x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Constantina Diţă, laureata anului 2008

Constantina Diţă, laureata anului 2008

de Vlad Ionescu    |    01 Feb 2009   •   00:00
Constantina Diţă, laureata anului 2008

Atleta Constantina Diţă, câştigătoare a medaliei de aur în proba de maraton la JO de la Beijing, a fost desemnată cel mai bun sportiv român al anului, fiind răsplătită cu "Premiul Naţional pentru Sport".



Trofeul a fost decernat cu prilejul Galei Sportului Românesc, care a avut loc ieri, la Complexul Olimpic "Sydney 2000" de la Izvorani, în prezenţa mi­nistrului Tineretului şi sportului, Monica Iacob-Ridzi, şi a preşedintelui COSR, Octavian Morariu. Constantina Diţă a sosit la Bucureşti vineri seara, împreună cu antrenorul ei, Valentin Tomescu, şi va pleca înapoi în SUA în această dimineaţă. Cum valoroasa atletă se află în pregătire pentru maratonul de la Londra, programat la 26 aprilie, ea a efectuat ieri un antrenament la ora 5:30, la care a alergat 25 km, înainte de a veni la Izvorani pentru a-şi ridica premiul. "Mă bucur de succes şi de acest premiu. Mă bucur că sunt româncă, că reprezint România şi vreau să fiu iubită şi aici, nu numai în străinătate. Mă onorează acest premiu şi faptul că mă număr printre marii sportivi români care l-au obţinut începând din 1933. Mă bucur că timp de două ore, 26 de minute şi 44 de secunde, cât a durat cursa, toţi românii din lume şi de acasă au fost alături de mine", a declarat sportiva în vârstă de 39 de ani, a cărei longevitate la cel mai înalt nivel i-a inspirat, prin­tre alţii, pe ciclistul american Lance Armstrong şi pe atleta britanică Paula Radcliffe. Puşa a dat asi­gurări că nu va abandona activitatea competiţională, în viitor intenţionând să se implice şi în implementarea unor programe sportive destinate copiilor cu han­dicap şi celor cu nevoi materiale.

DISTINCŢII.
Printre laureaţii ga­lei s-au aflat toţi medaliaţii ro­mâni de la Beijing, în frunte cu cam­pioanele olimpice Alina Du­mi­tru, Sandra Izbaşa, Georgeta An­drunache şi Viorica Susanu, care au primit şi distincţii din par­tea Comitetului Internaţional Olim­pic. Unul dintre puţinii ab­senţi a fost scrimerul Mihai Cova­liu, care debutează în calitate de an­trenor al lotului naţional la o com­petiţie în străinătate. Trofeul Fair-Play i-a revenit canotoarei Doina Ignat, care şi-a cerut scuze ro­mânilor după ce echipajul de 8+1 a terminat pe locul al treilea la Beijing, în timp ce fosta antrenoare de gimnastică Maria Simionescu a pri­mit un premiu special, pentru în­treaga carieră. Grav bolnavă, aceasta nu a putut fi prezentă, pre­miul fiind ridicat de preşedintele FRG, Adrian Stoica. Pe lista pre­mianţilor s-au mai aflat clu­bu­rile Dinamo şi Steaua, federaţiile de canotaj, atletism, judo şi gimnastică, ciclistul Karoly Novak, me­daliat cu argint la Jocurile Pa­ra­limpice, echipa naţională de gimnastică aerobică, campioană mondială, precum şi numeroşi tehnicieni care au făcut posibile aceste performanţe.

SUSŢINERE. Ministrul Tineretului şi sportului, Monica Iacob-Ridzi, a dat asigurări că, sportul se va bucura în continuare de spriji­nul autorităţilor: "Îmi doresc ca la JO de la Londra să obţinem mai multe medalii decât anul trecut, la Beijing. În următorii ani îmi doresc să dezvoltăm baza materială, pentru a atrage spre sport cât mai mulţi tineri. Am proiecte pentru dezvoltarea sportului de masă, dar şi a sportului de performanţă. E important ca în acest moment sportul de performanţă să nu sufere, pentru că pregătirea sportivilor e foarte importantă". La rândul său, preşedintele COSR, Octavian Morariu, s-a arătat încrezător în potenţialul pe care îl are sportul românesc, dar a atras atenţia că acesta trebuie reformat în profunzime.

×
Subiecte în articol: sport