x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport C.M. Atletism / Rusul Valeri Borcin a cucerit prima medalie a întrecerii, Cristina Bujin merge în finală la triplusalt

C.M. Atletism / Rusul Valeri Borcin a cucerit prima medalie a întrecerii, Cristina Bujin merge în finală la triplusalt

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Aug 2009   •   00:00

Primul titlu al celei de-a 12-a a Campionatelor mondiale de atletism de la Berlin a fost cucerit de rusul Valeri Borcin, în proba de 20 km marş. Proba s-a disputat pe un circuit de 2 km trasat în jurul Porţii Brandenburg, locul de start şi de sosire încărcat pentru germani de simbolistica reunificării.



Timpul medaliatului cu aur a fost de 1h18"41", medalia de argint revenind chinezului Wang Hao - 1h19"06", în timp ce medalia de bronz a fost adjudecată de mexicanul Eder Sanchez - 1h19"22". Borcin, 23 de ani, a dominat clar cursa, mai ales în a doua sa parte, anunţând o domnie de mulţi ani, într-o disciplină în care marile rezultate vin, îndeobşte, mai târziu.

Miile de spectatori prezenţi pe traseu au putut, pe de altă parte, afla că de noaptea trecută există 150 de fericiţi beneficiari ai unor minunate suveniruri. Este vorba de 150 de scaune folosite la spectacolul de vineri noaptea, la care a participat şi trupa norvegiană "a-ha", cu imnul competiţiei, "La poalele muntelui", care pur şi simplu au dispărut, după cum a anunţat Eric Engelbracht, responsabil al Kulturstadion, aria din apropiere de clădirea vechiului Reich. Scaunele, 500 în total, de culoare albă, fuseseră împrumutate de la un Congres bisericesc, desfăşurat de curând!



Tot astăzi, în prima dintre cele 14 reuniuni ale Campionatelor Mondiale de atletism  delegaţia României a reuşit prima calificare într-o finală mondială, Cristina Bujin, la triplusalt, a 7-a în calificări, cu un rezultat foarte bun, 14,29 m. De altfel, comportarea excelentă a Cristinei Bujin concretizează politica Federaţiei române de atletism, de a aduce la Mondiale şi junioare, cum este Cristina Bujin, vicecampioană europeană de tineret la Kaunas. Finala la triplusalt feminin este programată luni, la ora 21,00.  În schimb, la 3.000 m obstacole, concurentele noastre nu ne-au adus satisfacţia prezenţei în finală. O altă junioară, Ancuţa Bobocel, campioană europeană anul acesta la categoria ei de vârstă, la Kaunas, a sosit a 7-a în prima serie, totuşi cu un timp care este cel mai bun din acest sezon - 9"34"39/100, prea puţin pentru o competiţie atât de mare.  Cealaltă româncă la 3.000 m obstacole, Cristina Casandra, a făcut o cursă modestă, cu 13 secunde mai slabă, ca timp, faţă de cea mai bună performanţă din sezonul actual, sosind a 11-a în seria a 3-a, în 9"49"88/100.

Impresionantă campioana olimpică, Gulmara Galkina (Rusia), care a câştigat prima serie în 9"17"67/100, la peste 50 de metri de urmăritoare, anunţând şi o cursă contracronometru pentru record mondial în finala de luni seara.

În privinţa participării româneşti, mâine, duminică, 16 august, avem prima probă cu acces direct la medalii - 20 km marş feminin, la ora prânzului, cu Claudia Ştef, Ana Maria Groza şi Ana Maria Greceanu la startul de la Poarta Brandenburg. Va concura, de asemenea, una dintre sportivele românce de care se leagă speranţe, aruncătoarea de greutate Anca Heltne, care dispută calificările la ora 11,05 (ora României), finala probei fiind programată tot duminică, seara, de la ora 21,20.

×
Subiecte în articol: sport