x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziaristii romani sunt liberi. Imi e rusine ca a trebuit sa relatez aceasta circoteca

Ziaristii romani sunt liberi. Imi e rusine ca a trebuit sa relatez aceasta circoteca

12 Apr 2005   •   00:00
"E o mizerie.
O poveste atat de murdara...
Este atat de mizerabila si miroase atat de urat, incat nu imi vine sa cred ca tara noastra este bagata intr-o poveste de genul asta.
Oricine ar sta in spate. Poate n-o sa aflam niciodata pe de-a-ntregul.
Sunt convins ca nu o sa aflam niciodata.
Vom primi o varianta imbunatatita si nuantata"

Mile Carpenisan se afla la Bagdad in momentul rapirii celor trei ziaristi de la Prima TV si Romania Libera. A urmarit cazul pas cu pas si a fost cel care a trasmis in direct informatia ca acestia au fost recuperati si se afla sub protectia fortelor coalitiei. Informatie negata de autoritati. Intors in tara, Mile isi argumenteaza dezvaluirea.

IN DIRECT. Mile Carpenisan, aflat la Bagdad de la inceputul crizei jurnalistilor rapiti, a transmis inca de saptamana trecuta ca acestia au fost recuperati

Jurnalul National: Mile, ai fost la Bagdad inca din momentul disparitiei celor trei jurnalisti si ai urmarit cazul pas cu pas. Hai sa o luam treptat: care au fost primele informatii pe care le-ai avut?
Mile Carpenisan: In momentul in care s-a anuntat rapirea lor eu eram la Abu Ghraib, la puscarie, faceam niste materiale acolo si am cerut ajutorul unui convoi de la marina americana sa ajung in Bagdad. Asta a fost pe la doua dimineata, cand m-am dus direct la comandamentul Coalitiei. Acolo erau intre ei, erau oamenii care stiu tot ce misca. Fara sa vreau am asistat la o discutie in care seful comandamentului il informa pe unul din militarii de acolo ca a venit o revendicare legata de rapirea romanilor, din partea lui Al-Sunnar, celebra celula terorista din Bagdad a lui Al Zarqaui. Am auzit si restul informatiilor, anume cum s-ar fi petrecut, atunci am intrat in legatura cu Antena 1 si am anuntat ca a venit o prima revendicare. In tara a inceput o intreaga nebunie, nu inteleg cum si de unde, colegii de la Prima TV au sarit instantaneu sa nege informatiile date de mine. Dupa mintea mea inseamna ca au stiut altceva, altfel nu inteleg de ce ar fi sarit sa nege o informatie pe care de la Bucuresti nu o puteau avea. A fost o intreaga nebunie legata de revendicarea asta. Se vorbea despre 40 de oameni inarmati, mascati, care ar fi participat la rapire. In momentul acela, rapirea era una din multele si celebrele rapiri din Irak. Am facut instantaneu legatura cu vizita presedintelui Basescu, m-am gandit ca ar putea fi o replica la declaratia legata de trupe.

Bun. Ce se stia atunci despre cum s-a petrecut? De unde aveau informatiile?
Erau primele informatii venite la comandamentul Coalitiei de la oamenii din teren, care se ocupau cu investigarea acestei rapiri. Spuneau ca era vorba de 40 de persoane bine inarmate si mascate care au participat la rapire, undeva in preajma unui hotel, nu stiam atunci cum se numeste, in zona rosie din Bagdad. Se vorbea despre trei jurnalisti romani si unul american. Ulterior am aflat ca era vorba de Munaf, care e departe de a fi ziarist. Atunci se banuia a fi vreun freelancer luat o data cu romanii. Acestea erau primele informatii.

Dar cine facuse revendicarea, cui o adresase?
Asta aparea atunci la comandament. Cine a dat-o? Nu e deloc complicat: serviciile secrete din cadrul fortelor coalitiei, ei au raportat la comandament ca au o revendicare. Ulterior am inteles ca venise de la oamenii interogati la fata locului. Nu a venit niciodata nici o confirmare, nici o infirmare din partea serviciilor. Ce a urmat stiti. Au inceput dezbaterile televizate in Romania si a aparut Omar Hayssam, care sustinea ca a fost sunat de teroristi si ca au cerut 4 milioane. Acela a fost momentul in care a inceput adevarata nebunie. Atunci s-a dat totul peste cap.

