
„Pentru noi, 111 de ani de istorie înseamnă 318 medalii, respectul lumii olimpice și moștenirea unei națiuni”, arată COSR pe pagina de Facebook.
În 27 martie 1914, la cererea lui Gheorghe Alexandru Plagino, deja membru al Comitetului Internațional Olimpic pentru România la acea vreme, se înființează Comitetul Olimpic Român. Tot atunci au fost desemnați primii delegaţi români la Congresul Internaţional al Comitetului Internaţional Olimpic de la Paris.
Primul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român a fost ASR Principele Carol al României (1914-1920).
„În plus, în contextul Mişcării Olimpice, un rol important, recunoscut şi de către CIO, în renaşterea Jocurilor Olimpice l-a avut şi cetăţeanul român de origine greacă Evanghelie Zappa (1800-1865), stabilit în anul 1833 la Broşteni, judeţul Ialomiţa. Din iniţiativa acestui negustor, mare iubitor de artă şi literatură, au renăscut JO la Atena, desfăşurându-se în anii 1859, 1870, 1875 şi 1889, sub numele „Olimpicele”, însă numai cu participare grecească, după modelul celor din Antichitate”, arată COSR.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român este o asociație de interes național aparținând Mișcării Olimpice, care este organizată și care funcționează în baza statutului propriu elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice și legislației române în vigoare. COSR are rolul de a promova principiile fundamentale ale Olimpismului la nivel național, precum și de a sprijini crearea unor instituții care se dedică Educației Olimpice.
(sursa: Mediafax)
