x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cele 7 magnifice

Cele 7 magnifice

18 Aug 2004   •   00:00

JOCURILE OLIMPICE - ATENA 2004

Inotatoarea Camelia Potec si echipa feminina de gimnastica formata din Catalina Ponor, Alexandra Eremia, Dana Sofronie, Oana Ban, Monica Rosu si Silvia Stroescu au adus Romaniei primele medalii de aur. Romania a reusit sa-si pastreze titlul olimpic in concursul feminin pe echipe, cucerit in urma cu 4 ani la Sydney. Aseara, la Atena, gimnastele noastre au castigat din nou aurul, cu un total de 114,283 puncte, fiind urmate de rivalele dintotdeauna, Statele Unite (113,584) si Rusia (113,235).

La prima rotatie, romancele au concurat la sarituri, in formula Dana Sofronie, Catalina Ponor, Monica Rosu. Aceasta din urma si-a confirmat statutul de experta a aparatului, fiind notata cu 9,625. Au urmat paralelele, punctul slab al gimnastelor noastre. Fetele antrenate de Octavian Belu si Mariana Bitang au trecut insa cu bine si peste acest hop, chiar daca notele nu au stralucit. Oana Ban a primit doar 9,187, iar Monica Rosu, 9,387. In schimb, Sofronie a avut un exercitiu bun, notat cu 9,562.

FARA GRESEALA. Evolutia mai putin reusita de la paralele le-a adus pe romance pe locul secund, dupa cea de-a doua rotatie. A fost insa singurul moment in care fetele noastre au lasat din mana medaliile de aur. Urmatoarele doua aparate, barna si solul, au reconfirmat suprematia gimnastelor din Romania. Oana Ban (9,512), Alexandra Eremia (9,687) si mai ales Catalina Ponor (9,762) au evoluat fara greseala la cel mai dificil aparat din gimnastica feminina. In ultima rotatie, romancele le-au intrecut clar pe americance, principalele lor contracandidate. Dana Sofronie a fost notata cu 9,562, Oana Ban cu 9,437, iar Catalina Ponor a primit una dintre cele mai mari note din concurs, 9,750.

Aurul a iesit din apa

Inotatoarea din Braila si-a luat revansa dupa esecul de la 400 m si a castigat aurul olimpic la 200 m liber. Camelia Potec a adus prima medalie de aur pentru delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice de la Atena. Ea a castigat cursa de 200 metri liber, cu timpul de 1:58:03, devansandu-le pe italianca Federica Pellegrini si pe frantuzoaica Solenne Figues. Romanca si-a luat revansa astfel pentru esecul de la 400 metri liber, unde a terminat a patra, cu toate ca a reusit o cursa in care a doborat recordul national.

"Mi-am dorit foarte mult sa intru in aceasta finala dupa ce am ratat la 400 metri. Acolo am tras bine, dar nu am obtinut medalie. Acum am scos un timp ceva mai slab, in schimb am castigat aurul. Nu-mi venea sa cred cand am scos capul din apa si am vazut ca am castigat. Nu ma gandesc decat sa ma duc sa-mi imbratisez antrenoarea, pe care am dezamagit-o cand am pierdut la 400 metri", a declarat Potec, cu lacrimi in ochi, imediat dupa iesirea din bazin.

Ne-am ales cu bronz

Premiera olimpica pentru gimnastica masculina romaneasca, medalie de bronz. Pentru prima oara in istoria participarilor a fost obtinuta o medalie in concursul pe echipe.

Baietii nostri s-au comportat excelent, dar au ratat aurul in urma evolutiilor de la ultimele doua aparate, paralele si bara fixa.

DRAMATIC. Romania a inceput extrem de bine si, dupa trei aparate - sol, cal cu manere si inele - se instalase in fruntea clasamentului, inaintea japonezilor si americanilor. Dupa sarituri, unde Marian Dragulescu a executat o saritura exceptionala, avansul crescuse: 0,613 inaintea japonezilor si 0,937 inaintea americanilor.