Celule de criza

Si s-a schimbat si strategia anchetatorilor.
Cu siguranta. Oamenii se ocupau atunci sa afle unde sa fi fost dusi, unde sa-i fi ascuns prin Bagdad, ca de scos nu puteau sa-i scoata. Au fost foarte multi oameni trimisi pe teren, serviciile americane si engleze au activat imediat celulele de criza, cu atat mai mult cu cat era vorba de un cetatean american.

Mile, explica de ce era imposibil sa fie scosi din Bagdad.
Bagdadul e o zona extrem de periculoasa, mai putin in centru, in Zona Verde, unde sunt institutiile statului, dar nici acolo nu e o placere sa stai, pentru ca e cea mai atacata zona. Sa spunem ca e o insula de securitate, in rest tot Bagdadul este zona rosie, unde protectia americanilor este mai scazuta si nu iti poate garanta nimeni siguranta. In jurul Bagdadului sunt in permanenta patrule care verifica fiecare masina suspecta. In momentul in care s-a aflat de rapire - si americanii au aflat-o in timp real, pentru ca au informatori pe strada - , imediat s-a dat alarma si toate masinile au fost verificate. Era greu sa treaca cu patru persoane rapite, doi in portbagaj si o fata pe bancheta din spate.

"Elementul" Omar

Bun, acestea au fost primele informatii. Ce s-a intamplat ulterior?
Asteaptam sa vedem toti pe postul Al-Jazeera mascatii care incep sa urle ca i-au luat. Nu s-a intamplat asta, ci a aparut Omar Hayssam, care vorbea de un telefon primit de la rapitori care i-au cerut patru milioane. De la Bagdad auzind in direct declaratia asta, am spus: prea mult tambalau ca sa nu fie facatura. Dupa ce s-a terminat transmisia, s-a dat celebrul mesaj in limba araba pentru teroristi sa-i elibereze, in momentul acela oamenii cu care eram au conchis ca e vorba de o facatura. Nu stiam care e miza.

Oamenii cu care erai fiind cine? Din zona anchetatorilor?
Da. Oameni care se ocupa de problema asta. Si am spus ca ceva nu miroase bine aici. Ce e cu suma de patru milioane? Ce organizatie terorista cere patru milioane, puteau sa exagereze, sa ceara 40... Pareau niste amatori. Am ridicat niste semne de intrebare pe care le-am transmis si colegilor din Antena 1. Pentru anchetatori, acesta a fost momentul in care au schimbat tactica. Momentul in care serviciile secrete americane si britanice au pus un pic de frana, stai sa vedem ce se intampla. Pot sa va spun ca nu erau informati de serviciile romanesti. Au asteptat atunci sa se limpezeasca un pic apele.

In cat timp au primit informatiile de la ai nostri in legatura cu cine este Omar? Au stiut sau au bajbait?
Au bajbait. Omar Hayssam a aparut pe tapet pe 29 seara. Dupa-masa, anchetatorii se interesau de el, dar nu aveau informatii. Intrebau prin Bagdad. Stiau ca e om de afaceri, ca e considerat un mafiot, ca are probleme cu legea.

Dar nu de la serviciile noastre.
Pai, daca avea informatii de la serviciile noastre, mai intrebau prin Bagdad? Bun, sa continuu, toata nebunia a fost enorm influentata de palavrageala tipic romaneasca din tara. Au constatat-o oamenii care analizau in Romania problema. Au aparut imaginile cu cei patru si toata lumea a inceput sa observe detaliile. Si imediat dupa aceea a venit reactia din partea asa-zisilor teroristi. Ca si cum aici cineva se uita la televizor si le spunea ce sa faca. In momentul in care analistii discutau pozitia armelor, felul in care sunt imbracati teroristii, carpetele de pe perete au aparut poze fara carpete pe perete, cu pozitia armelor schimbata, cu un pic de haine schimbate... Era clar ca era influentat mersul lucrurilor din Romania. Era clar ca e circoteca. Aia, daca sunt teroristi, nu-si schimba bluza, ca spune nu stiu cine la televizor. Atunci ne-a socat cum apar in Romania la televizor parapsihologi, vrajitori, clarvazatori... La Bagdad se trateaza foarte serios problema. Aia se ocupa de ancheta, si noi de vrajitori. Bun, anchetatorii au luat caseta si au analizat fiecare cadru, fiecare sunet care putea trada pozitia rapitorilor in acel moment, locul unde se afla, cat mai multe detalii. Dupa aparitia pozelor a aparut o mare intrebare: unde e Munaf, de ce nu mai apare Munaf?

