x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ultimele retușuri pentru debutul la EURO 2024, cu Ucraina

Ultimele retușuri pentru debutul la EURO 2024, cu Ucraina

de ​​​​​​​Adi Munteanu    |    31 Mai 2024   •   06:40
Ultimele retușuri pentru debutul la EURO 2024, cu Ucraina

​​​​​​​17 zile au mai rămas până la debutul naționalei noastre la Campionatul European din Germania. Primul nostru meci, cu Ucraina, va fi găzduit de arena celor de la Bayern Munchen, pe 17 iunie. Până atunci, selecționerul are la dispoziție două meciuri de pregătire, pe 4 și 7 iunie, pe stadionul Steaua, cu Bulgaria, respectiv, Liechtenstein. 

Edward Iordănescu a alcătuit un lot de 28 de jucători. Dintre aceștia îi va alege pe cei 26 cu care va face deplasarea în Germania. Practic, doar doi jucători vor părăsi acest lot lărgit în caz că nu se vor întâmpla accidentări în cele două amicale programate înainte de plecarea la EURO. Cel mai probabil, cei doi care nu vor prinde lotul final sunt Răzvan Sava, chemat ca al patrulea portar, și Daniel Bîrligea, chemat ca al patrulea atacant. Selecționerul i-a chemat mai degrabă ca să se acomodeze cu atmosfera de la lotul național în perspectiva viitoarelor acțiuni ale reprezentativei. 

Moldovan sau Niță?

În cele două amicale Edi Iordănescu ar trebui să stabilească „11”-le cu care va începe meciul cu Ucraina. Iar aici are de ales din mai multe variante. Prima întrebare este cine va apăra cu Ucraina? Horațiu Moldovan sau Florin Niță? Moldovan nu a jucat niciun meci la echipa de club, Atletico Madrid, însă a dus greul calificării, campanie în care a apărat foarte bine. Niță, în schimb, a apărat meci de meci poarta celor de la Gaziantep și a făcut-o foarte bine, reușind salvarea de la retrogradare, contribuind decisiv la ultimele trei victorii. Astfel, Niță a demonstrat că este în formă, în timp ce Moldovan nu a avut ocazia. Al treilea portar, Ștefan Târnovanu, va rămâne rezervă, dar în cele două amicale ar putea fi testat câteva minute.

Linia de apărare, bătută în cuie

Cei patru apărători, Vasile Mogoș, Radu Drăgușin, Andrei Burcă și Nicușor Bancu, par bătuți în cuie, deși părerea majoritară este că Bancu nu dă randament ca fundaș stânga și că, plecat în atac, se retrage greoi în apărare. Răspunsul selecționerului a fost mereu același: „Este cel mai bun pe acest post. Altul nu avem”. Într-adevăr, de la Răzvan Raț nu a mai apărut în fotbalul românesc un fundaș de bandă stângă de calitate. S-au mai făcut experimente, chiar naturalizându-l pe Camora, dar postul este în continuare deficitar. Pe parcurs modificările făcute de Edi Iordănescu, în funcție de randament, ar putea fi Rațiu în locul lui Mogoș și Racovițan, sau Nedelcearu, în locul lui Burcă.

Ianis Hagi sau Olaru?

La mijloc, Nicușor Stanciu și Răzvan Marin sunt puncte fixe într-un sistem 4-3-3. Al treilea mijlocaș ar putea fi Darius Olaru titular și cu Ianis intrat pe parcurs ca element-surpriză. De asemenea, Edi Iordănescu l-ar putea folosi pe acest post și pe Cicâldău titular și schimbat pe parcurs fie cu Hagi, fie cu Olaru. Într-un sistem 4-4-2, însă, Hagi și Olaru (sau Cicâldău) ar fi titulari alături de Stanciu și Răzvan Marin. Tot în această formulă poate fi folosit și Marius Marin pe post de al doilea închizător.

Florinel Coman sau Mihăilă?

Extrema stângă are doar două nume, Coman și Mihăilă. Ambii au dat randament bun și sunt amândoi în formă. Coman s-a simțit mai bine când fost titular, în timp ce Mihăilă a fost mai eficient când a intrat în repriza secundă, meciul din Elveția fiind dovada că Mihăilă are capacitatea de a schimba ritmul echipei pe final de meci. 

Alibec sau Drăguș?

Ultima dilemă a selecționerului este vârful de atac. Fie în formula 4-3-3, fie în 4-4-2, va fi de ales între Alibec și Drăguș. Avantajat ar fi Drăguș. A jucat constant la Gaziantep, a marcat mult și a contribuit decisiv la salvarea de la retrogradare. Conform statisticilor ar fi prima opțiune în fața lui Alibec. Constănțeanul este jucător de execuție, însă în 2024 a jucat puțin în Qatar și nu a ajutat echipa, Muaither, să se salveze de la retrogradare. Nu se știe exact în ce formă fizică este în acest moment, însă așa cum ne-a obișnuit, selecționerul îi va folosi alternativ. 

Dennis Man, singur în dreapta

Fără vreo accidentare de ultim moment, Dennis Man este „pedepsit” să joace integralist în toate meciurile. Accidentarea lui Moruțan nu mai oferă o alternativă jucătorului de la Parma. Ar mai putea juca acolo Cicâldău sau Hagi în caz de nevoie, însă fără întâmplări neplăcute, Man este „stăpânul” postului.

Programul Naționalei
4 iunie, ROMÂNIA - BULGARIA,
Stadionul Steaua, ora 21:30
7 iunie, ROMÂNIA - liechtenstein,
Stadionul Steaua, ora 21:00
17 iunie, ROMÂNIA - UCRAINA,
Allianz Arena (Munchen), ora 16:00
22 iunie, ROMÂNIA - BELGIA,
RheinEnergieStadion (Koln), ora 22:00
26 iunie, ROMÂNIA - SLOVACIA,
Deutsche Bank Park (Frankfurt), ora 19:00

Lotul pentru amicalele cu Bulgaria și Liechtenstein

PORTARI: Florin Niță (Gaziantep), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Ștefan Târnovanu (FCSB), Răzvan Sava (CFR Cluj)

FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Tottenham), Bogdan Racovițan (Rakow), Adrian Rus (Pafos), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Nicușor Bancu (Univ. Craiova)

MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (Gaziantep), Marius Marin (Pisa), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Răzvan Marin (Empoli), Nicolae Stanciu (Damac), Adrian Șut (FCSB), Darius Olaru (FCSB), Constantin Grameni (Farul), Dennis Man (Parma), Valentin Mihăilă (Parma), Ianis Hagi (Deportivo Alaves), Florinel Coman (FCSB)

ATACANȚI: Denis Drăguș (Gaziantep), George Pușcaș (Bari), Denis Alibec ( ), Daniel Bîrligea (CFR Cluj)

×