x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zoe Ceausescu a fost urmarita de propriul tata

Zoe Ceausescu a fost urmarita de propriul tata

16 Feb 2005   •   00:00

EXCLUSIV
Pacepa isi aminteste despre suspiciunile lui Ceausescu, ce o vizau inclusiv pe fiica dictatorului comunist, Zoe.

Zoe Ceausescu avea microfoane in casa

Jurnalul National a realizat un interviu de exceptie. Generalul Ion Mihai Pacepa, demnitarul cu rangul cel mai inalt al fostului bloc sovietic, care a obtinut azil politic si protectie din partea Guvernului SUA, vorbeste, in premiera, despre tot ce a insemnat viata sa. Interviul, pe care vi-l prezentam in serial, continua azi cu un nou episod.
MARINA CONSTANTINOIU

SIMBOL. "Orizonturi Rosii" a facut ocolul lumii, denuntand regimul comunist dictatorial al lui Nicolae Ceausescu

Jurnalul National: Cartea "Orizonturi Rosii" s-a tradus pana acum in 24 limbi si a fost publicata in zeci de tari, dar nu si in Romania, unde oamenii vorbesc despre ea, dar n-au citit-o. Cum este posibil asa ceva? E o problema legata de drepturile de autor sau mai mult?
Ion Mihai Pacepa: In anii lui Ceausescu, "Orizonturi Rosii" au fost, bineinteles, tabu pentru Romania. Aristide Buhoiu a tiparit o versiune in limba romana la New York, care a fost introdusa ilegal in tara in special de personalul TAROM, ce se specializase in acest trafic. In alte tari comuniste insa, "Orizonturi Rosii" s-a tiparit ilegal, fie in format de buzunar à la Mao (Ungaria), fie trasa la copiator (URSS, Cehoslovacia, Polonia, RDG). La 26 decembrie 1989, a doua zi dupa impuscarea lui Ceausescu, noul ziar Adevarul a inceput sa serializeze "Orizonturi Rosii" cu mentiunea ca "a jucat un rol incontestabil" in rasturnarea lui Ceausescu. Curand am devenit insa din nou tradator, si "istoricul" oficial al SRI, Mihai Pelin, a inceput sa prezinte "Orizonturi Rosii" - cu delicatetea securista ce-l caracterizeaza - drept "maculatura" la care "au lucrat vreo sase perechi de maini si numeroase picioare".

Care a fost reactia Occidentului fata de "Orizonturi Rosii"?
Sute de recenzii pozitive. The Wall Street Journal, cel mai important ziar financiar american cu editii in majoritatea tarilor lumii, a scris: ""Orizonturi Rosii" este un adevarat manual din care guvernele occidentale trebuie sa invete cum sa discute cu dictatorii comunisti si cum sa-i trateze". Se pare ca guvernele occidentale au invatat. Cartea a fost permanent pe biroul presedintelui Bush Senior, iar Ceausescu nu a mai pus piciorul intr-o tara NATO.

Inteleg ca l-ati studiat cu atentie pe domnul Pelin. Ce ne puteti spune despre el?
In viziunea mea, el este un inversunat antiamerican care traieste inca in comunism. El si-a dedicat viata legitimizarii Romaniei ceausiste si a cainelui sau de paza, Securitatea. S-a definit singur intr-un interviu dat acum cativa ani ziaristei Anca Oegar (publicat pe Internet). In el, Pelin a caracterizat politica externa a SUA drept "banditism international" si a limitat cultura americana la filme, pe care le-a definit "mai mult decat mizerabile"… "Uitati-va la chipul lui Sylvester Stallone. Nu are fata de om cretin?", spunea el. Referindu-se la comandantul suprem al NATO, generalul american Wesley Clark (care a candidat recent la Presedintia SUA) si la purtatorul sau de cuvant, ofiterul englez Jammie Shea, Pelin a spus ca ambii au "priviri de oameni nebuni, cuprinsi de o frenezie a distrugerii greu de redat in cuvinte". Fara comentarii.