Si unde este, Mile, din informatiile tale?
In Bagdad. Despre el se stie foarte putin.

Au suspectat vreo clipa ca ar fi mort?
Nu s-a pus problema ca ar fi mort. Eu cred ca se ocupa americanii de el si ca a fost preluat ca problema americana.

Asta se petrecea la 1 aprilie, cand a fost primit ultimul semn de la ei. Ce a urmat? Cand ai aflat ca sunt liberi, asa cum ai dat pe post?
Luni dimineata (pe 4 aprilie), la 7:30, am primit informatia ca sunt liberi. Cu atata nonsalanta mi s-a spus: "Cum nu stiai, las-o naibii ca e stiuta!". Am luat-o ca atare si am inceput sa o verific.

Surse

Din ce zona iti venea informatia, Mile?
Din sfera militarilor din Zona Verde. Oameni care au de-a face cu americanii. Acel om este un militar. Dupa aceea am sunat si alte persoane, civile, nu militare. Am mers cu metoda "Spune, ca stiu!" si mi s-a zis: "Da, asa e, dar mai las-o un pic ca avem probleme cu evacuarea lor. N-o da inca, pentru ca au probleme cu planul de evacuare". Evacuarea din Irak. Mi s-a vorbit de un avion care trebuia sa-i duca. Am sunat atunci la ambasada. De acolo am primit un raspuns ciudat: "Haideti sa lasam lucrurile asa cum sunt deocamdata". Era o confirmare. O eventuala confirmare, ca atare am dat-o spre verificare in Romania.

De cat timp fusesera recuperati?
In acea noapte. Pe mine mesajul de la ambasada m-a facut sa cred ca e real. Nu confirma, dar de ce nu infirma? La noua si ceva m-am dus din nou in Camp Victory. Din Romania mi se spunea ca o s-o dam pe post cand avem o confirmare oficiala. Eu aici faceam presiuni la modul "nu-mi spuneti, ma duc in Zona Rosie". A venit insa comunicatul ministrului Ungureanu, care nu mai vorbea de eliberarea lor ca prioritate, ci de aducerea lor in siguranta acasa. Dar nu spunea suta la suta ca sunt liberi. Marti seara deja si surse din Romania neoficial dadeau aceste informatii.

Dar ce stiai atunci? Unde erau?
In Zona Verde, sub paza celor care se ocupa de ancheta, a agentilor secreti, si ca se asteapta plecarea lor spre casa.

Si de ce nu vin?
In prima faza mi s-a spus ca trebuie sa vina avionul. A venit avionul, am aflat, s-a cerut la Tampa (Florida) permisiune de survol si aterizare la Bagdad.

Dar era vorba de un cargo.
Da, si care e problema? In zonele militare nu o sa vina niciodata Taromul sa te ia. Era o varianta de evacuare foarte buna. Era un IL 67. Venise cu logistica. Imediat dupa ce noi am dat informatia pe post, a venit declaratia Adrianei Saftoiu, care spunea ca nu este adevarat. De ce nu a facut-o inainte nu stiu. Pentru ca noi toti incercam sa o confirmam de doua zile. De doua zile stateam cu stirea. Si atunci am discutat la Bagdad: "Ce se intampla?". Si mi-a venit o explicatie, zic eu, foarte credibila: "Romanii nu stiu multe". Nu li se comunica tot ce se intampla in Bagdad. Ancheta e in desfasurare.

