x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Cneazul" nu se lasă

"Cneazul" nu se lasă

de Vlad Ionescu    |    27 Aug 2007   •   00:00
"Cneazul" nu se lasă
Sursa foto: DAVID HANCOCK/

Andrei Pavel l-a invins in ultimul tur al calificărilor pe slovacul Lukas Lacko, cu 7-5, 6-4, asigurăndu-şi un loc pe tablou la ultimul turneu de Grand Slam al anului.

Andrei Pavel l-a invins in ultimul tur al calificărilor pe slovacul Lukas Lacko, cu 7-5, 6-4, asigurăndu-şi un loc pe tablou la ultimul turneu de Grand Slam al anului.

Prezent pentru a 11-a oară la US Open, Andrei Pavel a avut noroc la tragerea la sorţi, urmănd să il intălnească in primul tur pe germanul Dominik Meffert, un jucător fără o carte de vizită deosebită, care a trebuit şi el să treacă prin calificări. Cei doi nu s-au mai aflat niciodată faţă in faţă, insă, prin prisma palmaresului şi a experienţei, romănul porneşte clar cu prima şansă.

COMPARAŢIE. La 33 de ani, Pavel ocupă locul 97 in clasamentul ATP, a căştigat trei turnee la simplu şi şase la dublu in 17 ani de carieră şi a adunat aproape cinci milioane de dolari din premii. Meffert are 26 de ani şi a debutat relativ tărziu in circuit, in 2005, dar nu s-a remarcat prin nimic. Prin simpla prezenţă pe tablou, "cneazul" şi-a asigurat deja 5 puncte ATP şi 17.500 de dolari. Dacă il va invinge pe neamţ, el va primi 35 de puncte şi 27.500 de dolari. Şansele sale de a-şi egala recordul la turneul american, adică accederea in turul patru, performanţă pe care a realizat-o in 2000 şi 2004, sunt destul de mici. In turul secund el ar urma să joace cel mai probabil cu croatul Ivan Ljubicic, al 12-lea favorit, care are un meci uşor, cu belgianul Kristof Vliegen.

Pe tabloul feminin sunt prezente două jucătoare din Romănia, Raluca Olaru, care urmează să o infrunte pe Ashley Harkleroad (SUA), şi Edina Gallovits, care luptă cu Severine Bremond (Franţa).

Favoriţi

Principalii favoriţi sunt Roger Federer şi belgianca Justine Henin. Aflat in mare formă, elveţianul vizează a patra victorie consecutivă, performanţă pe care nici un alt jucător nu a mai realizat-o in era Open, insă spaniolul Rafael Nadal şi americanul Andy Roddick vor incerca să-i incurce socotelile. Belgianca are şi ea un titlu in palmares, căştigat in 2003, iar anul trecut a jucat finala, pe care insă a pierdut-o in faţa rusoaicei Şarapova.

Premii

Organizatorii turneului oferă premii totale de 18.196.000 de dolari, care sunt impărţiţi in mod egal intre bărbaţi şi femei. Invingătorii la simplu vor incasa căte 1,4 milioane de dolari, iar finaliştii - căte 700.000 de dolari. Noii campioni ar putea obţine şi un bonus de un milion de dolari, cu condiţia ca aceştia să fi căştigat anterior circuitul US Open Series. La dublu, premiul pentru primul loc este de 400.000 de dolari, iar la dublu mixt - de 150.000 de dolari.

×
Subiecte în articol: sport dolari