Tăvălugul răpirilor coordonate de CIA in Europa, "in cadrul războiului antiterorist", a prins la mijloc şi un cetăţean romăn. Mihai Timofte, un zidar din Botoşani care munceşte in Italia, s-a trezit cu autorităţile italiene pe cap după ce agenţii CIA, cu acordul tacit al serviciilor secrete italiene, l-au răpit pe clericul musulman Abu Omar de pe o stradă din Milano, in februarie 2003.
Zidarul Mihai Timofte, din Botoşani, anchetat la Milano pentru răpire
Tăvălugul răpirilor coordonate de CIA in Europa, "in cadrul războiului antiterorist", a prins la mijloc şi un cetăţean romăn. Mihai Timofte, un zidar din Botoşani care munceşte in Italia, s-a trezit cu autorităţile italiene pe cap după ce agenţii CIA, cu acordul tacit al serviciilor secrete italiene, l-au răpit pe clericul musulman Abu Omar de pe o stradă din Milano, in februarie 2003.
Abu Omar a fost, potrivit documentelor furnizate de procuratura italiană, transportat ilegal de agenţii CIA la Cairo, in Egipt, unde a fost torturat pentru a dezvălui date referitoare la activitatea Al-Qaeda. Un an mai tărziu, Abu Omar a fost eliberat din inchisoare şi a vorbit despre torturile la care a fost supus in timpul detenţiei egiptene. Ca urmare a acestei operaţiuni ilegale a serviciului de informaţii american, autorităţile italiene au deschis o amplă anchetă, ce a dus la identificarea agenţilor CIA implicaţi in răpirea din Milano, la demisia şefului serviciului secret militar italian SISMI, Nicola Pollari, şi la arestarea altor inalţi ofiţeri ai SISMI.
PE URMELE CARTELELOR SIM. Investigaţia autorităţilor italiene a presupus, după identificarea agenţilor americani, o analiză a numerelor de telefon şi a cardurilor de credit folosite de aceştia in zilele premergătoare răpirii din Milano. In fapt, autorităţile din Peninsulă au descoperit că nu mai puţin de 19 agenţi CIA au fost implicaţi in răpire. Unul dintre aceştia, Joseph Sofin, s-a născut in Moldova, in 1953. Investigaţiile efectuate de italieni, care au folosit un program de analiză relaţională foarte sofisticat denumit "i2", au condus la identificarea tuturor mişcărilor efectuate de agenţii americani. Au fost identificate hotelurile folosite de aceştia, maşinile inchiriate, datele de intrare in ţară, restaurantele unde aceştia s-au ospătat, dar, şi mai important, tot circuitul convorbirilor telefonice dintre aceştia. In acest context, italienii au identificat şase cartele telefonice SIM folosite de spionii americani in momentul răpirii lui Abu Omar, dar inregistrate pe numele cetăţeanului romăn Mihai Timofte. Romănul este zidar in Italia şi locuieşte impreună cu sora şi cu soţia aproape de Milano, in localitatea Carate Brianza.
Patru dintre numerele de telefon mobil inregistrate pe numele romănului au fost intens folosite in momentul arestării lui Abu Omar, dar şi imediat după aceea. Telefoanele care au folosit aceste cartele au "călătorit" după răpire spre baza aeriană militară americană Aviano, situată la baza Alpilor Dolomiţi, in Italia. Acesta este locul unde Abu Omar a fost urcat intr-un avion şi, mai apoi, livrat serviciilor secrete egiptene in Cairo. Unul dintre agenţii CIA identificaţi de italieni ca utilizănd numerele inregistrate pe numele lui Timofte este cetăţeanul american Raymond Harbaugh. Acesta s-a aflat in locul de unde a fost răpit Abu Omar, fiind parte a echipei de opt agenţi CIA insărcinaţi direct cu supravegherea musulmanului şi cu răpirea sa. Harbaugh a avut, imediat după răpirea clericului, patru convorbiri telefonice cu Robert Lady Seldon, şeful centralei CIA din Milano. Alţi agenţi care s-au folosit de "cartelele Timofte" sunt Gregory Asherley, George Purvis, Harty Benamar şi Lorenzo Carrera. Toţi aceştia sunt vizaţi de autorităţile italiene pentru a fi trimişi in judecată. Există insă şi căteva cartele pe numele Timofte care au legătură directă cu răpirea, dar ai căror utilizatori nu au fost identificaţi.