Mile, asta era in seara in care a fost anuntata arestarea lui Omar Hayssam, nu?
Da.

Tu ai stiut ca s-a dat unda verde pentru retinerea lui de aici? Americanii au cerut asta?
Am aflat din Romania ca a fost arestat. Eu am aflat de aici ca a fost arestat fratele lui Omar Hayssam. Fratele lui Munaf a fost luat si el de anchetatori, dar nu a fost arestat, ci audiat.

Potrivit informatiilor tale, fratele a confirmat ca a pus la cale rapirea impreuna cu Omar Hayssam.
Exista o comunicare oficiala, secreta, nu publica, din partea Ministerului de Interne irakian, care spune ca a fost arestat fratele lui Haytham A’mar. E un lucru stiut ca arabii nu folosesc litera o. Dar tot ei specifica faptul ca in Romania este numit Hayssam Omar. In document se arata ca a fost arestat in cazul rapirii jurnalistilor romani si ca a recunoscut ca el si fratele lui au pus la cale aceasta rapire.

Cu ce scop?
Nu spune. In continuare se spune ca a fost luat si fratele lui Munaf, Yusuf, pentru a oferi mai multe detalii.

Mile, din informatiile tale, cei trei ziaristi sunt in Zona Verde. Care e statutul lor? Sunt audiati, sunt anchetati?
Trebuie sa spun ca a circulat si o alta varianta, cum ca ar fi in siguranta, ca sunt intr-o cladire pazita, incercuita de fortele americane si engleze, dar ca nu au custodia lor. Am intrebat ce ar insemna asta si mi s-a raspuns ca inseamna ca sunt localizati si ca se discuta. Am urmat si pista asta. La Bagdad, atunci era in plina desfasurare actiunea unui comando care a participat si la arestarea fratelui lui Omar. Am aflat din nou ca sunt eliberati si ca sunt tinuti acolo pentru a se identifica toate persoanele care au participat la rapirea asta, toate legaturile, si pana nu se face lumina in caz nu vor fi trimisi acasa ziaristii.

Mile, exista, din cate am inteles, o conventie a tarilor NATO conform careia cei trei nu pot fi audiati decat de tara lor. Ce stii despre asta?
Pe teritoriul Irakului si inainte de aceasta poveste se aflau serviciile secrete romane prin reprezentanti trimisi si imediat dupa izbucnirea crizei au intrat specialisti care sa se ocupe de anchetarea cazului. Sunt oameni de la SRI si SIE. Americanii controleaza insa zona si ei hotarasc cum se actioneaza.

Mile, tu ai vorbit cu negociatorii? Ei discuta cu anchetatorii, ce fac acolo?
Care negociatori? Cei zece trimisi de Omar Hayssam?

Mahomed Yassin nu e al statului roman, ca el sustine ca a fost trimis la cel mai inalt nivel?
Yassin e liderul celor zece.

Dar ce cauta in ambasada, daca e trimis de Omar?
Esti tu convinsa ca e in ambasada? Eu am dubii cu privire la asta. In fine, trebuie sa iti relatez altceva interesant. Vinerea trecuta, nu asta, cealalta, pe la ora 24:30 am primit un telefon sa ma duc urgent in fata ambasadei americane. Daca nu vezi ce e, uita-te dupa un microbuz, ca o sa vezi ceva interesant. M-am dus, am stat o ora si ceva, si a trebuit sa plec, pentru ca militarii care pazeau ambasada s-au inflamat. Dar ulterior a venit informatia asta, ca sunt liberi. Mi s-a spus explicit ca a fost "o victorie fara bani". A fost o victorie a anchetatorilor de aici. Negociatorii nu au avut nici o implicare. Asta este ceea ce eu am aflat pe sursele mele. Eu nu am stat de vorba cu ei. Am inteles de la persoane care au incercat sa ia legatura cu ei ca se putea vorbi.

Da, Yassin a dat si declaratii pe televizor pe aici...
E, interesant este ca aici nu prea poti sa fii sunat pe numere romanesti. Eu in trei saptamani cat am stat in Irak am primit doar doua telefoane, dupa ce persoana cu pricina s-a chinuit de zeci de ori.

