x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Condamnat pentru blat

Condamnat pentru blat

19 Iun 2004   •   00:00

Timisoreanul Octavian Foale a facut inchisoare timp de sase luni pentru dare de mita. Fostul antrenor al lui "Poli" a incercat sa aranjeze un meci cu FC Oradea, dar a fost arestat in urma unui complot.

SORIN ANGHEL

Sprijinul venit din partea oamenilor puterii de care se bucurau Victoria Bucuresti si FC Olt Scornicesti pe vremea comunistilor a facut victime printre conducatorii echipelor care opuneau rezistenta. Timisoara nu este doar orasul de unde s-a pornit Revolutia din 1989, ci si locul in care si-a trait viata unul dintre putinii romani care a fost condamnat pentru tentativa de trucare a unui meci de fotbal.

AJUTOR. In editia 1985-1986 a Diviziei A, FC Oradea a avut un parcurs dezastruos, bihorenii scapand orice sansa de a evita retrogradarea inca din tur. In aceste conditii, formatia care era condusa atunci de Romica Pascu, actualul director executiv al lui FC Brasov, s-a pus in slujba Victoriei si a lui FC Olt, ambele echipe ale sistemului comunist aflandu-se in acel sezon in lupta pentru evitarea retrogradarii.

VICTIMA. O alta formatie aflata in zona de jos a clasamentului era "Poli" Timisoara. Banatenii aveau nevoie de victorie in meciul de la Oradea. Pentru a fi siguri de succes, timisorenii au incercat sa aranjeze acea partida. Secretarul de partid al judetului Timis din acea perioada luase deja legatura cu bihorenii, dar problema sa cea mare era lipsa de incredere in oamenii din conducerea banatenilor.

POVESTE. Pentru a fi sigur ca totul este in regula, secretarul de partid l-a contactat pe antrenorul Octavian Foale, care tocmai fusese demis de la "Poli", si l-a trimis cu banii la Oradea. "Banii nu erau la mine. A mers cu mine unu’, Ovidiu Basarab parca ii spunea, care ducea valiza. La Oradea trebuia sa ne intalnim cu Romica Pascu si sa-i dam banii, dar nenorocitul ne-a asteptat cu Militia si am fost arestati pentru dare de mita. Ne-a facut o inscenare. Am stat in puscarie 6 luni. A fost o magarie facuta numai pentru a scapa de retrogradare Victoria si FC Olt. S-au pus toti pe noi si pana la urma am retrogradat. Timisoara a fost mereu locul unde comunistii au avut probleme. Nu am fost de acord sa ne predam cu Victoria si FC Olt", povesteste Foale despre cele mai negre zile din viata sa.

Il apreciaza pe Dobos

Octavian Foale traieste in clipa de fata la Timisoara, de patru ani fiind pensionat. "Am muncit toata viata numai in fotbal si acum sunt pensionar. Traiesc dintr-o pensie de doua milioane. E bataie de joc!", spune cu amaraciune Foale. Atunci cand vrea sa-si uite necazurile, timisoreanul merge la meciurile si antrenamentele lui "Poli". "Au jucat peste asteptari campionatul trecut. Imi place foarte mult de ei. Au dovedit ca sunt o echipa. Pe mine cel mai mult ma bucura faptul ca acest club este condus numai de fosti fotbalisti. Dobos nu are nimic in comun cu Timisoara, dar ne-a facut pe toti fericiti aici", marturiseste Foale.

SUPARARE

"Eram prieten cu Romica Pascu intr-o vreme, dar pentru ce mi-a facut nu il voi ierta niciodata. Este un nenorocit, care toata viata numai rele a facut. O sa-i vina si lui timpul sa plateasca, ca Dumnezeu le vede pe toate"
Octavian Foale
×
Subiecte în articol: sport