x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Colectionara de medalii

Colectionara de medalii

de Vlad Ionescu    |    07 Aug 2008   •   00:00
Colectionara de medalii

JOCURILE OLIMPICE ● Scrimera Ana Maria Branza vrea sa o intreaca pe Laura Badea
Acum sase ani, Ana Maria Branza, pe atunci inca junioara, dadea lovitura la CM de seniori, reusind sa cistige o medalie de bronz. Astazi, spadasina aflata pe locul doi in Cupa Mondiala tinteste podiumul olimpic.



JOCURILE OLIMPICE ● Scrimera Ana Maria Brânză vrea să o întreacă pe Laura Badea
Acum şase ani, Ana Maria Brânză, pe atunci încă junioară, dădea lovitura la CM de seniori, reuşind să cîştige o medalie de bronz. Astăzi, spadasina aflată pe locul doi în Cupa Mondială ţinteşte podiumul olimpic.

  • Jurnalul Naţional: Proba de spadă este programată în ziua de 13 august. Eşti superstiţioasă?
Ana Maria Brânză: Încă nu mă gîndesc la concurs şi nici nu sînt superstiţioasă. Este ca un concurs oarecare. Aş spune chiar că este mai uşor decît unul de Cupă Mondială. Acolo sînt peste o sută de sportive, aici doar 24.

  • Eşti a doua în Cupa Mondială, de curînd ai devenit vicecampioană europeană, în mod normal nu ar trebui să lipseşti de pe podium.
Asta îmi doresc şi eu, să cîştig o medalie. Îmi pare rău că la arma noastră nu este în program şi proba pe echipe, pentru că am fi avut şansa să facem o figură frumoasă.

Nu se gîndeşte la bani

  • Premiul oferit de COSR pentru titlul olimpic este de 100.000 de euro. Reprezintă el un stimulent?
Nici o clipă nu m-am gîndit la bani, sau cum să-i cheltuiesc. Eu îmi doresc în primul rînd chestia aia mică, rotundă, care se numeşte medalie. Banii vor veni după aia. Dorinţa mea este să depăşesc palmaresul Laurei Badea.

  • Care este punctul tău forte?
Eu zic că inspiraţia şi anticipaţia. Intuiesc cu cîteva clipe înainte ce vrea să facă cel din faţa mea şi încerc să-i contracarez acţiunile. Am momente cînd nu-mi iese şi atunci îmi cam pierd cumpătul.

  • Cum merg pregătirile?
La început a fost mai greu. Nu aveam adversare, trăgeam doar cu antrenorul Dan Podeanu, era plictisitor. După ce au venit şi celelalte sportive, lucrurile au intrat în normal. În rest, pe aici nici nu simţi cum trece timpul. Mi-am luat laptopul cu mine, dar încă nu am apucat să-l deschid. Mai merg la internet, să scriu celor de acasă. Abia după ce o să se termine concursul voi avea timp. Sînt pentru a treia oară la Beijing, dar încă nu am fost la Marele Zid sau în Oraşul Interzis. Şi mai sînt multe alte locuri de văzut. Vreau să merg şi la alte competiţii, să-i încurajez pe sportivii noştri.

  • Acum cîţiva ani erai pasionată de piercing. Cîte ţi-ai mai făcut?
Gata, m-am făcut fată cuminte. Am renunţat la ele, pentru că fiecare vîrstă are limitele ei. Acum colecţionez jucării de pluş. Şi, bineînţeles, medalii.

La cîntar

Perioada de dinaintea unui concurs reprezintă un adevărat coşmar pentru luptători. Într-o perioadă scurtă ei trebuie să dea jos surplusul de greutate, pentru a se încadra în categorie, şi de multe ori se antrenează pe stomacul gol. Nu altfel stau lucrurile cu Eusebiu Diaconu, campionul european la 60 kg, stilul greco-romane. Cînd a venit la Beijing avea 66 kilograme, dar a reuşit să slăbească patru, iar timp ca să scape şi de restul e suficient. "Problema noastră este că avem doi adversari, întîi greutatea şi abia apoi cel de pe saltea. Dimineaţa mănînc doar o banană şi beau o cafea, la prînz o salată şi o bucată de carne, iar seara mai nimic. Cîteodată mă apucă ameţeala de foame", spune Diaconu. Mai chinuitoare decît foamea este însă setea. "Pe căldura asta, un om normal stă la umbră şi bea lichide, dar noi nu avem voie. Cînd nu mai rezist, îmi clătesc gura cu apă, fără să beau", explică el chinurile prin care trebuie să treacă. Altfel, aseară s-au terminat antrenamentele pe podium la gimnastică, masculin. Prevăzută pentru ieri, deschiderea oficială a Casei României s-a amînat pentru vineri, pentru că preşedintele Traian Băsescu şi-a schimbat programul, el urmînd să participe la eveniment.

Primele transmisii televizate

TVR 1 va intra vineri, 8 august, de la ora 15:00, în direct cu Beijingul, de unde va transmite, timp de aproape patru ore, Ceremonia Oficială de Deschidere a Jocurilor Olimpice 2008. Încă de azi, TVR 1 va începe transmisiile de la Beijing, o dată cu meciurile de fotbal masculin: Brazilia – Belgia (11:55) şi Argentina – Coasta de Fildeş (14:40). De precizat că ieri a debutat competiţia feminină de fotbal. Ca şi la EURO 2008, telespectatorii pot urmări Jocurile Olimpice Beijing 2008, în premieră, şi în format HD, în condiţii excelente de sunet şi de imagine, 24 de ore din 24, numai la TVR HD. TVR va transmite, pe posturile TVR 1 şi TVR 2, un număr-record de ore (peste 320), la care se vor adăuga transmisiuni în reluare în cazul  rezultatelor bune ale sportivilor români, ajungîndu-se astfel la o medie de peste 16 ore pe zi. TVR 1 şi TVR 2 vor  acoperi astfel 20 de discipline, transmise în direct, dintre cele 38 derulate la Beijing, celelalte sporturi putînd fi urmărite în rezumate.

A început

Deşi startul oficial al Jocurilor Olimpice de la Beijing este mîine, competiţia a debutat încă de ieri, cu primele partide din turneul de fotbal feminin. În prima zi, Canada s-a impus în faţa Argentinei, scor 2-1, Germania – Brazilia s-a terminat la egalitate, 0-0, la fel şi Japonia – Noua Zeelandă, 2-2. De asemenea, în primul derby, Norvegia a trecut de SUA cu 2-0, în timp ce Coreea de Nord a învins cu 1-0 pe Nigeria. În fine, echipa ţării gazdă, China, a produs surpriza zilei, 2-1 cu Suedia.

×
Subiecte în articol: sport