Mile, ca o concluzie... Tu ai urmarit cazul... Ce e cu oamenii astia? Cine i-a rapit? Ce fel de rapire e asta?
E o mizerie. O poveste atat de murdara, incat imi este rusine ca a trebuit sa relatez despre ea si sa ma agit pentru a afla informatii. Am facut-o ca un jurnalist, un jurnalist cu experienta. Dar este atat de mizerabila si miroase atat de urat, incat nu imi vine sa cred ca tara noastra este bagata intr-o poveste de genul asta. Oricine ar sta in spate. Poate n-o sa aflam niciodata pe de-a-ntregul. Sunt convins ca nu o sa aflam niciodata. Vom primi o varianta imbunatatita si nuantata.

Varianta romantata

De ce?
Pentru ca sunt interese. Interesele de imagine ale tarii, ceea ce mi se pare firesc, tara nu are nici o vina aici, ca nu i-a trimis Guvernul sau presedintele pe cei trei in Irak sa fie rapiti. Dar daca pe spatele unor jurnalisti romani se regleaza niste conturi intre gastile de afaceri arabe si aceste conturi se regleaza, pe teritoriul Irakului, pe spatele unor jurnalisti romani si implica autoritatile romane intr-un scandal de genul asta este o chestiune odioasa, care nu va da bine. O data ca cei care acum ancheteaza toata povestea asta - si cu siguranta vor afla adevarul adevarat - vor intreba: "Bine, dar Romania nu stia de problemele astea din lumea de afaceri araba de la voi, nu le puteati rezolva voi, nu puteati preveni o asemenea situatie?". Chiar daca ei au cazut prada unor rapitori, de ce tot scandalul asta cu Hayssam, cu afacerile lui? E o poveste extrem de murdara. Ceea ce mi-ar parea rau sa aflu ca vreunul dintre ei e implicat in toate aceasta afacere.

Tu ai vorbit despre asta si pe post. Exista suspiciunea anchetatorilor ca vreunul dintre ziaristi este implicat?
Cu siguranta, anchetatorii stiu de relatiile dintre Omar Hayssam si familia lui Marie-Jeanne si isi pun intrebari despre asta. De ce tocmai ea? De ce Omar a fost cel care a iesit pe post sa spuna ca da bani? De ce Marie-Jeanne a iesit sa spuna ca nu este adevarat ca s-au cerut bani... Sunt niste conexiuni care la noi in tara s-au facut, anchetatorii stiu depre ele si trebuie sa gaseasca raspunsuri.

Mile, dar cum explici tu obstinenta autoritatilor de la Bucuresti de a declara ca ei nu sunt recuperati?
Nu stiu. Ce fac autoritatile de la Bucuresti pe mine ma lasa perplex.

Ei spun ca tot ce a dat presa ar periclita actiunea de recuperare.
Hai sa fim seriosi. Cum pericliteaza? Pai, in primele zile cand era analizata vestimentatia teroristilor, cand erau facuti praf pe posturile de televiziune de analisti care disecau fiecare cadru si spuneau astia nu sunt teroristi, ca unul are burta, altul ghiul, pai aia, daca voiau sa faca ceva, o faceau atunci. Isi demonstrau calitatile si cine stie ce imagini se aratau. Nu e adevarat. Este o poveste care miroase urat, de care autoritatile se rusineaza si poate la un moment dat o sa vedem varianta romantata. O s-o primim pe tava. Si, dupa atata tacere, nu vom avea decat sa-i credem. Daca noi, ca ziaristi, nu avem voie sa ne folosim sursele. Informatiile asa se obtin, neoficial. Dar de la surse credibile. De la oameni direct implicati.

Mile, s-a cerut ziaristilor sa nu mai dea informatii fara sa precizeze sursa. Din ce zona sunt sursele tale in care ai avut atata incredere, incat sa dai pe post informatia ca ziaristii sunt liberi?
Serviciile secrete. Anchetatorii care au lucrat la caz. Din sfera oamenilor care se ocupa suta la suta de aceasta problema la Bagdad.
×