x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Campion pe doua si patru roti

Campion pe doua si patru roti

15 Apr 2004   •   00:00

Formula 1 a avut foarte multi campioni de-a lungul celor 54 de ani de la infiintare. Nici unul insa nu a reusit performanta lui John Surtees, care si-a adjudecat titlul suprem atat in „Marele Circ", cat si in campionatul mondial de motociclism.

UIMITOR. Unul dintre cei mai celebri piloti ai Formulei 1 si-a inceput cariera in aceasta competitie in 1960, pe cand avea 26 de ani si 6 titluri de campion mondial la motociclism in vitrina. Patru ani mai tarziu avea sa devina „rege" si pe patru roti. Prima sa echipa a fost Lotus, dar increderea pe care managerul Colin Chapman i-o acorda viitorului dublu campion mondial, Jim Clark, l-a determinat sa plece la Cooper (1961) si Lola (1962).

TRIUMF. Cariera sa a inceput sa straluceasca in 1963, cand a semnat cu Ferrari. A terminat pe locul 4 in acel sezon, dar in anul ce a urmat a castigat titlul mondial, in urma victoriilor din Germania si Italia. A mai stat doua sezoane in cadrul scuderiei „calutului cabrat", pe care a parasit-o din cauza presiunilor interne. Honda, BRM si McLaren au fost celelalte echipe la care a mai activat „Big John" pana in 1970, cand si-a infiintat propria echipa. In 1972 si-a anuntat retragerea din Formula 1, dupa ce masinile sale castigasera titlul in campionatul european de Formula 2, iar el se impusese in Cupa de Aur de la Imola si Marele Premiu al Japoniei. In semn de recunostinta, Surtees a fost inclus in 1996 in „International Motorsport Hall of Fame".

Catalin Fainisi


CV

John Surtees

Data nasterii: 11 februarie 1934

Debut in Formula 1: 29 mai 1950, Monaco

Participari: 111

Victorii: 6

Pole position: 28

Titluri de campion: 1964

Echipe: Lotus, Cooper, Lola, Ferrari, Honda, BRM, McLaren, Surtees

×
Subiecte în articol: sport