Suparari pe carte si autor

Criticii va acuza ca in "Orizonturi Rosii" nu v-ati analizat activitatea personala din anii dictaturii lui Ceausescu. Ce le raspundeti?
"Orizonturi Rosii" nu e o carte despre mine, ci despre tirania comunista exemplificata prin Ceausescu. Am explicat pe larg aceasta la Europa Libera, cu ocazia serializarii ei, in 1998. Pentru ca majoritatea cititorilor ziarului - chiar si tu - erau prea tineri atunci si pentru ca "Orizonturi Rosii" nu poate fi gasita inca in Romania, voi cita aici cateva parti din acea prezentare vorbita. "La 28 iulie 1978, cand am ajuns in Statele Unite ca un om liber, am adus cu mine doar hainele cu care am fost imbracat, o fotografie a fetei mele, o adanca intelegere a comunismului si o arzatoare dorinta de a spune intregii lumii ce se petrece la varful piramidei din Romania lui Ceausescu. Mi-au trebuit insa ani inainte de a putea analiza acea lume cu impartialitate... In "Orizonturi Rosii", care este scrisa sub forma unui jurnal al ultimelor mele 30 de zile impreuna cu Ceausescu, am incercat sa prezint portretul, vazut de foarte aproape, al unui dictator comunist care, timp de multi ani, a inselat pe toata lumea - Occidentul, blocul sovietic si propriii supusi - cu scopul de a-si crea un monument pentru sine in istoria contemporana... "Orizonturi Rosii" are trei teme principale. Prima este ca oriunde a ajuns la putere comunismul, a generat dezastru economic; pornind de la transformarea Rusiei din cel mai mare exportator de cereale din lume la Revolutia din 1917 in cel mai mare importator de grane in prezent, comunismul a distrus economia nationala oriunde... A doua este perceptia ca in comunism numai liderul conteaza si ca el poate sa transforme o intreaga tara in fief personal... A treia este ca pana la urma nimic nu va putea mentine comunismul la putere - nici chiar teroarea interna si duplicitatea externa."

Aceea a fost prima dumneavoastra aparitie la Europa Libera?
Da. Si a fost marcata ca atare: "E cu totul neobisnuit sa auzi vocea unui om care ani la rand a fost director adjunct al Serviciului de spionaj al regimului. Cunoscator si pastrator al celor mai importante secrete ale regimului. Pastrator, vorba vine. Pentru ca Ion Mihai Pacepa e un nume din nou in actualitate. De data asta, Ion Mihai Pacepa e un nume asezat pe-o carte. "Orizonturi Rosii" se numeste aceasta carte, cu coperte intr-adevar rosii si cu un continut care face sa roseasca pana si pe cel mai blazat cititor".

Scrisoare deschisa

Din cate cunosc, serializarea cartii s-a incheiat cu o scrisoare pe care ati adresat-o fiicei dumneavoastra, care ramasese in Romania. Cand ati scris-o?
In iulie 1978, la cateva zile dupa ce am primit azil politic. Am vrut ca Dana sa o aiba la 3 octombrie 1978, cand implinea 24 de ani. Autoritatile americane au predat-o Guvernului roman in mod repetat, dar acesta a refuzat sa o dea Danei. Pana la urma am publicat-o sub forma de scrisoare deschisa in ziarul francez Le Monde, pentru ca la vremea respectiva Dana vorbea numai franceza, in afara de romana, desigur.

Radio Europa Libera a numit aceasta scrisoare "testamentul politic al generalului Pacepa". Am aprecia daca ati reda cititorilor partile ei esentiale.
Cu placere. Va redau pasajul care a fost citit la Europa Libera in 1988.

"Draga mea Dana, timp de 22 de ani am avut nesansa sa fiu implicat in furt de tehnologii occidentale. Am fost implicat in furt, dar am reusit sa evit implicarea mea in asasinate. In ultimul timp insa, Serviciul de informatii externe, in care am petrecut 22 de ani din viata, a inceput sa devina din ce in ce mai mult o organizatie terorista, si asta mi-a intarit dorinta sa ma desprind de el de indata ce te pot lua cu mine. De aceea am organizat nu de mult o expozitie cu picturile si desenele tale la Roma, si tot de aceea te-am trimis in Italia cu ocazia vernisajului ei. Dar, cu toate incercarile disperate pe care le-am facut, Ceausescu nu mi-a aprobat sa ies din Romania inainte ca tu sa te reintorci. N-am putut, Dana! N-am reusit!

(...) La sfarsitul lui iulie 1978, Ceausescu a ordonat noi asasinate in Occident. De data asta, ordinele mi-au fost date mie personal si asta m-a obligat sa aleg intre a fi un bun tata sau un criminal. Cunoscandu-te, Dana, am fost convins ca vei prefera sa fii fara tata decat sa ai un tata criminal.