COSMAR. Au urmat ultimele doua aparate, considerate punctele slabe ale echipei: paralele si bara fixa. Ai nostri si-au pierdut din concentrare si au aparut gafele. Au profitat atat americanii, cat si japonezii, astfel ca inaintea ultimului aparat, bara fixa, Romania mai avea un avans infim. Cosmarul a capatat dimensiuni cand Ion Suciu si Razvan Selariu au ratat. La un moment dat era in pericol si medalia de bronz. Situatia a fost rezolvata de Marius Urzica, el obtinand un excelent 9,775, care ne-a plasat pe locul 3. Pozitie care a declansat bucuria in sanul delegatiei noastre. La randul lor, japonezii au prezentat trei exercitii de clasa, obtinand fara dubii medaliile de aur, devansandu-i pe americani, care s-au multumit cu locul doi.

Interviu Marian Dragulescu - "Suntem foarte multumiti"

  • Jurnalul National: Mariane, sunteti multumiti de aceasta medalie obtinuta de Romania in concursul pe echipe?

    Marian Dragulescu: Este prima oara cand luam o medalie pe echipe la Olimpiada. A fost foarte greu, dar ne-am mobilizat si acum suntem foarte multumiti pentru locul 3.

  • Care a fost obiectivul Romaniei la aceasta editie a Jocurilor Olimpice?

    Scopul nostru a fost sa urcam pe podium, indiferent de medalie.

  • De ce am ratat aurul?

    Stiam ca paralele si bara fixa sunt aparatele noastre slabe. Si daca mergeam perfect nu-i bateam pe japonezi, dar pe americani am fi putut sa-i depasim. Nu am reusit sa ne depasim punctele slabe si acest lucru ne-a costat.

  • Cum au fost posibile ratarile din finalul concursului?

    Dupa paralele am simtit ca pierdem, pentru ca stiam ca japonezii vin la bara cu exercitii de 9,700 iar noi nu puteam lua mai mult de 9,500 - 9,550. Daca nu rata Selariu, aveam medalia de argint. Eu nu am concurat la bara, pentru ca aveam un exercitiu greu, cu mai multe desprinderi. S-a urmarit sa riscam cat mai putin.

  • Pana la urma rezultatul este unul bun?

    Suntem mai mult bucurosi, decat dezamagiti. Obiectivul meu personal ramane obtinerea unei medalii de aur. Poate la individual compus.

    ATMOSFERA

    La ora finalei concursului masculin, sala nu era plina nici pe jumatate. De altfel, aceasta este una dintre marile probleme ale organizatorilor.

    Desi putini, cei prezenti luni seara la concursul de gimnastica au creat o atmosfera fantastica. SUA si Japonia au avut cei mai multi sustinatori. Romania a avut si ea suporteri. Grosul a fost dat de sportivi din delegatie (Ana Maria Branza, Mihai Covaliu), oficialitati, ziaristi si cativa romani din diaspora.

    INFO

    SCRIMA. Catalina Gheorghitoaia s-a calificat, ieri-dimineata, in semifinalele concursului olimpic de sabie. In primul tur, Gheorghitoaia a trecut de senegaleza Nafi Toure (15-6), in optimi a invins-o pe poloneza Aleksandra Socha (15-12), iar in sferturi a eliminat-o pe chinezoaica Yang Zhang (15-13). In semifinale, care s-au disputat tot ieri, dupa inchiderea editiei, Catalina Gheorghitoaia a intalnit-o pe Mariel Zagunis (SUA).

    ELIMINARE. Sportiva birmaneza Aye Khine Nan a fost exclusa din concursul olimpic de haltere dupa ce a fost depistata pozitiv in urma unui control antidoping. Khine, in varsta de 27 de ani, care a terminat pe locul patru la categoria 48 kg, a fost depistata pozitiv cu un steroid anabolizant. Un purtator de cuvant al CIO a precizat ca testul a fost efectuat joi, 12 august, in ziua de dinaintea ceremoniei de deschidere a JO. Eliminarea asiaticei vine la o zi dupa ce atletii greci Kenteris si Thanou au fost suspendati de CIO pentru doi ani, fiindca nu s-au prezentat la un control antidoping de saptamana trecuta.

    CALARIE. Singurul reprezentant al Romaniei in concursul ecvestru de la JO, Viorel Bubau, a fost descalificat in proba completa de calarie. Bubau, care impreuna cu calul sau, Carnaval, erau clasati pe ultima pozitie, a 75-a, dupa proba de dresaj, a fost eliminat ieri din cursa de cross country si nu va mai putea sa ia startul in ultima proba a concursului complet, cea de obstacole.

