x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor s-a făcut într-o grabă suspectă. A câştigat o firmă portocalie.

Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor s-a făcut într-o grabă suspectă. A câştigat o firmă portocalie.

de Doru Cobuz    |    Dorian Cobuz    |    08 Iun 2011   •   21:00
Licitaţia pentru atribuirea lucrărilor s-a făcut într-o grabă suspectă. A câştigat o firmă portocalie.

Potrivit documentelor oficiale puse la dispozitie de Consiliul Judetean doar sub presiunea obligatiilor Legii 544 privind accesul la informatiile de interes public se demonstreaza ca in 24 iunie 2010 s-a intocmit referatul de necesitate pentru organizarea unei licitatii restranse accelerate pentru asfaltarea DJ 713.

Doua zile mai tarziu, anuntul a fost publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), fara publicarea insa in Jurnalul Oficial al UE (obligatie legala pentru orice lucrare a carei valoare depaseste 5 milioane de euro).

Pe 16 septembrie 2010, CJ a semnat contractul cu o asociere de firme al carei lider este Cast SRL, firma administrata de un pedelist de frunte, consilier judetean la Prahova din partea partidului de guvernamant pana in 2008, Helmut-Lucian Necula.

Pentru a se asigura ca la licitatie se califica cine trebuie, angajatii CJD au umplut caietul de sarcini cu tot felul de specificatii tehnice si au impus o conditie speciala: ca firma participanta sa demonstreze ca detine 15 milioane de lei pe care i-ar putea accesa pentru executarea lucrarii; o conditie foarte restrictiva si discutabila atat timp cat contractul prevede in clar ca orice lucrare se face, firma emite factura, iar consiliul plateste. De ce ar fi avut nevoie executantul, deci, de o suma asa mare in conturi?

Urmarea acestei proceduri de urgenta discutabila a fost ca, desi la licitatie s-au inscris sapte firme, doar o oferta a fost eligibila pentru faza de evaluare a ofertei. Celelalte au fost respinse din start. Iar Elena Udrea a legitimat toata aceasta inscenare, acceptand sa finanteze lucrarea.

×