(...) Dragul meu copil, iti scriu aceasta prima scrisoare ca sa-ti spun ca nu sunt tradator, hot sau criminal, cum o sa ma eticheteze probabil curand Securitatea. Ca sa-ti spun ca sunt un om onest care a primit astazi un marinimos azil politic in lumea libera, in pofida celor 27 de ani in care a slujit o odioasa politie politica si mana ei prelungita peste hotare.

Ca sa-ti mai spun ca sunt hotarat sa fac tot ce pot pentru a-l forta pe Ceausescu sa puna capat asasinatelor, rapirilor si altor acte teroriste comise pe pamant strain, care sunt incompatibile cu traditiile istorice ale Romaniei si cu ajutorul generos pe care il primeste acum de la guvernele occidentale.

Ca sa te rog sa nu te sperii daca, pentru asta, Securitatea lui Ceausescu te va timora si teroriza moral. Ea va tuna si fulgera, dar nu se va atinge de nici un fir de par din capul tau caci, mi s-a promis solemn, atat viata ta, cat si a mea vor fi aparate de Guvernul care conduce lumea libera si care, incepand de azi, este si al meu. Ca sa-ti spun ca mi-e teribil de greu sa te am acum numai in gandurile mele, nu si in bratele mele. Si, in sfarsit, ca sa-ti spun ca ziua in care ne vom revedea imi pare mult mai apropiata azi decat mi s-a parut ieri."

Suspiciuni

CADOU. Congressman-ul Frank Wolf, care a venit la Bucuresti pentru a o scoate din tara pe fiica generalului Pacepa, inmanand "Orizonturi Rosii" presedintelui american Ronald Reagan (foto centru)

Aveati una dintre cele mai importante pozitii in Romania din acei ani. De ce nu v-a lasat Ceausescu sa plecati in Occident cand Dana era acolo? Avea motive sa va suspecteze?
El suspecta pe toata lumea. Pana si fiica lui, Zoe, avea microfoane ascunse in casa. Si cand, in anii 1970, a trimis-o sa se "relaxeze" la Paris, mi-a cerut sa o insotesc.

Se spune ca ati fi avut o contributie la victoria lui Emil Constantinescu in alegerile din 1996. In ce a constat?
Nu stiu daca am avut o contributie - cu o floare nu se face primavara. In vara lui 1996 am publicat insa in Lumea Libera (New York) si Ziua (Bucuresti) un serial de 30 de articole prin care am indemnat populatia tarii sa se debaraseze de criptocomunistii care o conduceau. La 30 octombrie 1996 am publicat simultan in Romania Libera, Ziua si Lumea Libera un apel catre romani: "O axioma americana spune ca intr-o lume democratica fiecare tara are Guvernul pe care-l merita. Asta inseamna ca romanii trebuie sa-si decida viitorul tarii, nu sa-i astepte pe altii sa o faca in locul lor. Alegerile de duminica trecuta din Bulgaria, unde ex-comunistii aflati la putere au primit doar 26,9% din totalul voturilor, arata ca vecinii nostri din sud au inteles ce au de facut. Duminica aceasta e randul Romaniei". Atunci am fost bucuros. Acum sunt fericit. Sper ca romanii nu-i vor mai aduce niciodata pe criptocomunisti la carma tarii.

Vi se atribuie patentul termenului "criptocomunism". Pe drept cuvant?
Da. L-am folosit intai in SUA. Apoi l-am "exportat" in Romania.

Despre tradare

DE CAPATAI. Cartea lui Pacepa s-a aflat pe biroul lui Bush Senior

Ce v-a determinat sa-l tradati pe Ceausescu?
Dragostea de tara. Iubesc Romania tot atat de mult ca si tine, si nu am mai putut rabda sa o vad transformata intr-un monument personal al lui Ceausescu. Am tezaurizat in Romania 50 de ani de viata, visurile tineretii, rudele si prietenii. Tot acolo am mormintele parintilor. De aceea am decis sa ma alatur altor patrioti care, din afara tarii, luptau pentru rasturnarea tiraniei.

