x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Așteptarea a luat sfârșit, dar... mai durează un an și jumătate

Așteptarea a luat sfârșit, dar... mai durează un an și jumătate

de Adi Munteanu    |    16 Sep 2021   •   08:00
Așteptarea a luat sfârșit, dar... mai durează un an și jumătate

Federația Română de Fotbal și Comisia Centrală a Arbitrilor au anunțat fastuos sosirea simulatoarelor pentru pregătirea arbitrilor noștri pentru Arbitrajul Asistat Video, însă până la implementarea sistemului VAR mai durează, optimist, un an.

 

Mare fericire, mare: vom avea VAR în Liga 1! „Furnizorul de tehnologie pentru asistență video în fotbalul românesc a livrat zilele trecute simulatoarele pentru pregătirea arbitrilor, acestea fiind instalate la sediul Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA)”, s-au lăudat șefii Federației Române de Fotbal. Dar ce nu spun federalii este că aceste simulatoare nu înseamnă mare lucru în procesul de implementare a arbitrajului video. „Aparatura care a venit este aproape nimic din întregul sistem VAR. Au venit doar niște simulatoare banale, similare cu aparatura care se găsește în orice studio de televiziune. Întregul sistem este mult mai complex. Include zeci de camere care să filmeze fiecare facă din toate unghiurile, trebuie angajată echipă tehnică alcătuită din mulți tehnicieni care să opereze sistemul. Ei bine, pentru asta nu s-a făcut până acum niciun demers nici la FRF, nici la LPF. Acolo vor fi costurile mari. E drept că acum a început școlirea arbitrilor, dar pregătirea asta se face cu imagini de arhivă, cu nu faze petrecute în timp real, când atenția trebuie să infinit mai mare. Ca să fiu mai precis, este mai degrabă un fel de familiarizare cu sistemul, cu câteva butoane, dar este ceva simplu. Este cum te-ai juca FIFA pe calculator”, ne-a declarat o sursă din cadrul FRF. 

VAR-ul a fost cerut în Liga 1 și în Cupa României de mai bine de doi ani, însă când cluburile au văzut care sunt costurile, la care ar trebui să contribuie și ele, au refuzat categoric să dea bani, aruncând în curtea FRF, LPF și a deținătorului de drepturi TV responsabilitatea achiziționării VAR. În cele din urmă Federați și Liga au bătut palma și au decis, cu mare întârziere crearea unui cont comun, în care să depună câte 280.000 de euro.

 

Liga 1 va avea „aproape VAR”

 

O altă problemă este că nu toate partidele din campionatul primei ligi vor beneficia de arbitraj video. Din două motive. Primul este că nu va fi achiziționat întregul pachet tehnic necesar acoperirii tuturor meciurilor, și, al doilea, corpul arbitrilor români este „subțire” ca să asigure și arbitraj pe teren, și din camera VAR. „Va fi nevoie să fie promovați mai mulți arbitri de la ligile inferioare, să fie pregătiți pentru ambele situații... Dar dacă mulți dintre ei nu au reușit să promoveze până acum în elita arbitrajului nostru vor reuși, peste noapte, să fie în elită? Cine-și va asuma promovarea unor arbitri  care fac gafe mari în Liga 2 sau Liga 3? Și mai este o situație care va stârni multe controverse. Care vor fi meciurile care vor avea VAR? Cum vor fi alese aceste meciuri, pentru că nu se vor acoperi, cel puțin pentru 2-3 ani, întregul calendar al unei etape. Și mai este ceva. Sunt stadioane vechi și nemodernizate în România, unde este foarte complicat să amplasezi infrastructura VAR, care este complicată. La noi va fi un fel de «aproape VAR», care va stârni și mai multe controverse, și bănuieli de aranjamente”, ne-a mai declarat sursa.

Ca să închidă gura cluburilor nemulțumite de numărul tot mai mare de greșeli de arbitraj, Comisia Centrală a Arbitrilor și-a afișat entuziasmul: „Toate detaliile au fost puse la punct pentru startul, în această toamnă, a pregătirii practice a arbitrilor pentru introducerea sistemului VAR în competițiile Liga 1 și Cupa României”, se arată în comunicatul CCA. Și, ca să fie convingători, șefii CCA au invitat instituțiile de presă la sediu, „ca să vadă cu ochii lor că există simulatoarele și că arbitrii au început să se pregătească”. 

 

Este clar că VAR este foarte necesar, dar până nu se va achiziționa întregul sistem și arbitrajul video nu va acoperi toate meciurile etapei, nu se va rezolva mare lucru, iar asta va mai dura 2-3 ani. Până atunci vor exista tot timpul discuții. De exemplu «De ce meciul CFR-FCSB a avut VAR și meciul Clinceni-Dinamo nu a avut VAR?». Încă nu este clar cum vor fi alese meciurile care vor avea, și cele care nu vor avea arbitraj video. Și mai este ceva. ar trebui ca și antrenorii și conducătorii de cluburi să fie pregătiți pentru VAR, să nu ceară reluări la fiecare fază. Circul va continua.

Sursă din cadrul FRF

 

Promisiunea optimistă a CCA și FRF este ca primele meciuri arbitrate și cu ajutorul VAR să fie de la începutul sezonului viitor. Realiștii spun că cel mai
probabil asta se va întâmpla
din primăvara anului 2023.

 

În ce situații poate fi folosit VAR?

 

GOLURI. Rol de asistență a „centralului” în a determina dacă în faza premergătoare înscrierii unui gol a existat vreun incident care poate duce la anularea reușitei. Jocul este întrerupt doar odată ce mingea a trecut linia porții, pentru a nu afecta cursivitatea partidei.

 

PENALTY. Rol de a clarifica situațiile de acordare a loviturilor de la 11 metri. Poate decide acordarea unui penalty sau anularea unei decizii inițiale de a acorda lovitura de pedeapsă.

 

ELIMINARE. Rol în identificarea situațiilor în care se impune acordarea unui cartonaș roșu sau anularea unei astfel de decizii.

 

IDENTITATEA JUCĂTORILOR. Atunci când arbitrul acordă cartonașe jucătorilor, VAR va confirma arbitrului identitatea jucătorilor care meritau sancțiunea.

 

560 de mii de euro costă prima fază a achiziționării sistemului VAR, iar acesta constă în simulatoare și pregătirea arbitrilor. Pentru restul echipamente va fi nevoie de alte sume. 

29 de ore de pregătire practică sunt necesare fiecărui arbitru pentru obținerea certificării VAR.

×