x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport 90 de ani de la infiintare

90 de ani de la infiintare

26 Mar 2004   •   00:00

Luna aceasta se implinesc 90 de ani de la fondarea Comitetului Olimpic Roman. Evenimentul va fi marcat printr-o lansare filatelica, prin decernarea Colanului cu insigna si un spectacol de anvergura.

Aniversarea Comitetului Olimpic a declansat deja agitatie in randul tuturor personalitatilor care sunt implicate in miscarea sportiva. Momentul este amplificat si de faptul ca el are loc in acest an, cand Jocurile Olimpice se vor desfasura tocmai in orasul nasterii lor, Atena. La gala de sambata de la Ateneul Roman vor participa atat nume mari ale sportului autohton, oficialitati ale statului, precum si reprezentanti ai miscarii olimpice internationale, in frunte cu Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic International.

ISTORIE. Comitetul Olimpic Roman a fost infiintat in luna martie a anului 1914. Sportivii nostri au participat la toate editiile Jocurilor Olimpice incepand cu 1924, stabilind un palmares impresionat: 266 de medalii, dintre care 74 de aur, 83 de argint si 109 de bronz. Romania se situeaza pe locul al 12-lea dintre cele 200 de comitete nationale olimpice recunoscute de CIO.

Revenita in tara cu ocazia aniversarii COR, Nadia Comaneci, Presedinte de Onoare al forului, a marturisit ca este „furata" de trecerea rapida a timpului: „Nu-mi vine sa cred ca, peste doi ani, se vor aniversa trei decenii de la momentul Montreal. Parca s-a intamplat ieri, nu in urma cu atata vreme".

„Latifundiarii sa plece"

Cele mai noi proiecte de investitii ale COR sunt Complexul de la Izvorani, respectiv Casa Olimpica. Aceasta va fi amplasata langa Arcul de Triumf, intr-un spatiu de 2.000 de metri patrati, unde va fi construit si un muzeu al sportului romănesc. Complexul de la Izvorani va dispune de o sala polivalenta, terenuri de fotbal si rugbi, un bazin de natatie olimpic, un stadion cu o pista moderna de atletism, o sala de gimnastica, terenuri de tenis si un hotel. Ion Tiriac, a declarat ca, in urma cu catva timp, aceste proiecte erau aproape de nerealizat: „Am garantat ca sportivii romăni calificati la JO vor avea toate conditiile pentru a se pregati". Presedintele COR a afimat ca lacul Snagov trebuie sa fie al canotajului, care „trebuie sa ramana pe acel lac, iar toti latifundiarii ca Tiriac sau Copos sa-si ia barcile cu motor si sa plece in alta parte".

A fost lansata o emisiune de marci postale

Tematica olimpica ocupa un loc special la nivelul filateliei mondiale si nationale. Cu prilejul aniversarii COR, Romfilatelia, societatea specializata in emiterea timbrelor, a lansat o emisiune de marci postale, formata dintr-un bloc de trei timbre, fiecare avand valoarea de 21.000 de lei. Pe primul timbru este ilustrat portretul baronului Pierre de Coubertine, parintele Jocurilor Olimpice moderne si fondatorul Comitetului Olimpic International. Marca postala din centru reprezinta valoarea de 1 drahma din seria emisa de Grecia cu ocazia primei Olimpiade de la Atena, din 1896. Desenul reproduce Stadionul Olimpic pe fundalul ruinelor Panteonului. Cel de-al treilea timbru ilustreaza portretul printului George Valentin Bibescu, unul dintre membrii comitetului de initiativa care a participat la constituirea COR si fost presedinte al acestui for.

Tiriac a donat din banii familiei

Fiul presedintelui COR, Ion Ion Tiriac, a facut prima donatie pentru inceperea lucrarilor la Casa Olimpica, in valoare de 100.000 de euro. Gestul a fost repetat de omul de afaceri George Paunescu. „Ii multumesc fiului meu pentru donatie, sper ca nu a fost din banii mei", a glumit Tiriac. Complexul de la Izvorani costa 5 milioane de euro, iar Casa Olimpica in jur de 3 milioane de euro.
Madalina Corbeanu

×
Subiecte în articol: sport