Va considerati tradator?
Nu. Istoria Romaniei si a Europei e plina de oameni care au "dezertat" pentru a lupta din afara tarii impotriva ocupatiilor straine. S-a considerat vreodata fostul ministru de Externe Take Ionescu tradator pentru ca a "fugit" la Paris de unde a activat impotriva Guvernului colaborationist al lui Alexandru Marghiloman si unde, impreuna cu Vasile Lucaciu si Octavian Goga, a creat Consiliul National al Unitatii Romaniei? Ori generalul Charles De Gaulle, care a "dezertat" din Franta ocupata de germani si a colaborat cu aliatii pentru a rasturna Guvernul lui P...tain, impus cu forta de Hitler? Ori Karl Herbert Frahm, care a "fugit" din Germania lui Hitler, a devenit cetatean norvegian sub numele de Willy Brandt si s-a reintors in tara sa nativa dupa razboi ca atasat de presa la Misiunea Diplomatica Norvegiana din Berlin? Nici un singur moment!

Detractorii va acuza insa ca v-ati incalcat juramantul militar. Ce le raspundeti acestora?
Ca ofiter de Securitate nu am jurat credinta Romaniei democratice in care m-am nascut, ci i-am jurat credinta lui Ceausescu in calitatea lui de "Comandant Suprem", si Romaniei comuniste create de Moscova sub protectia baionetelor sovietice. Activitatea mea din cei 27 de ani de cand Guvernul SUA mi-a acordat azil politic nu a fost indreptata, de asemenea, nici un moment impotriva Romaniei. Tot ce am facut, scris sau declarat in acesti ani a fost indreptat exclusiv impotriva sistemului comunist instalat cu forta in Romania, impotriva dictaturii lui Ceausescu si impotriva politiei politice interne si externe mostenite de Romania de la Kremlin. Sunt convins ca atunci cand se va scrie istoria reala a Romaniei postbelice, activitatea mea va fi considerata mult mai utila pentru eliberarea Romaniei de comunism, decat obedienta servila a celor care l-au slujit pe Ceausescu si comunismul lui pana in ultima clipa.

Dupa ce ati plecat, Securitatea i-a anchetat pe toti ofiterii DIE si toti v-au descris in termeni negri. Cum va explicati asta?
De cate ori ii ceream directorului de cadre al DIE, generalul Nicolae Ceausescu (fratele tiranului), un referat de cadre, el ma intreba: pentru promovare sau demolare? Bineinteles ca intreaga ancheta a avut rolul sa ma demoleze, pentru a-l ajuta pe Ceausescu sa explice Comitetului Executiv de ce unul dintre cei mai apropiati consilieri ai sai a "fugit" in America. Ce era sa le spuna: ca am ales libertatea? Subalternii mei care m-au demolat si-au pastrat slujba. Ceilalti au pierdut-o.

Au fost si subordonati care au avut curajul sa spuna adevarul?
Da. Unul a fost maiorul Vasile Pop, care mi-a fost sef de cabinet mai bine de zece ani, si care a refuzat sa ma prezinte "betiv" si "comunist fatarnic", cum era linia de sus. Potrivit cartii "Culisele Spionajului Romanesc", Pop a declarat: "Seful DIE, generalul Nicolae Doicaru, obisnuia sa participe la fel de fel de congrese, conferinte si plenare ale partidului, pe de o parte, pentru ca ii placeau, se simtea in centrul atentiei, si, pe de alta parte, pentru ca asa era bine. In schimb, Ion Mihai Pacepa a neglijat sistematic o asemenea osteneala. Participa rar la sedintele de partid, dar platea constiincios cotizatia, si nu participa cu un entuziasm deosebit la diverse manifestari oficiale: congrese ale partidului, sesiuni ale Marii Adunari Nationale etc.".

Din punct de vedere juridic, cazul dumneavoastra este identic cu cel al lui Emil Bodnaras. Ambii ati servit Romania ca ofiteri. Ambii ati ajuns la concluzia ca Guvernul roman actiona impotriva intereselor nationale, ambii ati decis ca este mai eficient sa luptati impotriva lui din afara tarii si ambii ati cerut azil politic in strainatate. Cum explicati faptul ca dumneavoastra ati fost condamnat la moarte ca tradator, iar Bodnaras a devenit erou national?
Pentru ca Bodnaras a cerut azil politic la "marele prieten" al comunistilor, iar eu am ales "inamicul" lor, Statele Unite ale Americii. Aceasta este o alta racila a natiunilor guvernate de oameni, nu de legi, cum au fost tarile comuniste: conducatorul la putere are dreptul sa stabileasca arbitrar cine e tradator si cine este "erou".

Nu ratati!
Cititi in numarul nostru de maine un nou episod din interviul-serial, in exclusivitate, in care generalul Pacepa povesteste despre culisele Securitatii.

EXCLUSIV - PACEPA - OMUL DIN SPATELE LEGENDEI
×