CARABINIERII ŞI ZIDARUL. Mihai Timofte a fost chemat de trei ori in faţa autorităţilor italiene, fiind chestionat cu privire la cartelele SIM inregistrate pe numele său. Una dintre convocări a avut loc la 3 februarie 2005, dată la care autorităţile italiene ajung la concluzia că numele romănului a fost folosit fără ştiinţa acestuia de agenţii CIA. Toate cartelele inregistrate pe numele Timofte au fost cumpărate de la firma MI.BA din Milano. Timofte a admis că a cumpărat o cartelă Vodafone de la această firmă şi că in acel moment reprezentanţii firmei au inregistrat datele sale personale. Timofte a mai adăugat că şi in primăvara lui 2004 a fost interogat de carabinieri cu privire la alte cartele de telefon inregistrate pe numele său, cartele SIM folosite de un grup de criminali.
Investigatorii italieni au incercat să afle mai multe date despre aceste cartele de la reprezentanţii MI.BA, dar nu au reuşit să dea de urma persoanei care le-a văndut din magazinul MI.BA nici pănă la această dată.
L-am sunat luna trecută pe Mihai Timofte şi l-am anunţat că ii facem o vizită, să povestim de unele - de altele. A părut surprins, dar s-a arătat dispus să ne primească. Odată ajunşi la Milano, nici Timofte, nici ceilalţi membri ai familiei sale n-au mai fost insă de găsit. N-au răspuns nici la telefon, nici la SMS-uri. In vila deţinută de el in Carate Brianza am descoperit o romăncuţă, din Moldova după accent, care ne-a spus că Mihai tocmai se mutase de acolo de căteva zile. Femeia, afişănd o atitudine din cale-afară de temătoare, a refuzat să ne dea orice relaţii despre el.
Procurorul Armando Spataro, coordonatorul Departamentului Antiterorism din Parchetul de pe lăngă Tribunalul din Milano, ne-a declarat că Timofte a fost cel mai probabil victima traficului de cartele de mobil. Spataro a mai adăugat că autorităţile americane nu sunt deloc cooperante in acest caz şi că doar unul dintre agenţii americani, Robert Lady Seldon, şeful CIA Milano, şi-a angajat un avocat ca să-l reprezinte, insă şi acesta a renunţat in cele din urmă să comunice cu autorităţile italiene. Spataro a spus şi că, cel mai probabil, la inceputul verii va incepe procesul agenţilor CIA implicaţi in cazul Abu Omar.
ZIDARUL CUMPĂRĂ PĂMĂNTURI IN BOTOŞANI
O uliţă nepietruită ce-ţi pune răbdarea la incercare taie abrupt satul. Localitatea Frumuşica, din sudul judeţului Botoşani, fix lăngă oraşul Flămănzi. Mergi ce mergi şi simţi cum drumul se infundă. Undeva pe dreapta, o casă modestă. "E familia Timofte! De fapt doar mama mai e, că băieţii-s plecaţi in Italia, la muncă", ne spune o vecină, ieşită să ia apă de la făntănă. O bătrănă la vreo 70 de ani, cu broboada prinsă in jurul capului, işi face de lucru cu căţiva căţelandri şi căteva găini prin curtea proaspăt măturată. Ne primeşte in casa ei şi ne povesteşte despre copiii ei. Doi in Italia, Mihai şi Mihaela, fraţi gemeni, şi un altul la Bucureşti. La fiecare două fraze nu ezită să menţioneze ce copii buni are şi cum o ajută aceştia. "Io mi-s singură aicea. Bărbatul mi-o murit. Iar copiii sunt plecaţi." Mihai, cel mai mic, a plecat in Italia in anul 1992 sau 1993. Nu-şi mai aminteşte exact. Are 33 de ani şi este căsătorit. "Are o casă maaare, acolo in Italia, că am fost şi io la ei. De multe ori. Şi stau toţi acolo. Cu sora, cumnata. Stau toţi. Şi le merge bine. Că Mihai, după ce a plecat şi şi-a făcut toate actele,i-a luat pe toţi după el."
Mama povesteşte că fiul său cel mic trăieşte la Milano dintr-o afacere proprie, un şantier, şi aproape că intreţine toată familia. "Imi trimite bani mereu. El m-a ajutat să iau mobila asta din casă (arată făcănd roată cu măna arătănd canapelele din sufragerie)." Mihai a plecat in Italia ascuns intr-un vagon şi a fost singurul pe care poliţia nu l-a prins pe parcurs. Moare de dorul lor, iar cănd copiii vin acasă, la mama (cam de trei ori pe an), e sărbătoare mare in familie. Nu trece zi fără să fie sunată măcar o dată de vreunul din copiii plecaţi departe. Nu ştie ce o să le rezerve viitorul, dar ştie că Mihai vrea să se intoarcă acasă, in Romănia. "El iubeşte locurile astea. Vrea să se intoarcă. Are casa lui şi mai multe pămănturi şi in Frumuşica, şi prin altă parte. Şi vrea să se intoarcă. Mi-a zis asta de multe ori." (Andreea Tudorică, Vladimir Ioan)
Acţiunile CIA in Europa |