    ALIMENTATIE. Cotidianul german Tagesspiegel estimeaza ca la finalul Jocurilor Olimpice, cele 80 de milioane de locuitori ai Germaniei vor cantari cu 240 de milioane de kilograme mai mult decat la inceputul intrecerilor. Motivul este simplu. In timp ce la Atena sportivii fac risipa de energie, in restul lumii iubitorii de sport abandoneaza exercitiile fizice pentru a privi Olimpiada la televizor. Mai mult, in orele petrecute in fata micului ecran, "infundati" in fotolii, telespectatorii inghit cantitati impresionante de snacksuri, pizza, cartofi prajiti si alte alimente daunatoare nu numai siluetei.

    TIR. Dupa ce nu a prins finala la pistol viteza, Sorin Babii nu a reusit sa se califice in ultimul act nici in proba de pistol 50 de metri. Babii, participant pentru a sasea oara la o Olimpiada si medaliat cu aur in 1988, s-a clasat ieri-dimineata doar pe locul 18 in calificari, cu un total de 553 puncte. Proba a fost castigata de rusul Mikhail Nestruev, urmat de sud-coreeanul Jong Oh Jin si de nord-coreeanul Jong Su Kim.

    PE SCURT. ©Organizatorii au anuntat ieri ca au fost deja vandute peste 3 milioane de bilete la competitiile olimpice de la Atena, dintr-un total de 5,4 milioane de tichete emise. Suma incasata pana acum din vanzarea de bilete este de 181 de milioane de euro. © Doi prizonieri au evadat dintr-un post de politie thailandez in timp ce gardienii priveau fascinati la televizor victoria compatrioatei lor, Udomporn Polsak, in concursul de haltere. Polsak este prima femeie thailandeza din istorie castigatoare a titlului olimpic. © Christos Tzekos, antrenorul atletilor greci Costas Kenteris si Ekaterini Thanou, i-a acuzat pe oficialii din federatia de atletism ca nu l-au anuntat de controlul antidoping la care ar fi trebuit sa se prezinte elevii sai.

    PROGRAM

    TVR1
  • 11:00 - 12:00 Rezumatul zilei
  • 19:30 - 20:20 Natatie
  • 23:15 - 23:30 Buletin olimpic

    TVR2
  • 8:00 - 9:00 Rezumatul zilei precedente
  • 10:00 - 17:00 Canotaj, Atletism, Handbal masculin: Islanda - Slovenia si Franta - Ungaria
  • 17:30 - 22.30 Atletism, Scrima, Gimnastica (masculin) - individual compus, Haltere

    EUROSPORT
  • 08:30 Canotaj
  • 10:15 Inot
  • 11:45 Caiac-canoe slalom
  • 12:45 Stiri olimpice
  • 13:00 Ciclism
  • 14:30 Box (+91 kg)
  • 16:00 Ciclism
  • 18:30 Atletism
  • 19:15 Stiri olimpice
  • 19:30 Inot
  • 21:15 Gimnastica
  • 22:45 Box (+91kg, 48kg)

    Romani in concurs

    ATLETISM
  • 10:00 Gheorghe Guset (aruncarea greutatii, calificari)
  • 17:30 Gheorghe Guset (aruncarea greutatii, finala)

    INOT
  • 10:39 Razvan Florea - 200 m spate (calificari)
  • 10:45 Beatrice Caslaru - 200 m bras (calificari)
  • 11:49 Camelia Potec, Larisa Lacusta, Beatrice Caslaru, Simona Paduraru - 4X200 m liber (semifinale)
  • 19:50 Razvan Florea -
  • 200 m spate (semifinale)
  • 20:25 Beatrice Caslaru - 200 m bras (semifinale)
  • 11:49 Camelia Potec, Larisa Lacusta, Beatrice Caslaru, Simona Paduraru - 4X200 m liber (finala)

    SCRIMA
  • 10:00 Laura Badea, Roxana Scarlat - floreta (eliminatorii, sferturi)
  • 18:30 Laura Badea, Roxana Scarlat - floreta (semifinale, finale)

    HALTERE
  • 10:30 Stanel Stoica - 69 kg

    GIMNASTICA
  • 20:30 Marian Dragulescu, Ioan Suciu - individual compus (finala)
  • ×
    Subiecte în articol: sport medalie concursul