x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport ACR a sarbatorit 100 de ani de existenta

ACR a sarbatorit 100 de ani de existenta

08 Apr 2004   •   00:00

Oficialii ACR au serbat la inceputul saptamanii un veac de cand asociatia soferilor din Romania s-a infiintat. Figuri celebre precum regele Mihai sau Valentin Bibescu au reprezentat, de-a lungul timpului, imaginea automobilismului in tara noastra.

Pentru noi este aproape imposibil de crezut ca in urma cu 100 de ani, pe strazile Bucurestiului inca circulau trasurile de la Sosea, in timp ce pasionatii de automobile, proaspat aparute pe plan mondial, se straduiau sa aduca ceva nou in tara noastra.

GENEZA. Automobil Clubul Roman (ACR) a fost infiintat la 5 aprilie 1904, fiind una dintre primele zece organizatii de profil din Europa. De asemenea, in acelasi an, ACR a organizat a sasea cursa de automobile recunoscuta oficial pe mapamond. Romania a avut, de-a lungul timpului, curse celebre, precum Raliul Dunarii sau Raliul Bucuresti - Paris, precum si piloti de exceptie, de la Petre Cristea (primul roman care a castigat un raliu international - Monte Carlo 1937), Jean Calcianu, Eugen Ionescu-Cristea si pana la Constantin Aur, sextuplu campion national, aflat inca in activitate.

MASINI. Autovehiculele au fost prezente in tara noastra inca din 1889, cand Radu Bellu a adus in Bucuresti o trasura - automobil Peugeot, ce dezvolta 4 cai putere. Pana in 1906, pe meleagurile noastre se importasera deja 150 de masini, iar primul examen auto s-a desfasurat abia in 1908, din ordinul prefectului Bucurestiului.

IMAGINE. Automobilismul romanesc s-a confundat de multe ori cu numele familiei regale. Cel mai elocvent exemplu este regele Mihai, un mare iubitor al masinilor si un foarte priceput mecanic. Alaturi de Valentin Bibescu, unul dintre primii posesori de masina din tara noastra, regele a reprezentat imaginea automobilismului.
CATALIN FAINISI


Sarbatoare si distinctii pentru automobilisti

Ceremonia de sarbatorire a 100 de ani de existenta a ACR, desfasurata la Cercul Militar National, a fost prezidata de presedintele Romaniei, Ion Iliescu. Acesta a inmanat numeroase premii de excelenta figurilor marcante din automobilismul romanesc, precum si unor reprezentanti ai asociatiilor de profil din alte tari. Printre decorati s-a aflat si Max Mosley, presedintele Federatiei Internationale de Automobilism (FIA). Membru de onoare al ACR, acesta a primit din partea sefului statului Ordinul National pentru Merit in grad de Comandor si a tinut un discurs in care a amintit meritele organizatiei romanesti de automobilism in dezvoltarea acestui fenomen in tara noastra. Printre personalitatile care au fost premiate au fost si ex-pilotii de raliu Eugen Ionescu-Cristea si Alexe de Vassal, care au primit Medalia nationala Serviciul Credincios, clasa a III-a. Presedintele ACR, Constantin Niculescu, membru in Comitetul Executiv al FIA, a fost, de asemenea, recompensat cu o distinctie din partea presedintelui.

×
Subiecte în articol: sport