x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Echipele românești debutează în Liga a 3-a europeană

Echipele românești debutează în Liga a 3-a europeană

de Adi Munteanu    |    25 Iul 2023   •   08:15
Echipele românești debutează în Liga a 3-a europeană

După eliminarea Farului din Champions League, Liga 1 a ajuns cu toate echipele în a treia competiție continentală, iar acum nici campioana Farul nu mai are plasă de salvare. Orice înfrângere înseamnă eliminare. Desigur, atât Farul, cât și FCSB, CFR și Sepsi au același ideal: calificarea în grupe, însă drumul până acolo este foarte dificil.

 

Așteptarea a luat sfârșit și a venit momentul să vedem care este nivelul echipelor noastre în Europa. După ce constănțenii au arătat că nu au valoare de Champions League sau Europa League, ei s-a alăturat celorlalte reprezentante ale noastre în Conference League, o competiție mai apropiată de valoarea fotbalului nostru.

FCSB deschide, mâine, balul cu „Steaua Bulgariei” pe stadionul lui „Dinamo al Bulgariei”

Vicecampionii Ligii 1 joacă la Sofia cu ȚSKA 1948 o zi mai devreme, mâine, deoarece, tot la Sofia, cealaltă ȚSKA joacă și ea pe teren propriu. Interesant este că FCSB are adversar un echivalent al Stelei București, iar meciul va fi găzduit de stadionul „Vasil Levski”, fosta arenă tradițională a celor de la Levski Sofia, un echivalent al lui Dinamo, pe vremea când fosta echipă a Ministerului de Interne bulgar se numea Levski Spartak Sofia.

ȚSKA 1948 Sofia este un fel de „echipa steliștilor bulgari”, înființată în 2016 de suporterii nemulțumiți de atitudinea și apucăturile patronului celeilalte ȚSKA din Sofia, Grisha Danailov Ganchev, asemănate, de multe ori, cu cele ale lui Gigi Becali. Adversara de mâine a FCSB-ului a luat-o din ligile inferioare, a promovat în prima ligă în 2020, iar în sezonul 2022-2023 a terminat pe locul 3 în campionatul Bulgariei, calificându-se în premieră în cupele europene.

Meciul de mâine se anunță unul greu. ȚSKA 1948 a început lansat acest sezon, este lidera campionatului, singura cu maximum de puncte, și a declarat în mai multe rânduri că vrea să oprească șirul de 12 titluri consecutive de campioană a celor de la Ludogorets. Mai mult, forma bună a „militarilor” bulgari este confirmată și de victoria, în deplasare, Levski Sofia, scor 1-2. Totuși, FCSB ar trebui să se considere favorită. Interesant este că Gigi Becali l-a anunțat titular pe Octavian Popescu, însă pe post de extremă dreapta, loc unde acesta nu se simte în largul lui și nu a dat deloc randament. „11”-le probabil în meciul de mâine este Târnovanu - Pantea, Dawa, Haruț, Radunovic - Djokovic, Șut, Olaru - Octavian Popescu, Băluță, Fl. Coman.

Pe FCSB o așteaptă în turul 3 UECL, în caz că trece de ȚSKA 1948 Sofia, un adversar extrem de greu, Nordsjaelland, vicecampioana Danemarcei, cu meciul tur pe teren propriu.

 

Farul, pe culoarul campioanelor

După eliminarea rușinoasă din Champions League chiar din primul tur preliminar, Farul are șansa să continue în Conference League, însă pe ruta echipelor campioane. Pe hârtie, Farul va fi favorită, sau cel puțin așa ar trebui, cu campioana Armeniei, FC Urartu, meci care se va disputa joi pe stadionul din Ovidiu. Echipa lui Hagi are de spălat rușinea eliminării de la Tiraspol și a fotbalului dezamăgitor din „dubla” cu Sheriff. Armenii nu sunt de speriat, însă Urartu este o echipă speculativă, profită imediat de orice gafă a adversarilor și joacă cu foarte multă ambiție. De cealaltă parte, Farul trebuie să câștige toate cele trei „duble” din preliminariile UECL pentru a ajunge în grupe.

