeanne Ion, care implora in engleza, iar pe fundal se auzeau franturi de cuvinte in limba araba: "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Totodata, cei din redactie au inteles ca operatorul Sorin Miscoci a fost bagat in portbagajul masinii rapitorilor. Apelul a fost inregistrat si ascultat cu groaza de redactorii de la Prima TV pe telefonul dat pe speaker. Jurnalista Marie Jeanne Ion a mai apucat sa mai spuna, inainte ca apelul sa se intrerupa brusc: "M-au rapit, sunati la ambasada. Sunt intr-o masina. Ma duc in Hamiryiah". Colegii din redactia de la Bucuresti i-au trimis un SMS pe telefon, in care o intrebau daca pot sa sune. La acest mesaj Marie Jeanne a raspuns: "M-au rapit, nu e gluma. AJUTOR!!!"

    Sorin Miscoci, operator la Prima Tv, este familiarizat cu reportajele de actiune

    CRIZA. Directorul Dan Dumitru a informat imediat institutiile abilitate. Ministerul Afacerilor Externe, dupa miezul noptii, la peste patru ore de la eveniment, a anuntat ca a fost infiintata o celula de gestionare informativa a crizei. Pana la ora inchiderii editiei, rapitorii nu au comunicat cu nici o institutie irakiana sau romaneasca si incidentul nu devenise public la Bagdad. Agentia de presa France Presse a preluat comunicatul difuzat de Ministerul de Externe de la Bucuresti.

    Reporterii de televiziune se aflau in Irak de cinci zile si, potrivit unor informatii neoficiale, calatoria au facut-o ca urmare a invitatiei unui om de afaceri irakian de la Bucuresti. Jurnalistii locuiau intr-un hotel din Bagdad, dar nu intr-unul dintre cele protejate de fortele coalitiei. Numele hotelului este Mayflower, un hotel nu prea cunoscut in oras. Surse diplomatice din Bagdad ne-au relatat ca echipa ziaristilor romani se deplasa in Bagdad fara masuri minime de securitate, calatorind cu taxiul, ceea ce in situatia extrem de tensionata din capitala irakiana este considerat un risc enorm pentru un strain. Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci au realizat in cursul zilei de ieri un interviu cu premierul irakian Yiad Al Alawi si urmau sa fie primiti si de presedintele tarii.

    TELEFON ACASA. Potrivit corespondentului Mediafax la Buzau, Marie Jeanne Ion si-a sunat mama, cu putin timp inaintea disparitiei.

    "Marie Jeanne a vorbit cu mama ei in aceasta dupa-amiaza, iar la 15-20 de minute dupa asta nu s-a mai putut lua legatura cu ea", a declarat Ion Vasile, tatal ziaristei. El a apreciat ca "nu este bine" sa fie facuta agitatie in jurul acestui subiect. "Nu se stie ce informatii si in ce forma ajung pe canalele de televiziune de acolo", a spus Ion Vasile, senator PSD.

    PRECEDENTE
    De la inceputul conflictului armat, peste 150 de cetateni straini au fost rapiti in Irak. Printre acestia s-au numarat mai multi jurnalisti straini, in special din Franta. Cel mai recent caz este cel al jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, care a fost tinuta ostatica timp de o luna, dupa care, in urma negocierilor dintre italieni si rapitori, a fost pusa in libertate la inceputul acestei luni.
    Florence Aubernas, de la ziarul francez Liberation, a disparut in ziua de 5 ianuarie. Ultima oara fusese vazuta in apropiere de Bagdad, alaturi de soferul care o insotea. Nici pana in ziua de azi nu se stie nimic de soarta ei. Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video provenita de la rapitori, care a confirmat faptul ca jurnalista a cazut in mainile insurgentilor irakieni. Toate incercarile de pana acum ale negociatorilor francezi de a-i obtine eliberarea nu au dat roade.
    O soarta mai buna au avut alti doi jurnalisti francezi. Georges Malbrunot de la cotidianul Le Figaro si Christian Chesnot de la postul Radio France Internationale au fost rapiti in luna august din zona orasului Najaf si au fost pusi in libertate dupa doua luni. (Irina Cristea)

    LA DATORIE
    Jurnalistul cotidianului Romania Libera, Ovidiu Ohanesian, disparut si el aseara la Bagdad, a comunicat ultima data cu redactia cu circa o jumatate de ora inainte de momentul telefonului dat de Marie Jeanne Ion la Prima TV, afirma seful departamentului investigatii la care lucra Ovidiu, Costel Oprea.
    "Noi nu am reusit sa lum legatura cu Ovidiu si nu avem informatii clare ca ar fi fost rapit", arata acesta. Ovidiu s-a plans colegului cu care a vorbit ca este foarte periculos sa plece din hotel singuri, fara bodyguarzii pe care omul de afaceri la invitatia caruia se aflau in Irak ii pusesera la dispozitia ziaristilor.
    Ovidiu are 37 de ani si este unul dintre premiatii Clubului Roman de Presa pentru reportaj. A plecat la Bagdad saptamana trecuta, impreuna cu reporterii Prima TV pentru o serie de interviuri si reportaje. (O.S.)

    "AM CONTACTAT SERVICIILE"
    La intoarcerea din vizita in Irak si Afganistan, presedintele Basescu a declarat pe Otopeni: "In momentul de fata, toate structurile statului sunt in alerta si sunt decise sa rezolve problema disparitiei celor trei jurnalisti. Din avion, au fost contactate nu numai serviciile romanesti, ci si serviciile aliate, pentru a incerca sa constatam care este situatia de fapt".

    "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani"
    Marie Jeanne catre rapitori

    "M-au rapit, nu e gluma. AJUTOR!!!"
    Marie Jeanne catre redactie
    ×