x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Andrei Şevcenko, cercetat în dosarul otrăvirii preşedintelui Viktor Iuşcenko

Andrei Şevcenko, cercetat în dosarul otrăvirii preşedintelui Viktor Iuşcenko

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Noi 2008   •   00:00
Andrei Şevcenko, cercetat în dosarul otrăvirii preşedintelui Viktor Iuşcenko

Andrei Şevcenko, Kaha Kaladze şi Andrei Gusin sunt cele trei mari nume ale fotbalului ucrainean convocate de Procuratura Generală a Ucrainei pentru interogatorii. Kommersant-Ucraina spune că cei trei ar putea fi implicaţi oficial în cazul otrăvirii lui Viktor Iuşcenko în timp ce acesta era doar candidat la alegerile prezidenţiale din toamna anului 2004.



Anchetatorii au fost interesaţi în mod special de relaţiile de prietenie ale celor trei mari vedete cu omul de afaceri ucrainean de origine georgiană Tamaz Ţinţabadze. Acesta  figurează ca martor în dosarul otrăvirii preşedintelui Viktor Iuşcenko. Ţinţabadze a participat la cina de la vila fostului şef-adjunct al SBU (Serviciul ucrainean de informaţii) Vladimir Saţiuk, în data de 5 septembrie 2004, când se bănuieşte că Iuşcenko a fost otrăvit cu dioxină, citează Agerpres. David Jvania - unul din foştii lideri ai staffului electoral al lui Iuşcenko din 2004 şi până de curând un apropiat al şefului statului ucrainean, în prezent deputat în parlamentul ucrainean din partea formaţiunii proprezidenţiale Ucraina Noastră, care figurează şi el ca martor în acest caz - susţine că Ţinţabadze a stat tot timpul la televizor în camera vecină, uitându-se la un meci de fotbal, de aceea este greu de presupus că ar fi putut observa ceva suspect.

Andrei Gusin, care a fost anchetat deja de procurori, a confirmat pentru presa de la Kiev convocarea sa la interogatoriu, dar a refuzat să dea amănunte, invocând secretul anchetei: “Totul este o tâmpenie, dar ce puteam să fac? Mi s-a spus să vin, am venit. Evident că nu văd aici nicio logică şi nu am nicio legătură cu acest caz. Anchetatorii se află pe o pistă greşită”. Omul de afaceri Tamaz Ţinţabadze a recunoscut că cei trei fotbalişti îi sunt prieteni, dar nu vede nicio legătură între otrăvirea în 2004 a lui Iuşcenko şi cei trei, mai ales că unii dintre ei nici nu se aflau atunci în ţară.

Solicitat pentru explicaţii, adjunctul procurorului general al Ucrainei, Nikolai Golomşa, s-a arătat surprins de convocarea celor trei jucători de fotbal la interogatoriu: “Habar n-am! Ce au fotbaliştii cu otrăvirea lui Iuşcenko? Mi s-a raportat convocarea la interogatoriu a unor deputaţi, oameni politici cunoscuţi. Despre anchetarea lui Gusin, Kaladze şi Şevcenko nici nu am auzit!”. Golomşa i-a trimis pe reporterii cotidianului Kommersant, pentru lămuriri, la şefa echipei de anchetă Galina Klimovici. Aceasta a refuzat orice întâlnire cu presa, invocând programul încărcat. Iuşcenko a fost otrăvit în septembrie 2004, în timpul campaniei electorale în care l-a avut ca adversar pe premierul de atunci Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, susţinut de Moscova şi grupurile oligarhice din estul şi sud-estul Ucrainei. Medicii au stabilit că preşedintele ucrainean a fost otrăvit cu dioxină, însă adversarii săi, între care şi vechiul său prieten David Jvania, neagă acest diagnostic. Deşi ancheta continuă din 2005, vinovaţii de otrăvirea lui Iuşcenko nu au fost descoperiţi, deşi se bănuieşte că substanţa otrăvitoare provine din Rusia.

×
Subiecte în articol: sport iuşcenko