Dacă va trece de Urartu, Farul o va înfrunta în turul 3 campioana Estoniei, Flora Tallinn, primul meci la Ovidiu, pe 10 august.

 

CFR, în plină revoluție după plecarea lui Dan Petrescu

Mandorlini schimbă tot la CFR. De la lotul echipei la stilul de joc, italianul intenționează să șteargă cu buretele „Epoca Petrescu”. În primele două etape de campionat CFR a arătat că poate fi și o echipă de atac și nu se mai mulțumește cu rezultate de 1-0. S-au făcut achiziții, au plecat jucători care aveau salarii mari, iar startul de sezon este fără greșeală. Jocul este consistent, sigur iar odată cu revenirea lui Ciprian Deac, clujenii pot avea și mai multă forță în atac. De asemenea, la Cluj este de urmărit cum se va integra în echipă ultima achiziție, ucraineanul Konoplyanka, o megavedetă în urmă cu câțiva ani, cotat la 25 de milioane de euro în urmă cu 5-6 ani. Nu va putea juca în „dubla” cu Adana Demirspor, însă el va fi disponibil dacă CFR trece de echipa turcă. 

În privința meciului de joi cu Adana, clujenii sunt favoriți pe teren propriu, dificultăți mai mari urmând să aibă în deplasare, în fața unui public de-a dreptul furios, total diferit de atmosfera pe care o fac suporterii în Gruia. 

Și viitorul adversar al clujenilor în turul 3 va fi unul dificil, în caz că trec de Adana: câștigătoarea „dublei” dintre Osijek (Croația) - Zalaegerszegi (Ungaria). CFR a avut mereu dificultăți atât cu echipele croate, cât și cu cele maghiare.

 

Sepsi poate da lovitura

Covăsnenii au început promițător noul sezon al Ligii 1. Cu antrenor nou, Ciobotariu, Sepsi a etalat un joc la fel de consistent ca și sezonul trecut. A avut momente când a absorbit excelent presiunea adversarilor, a arătat multă siguranță în apărare și destul de multă fantezie în atac. Ciobotariu nu a schimbat mult din tactica pe care a folosit-o Cristiano Bergodi sezonul trecut și având același nucleu de jucători, Sepsi dă senzația unui grup foarte bine sudat. Pe teren propriu joacă la „sufocarea adversarului”, în timp ce în deplasare etalează o apărare sigură, compactă, cu excelente ieșiri pe contraatac. Așa s-a întâmplat și în Giulești. Deși cvasidominată în prima repriză de Rapid, nu le-a oferit giuleștenilor ocazia să atace decisiv, făcându-i să pedaleze în gol. Iar pe contraatac a fost extrem de periculoasă și doar o gravă eroare de arbitraj le-a răpit victoria lângă Podul Grant. Cu ȚSKA Sofia ar putea folosi, cu succes aceeași tactică. Bulgarii nu sunt o echipă de temut nici în campionatul intern, cu atât mai puțin în Europa. De asemenea, în sezoanele trecute Sepsi a jucat foarte curajos în preliminariile Conference League, depășindu-și mult condiția. Sepsi și ȚSKA au început sezonul identic cu un egal, 0-0, în deplasare și o victorie acasă,  1-0, au tot 4 puncte din două meciuri. ȚSKA este pe locul 4 în campionatul lor, în timp ce Sepsi este pe locul 5 în Liga 1. 

Dacă trece de ȚSKA Sofia, Sepsi va juca cu învingătoarea „dublei” Torpedo Kutaisi (Georgia) - FC Aktobe (Kazahstan). Primul meci ar avea loc la Sf. Gheorghe.

 

Programul echipelor românești în preliminariile UECL



Miercuri, 26 iulie
ȚSKA 1948 Sofia - FCSB, ora 20:30
Joi, 27 iulie
ȚSKA Sofia - Sepsi, ora 20:00
Farul Constanța - FC Urartu, ora 20:30
CFR Cluj - Adana, ora 20:30

×