x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cornel Penescu îşi susţine nevinovăţia la Tribunalul Prahova

Cornel Penescu îşi susţine nevinovăţia la Tribunalul Prahova

27 Aug 2009   •   00:00

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri seara, strămutarea dosarului finanţatorului echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, de la Tribunalul Argeş la Tribunalul Prahova. Cornel Penescu a cerut strămutarea dosarului motivând că în Argeş nu poate avea un proces corect, din cauza dezvăluirilor despre magistraţii locali publicate în ziarul Top, care îi aparţine finanţatorului FC Argeş.



Aceste articole, susţine avocatul lui Penescu, ar putea influenţa imparţialitatea magistraţilor argeşeni care judecă dosarul de corupţie.

Finanţatorul echipei de fotbal FC Argeş, Cornel Penescu, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al firmei PIC, Liviu Făcăleaţă, se află în arest, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis, pe 21 august, recursul înaintat de procurorii anticorupţie faţă de decizia Tribunalului Argeş de revocare a mandatelor de arestare.

Decizia Curţii de Apel Piteşti este definitivă şi implică prelungirea mandatelor de arestare preventivă a celor trei inculpaţi cu încă 60 de zile.  Tribunalul Argeş respinsese, pe 18 august, solicitarea DNA de prelungire a mandatelor de arestare pentru Penescu, Constantin şi Făcăleaţă şi dispusese revocarea lor. Decizia a fost atacată cu recurs de procurori la Curtea de Apel Piteşti. Cornel Penescu, Gheorghe Constantin şi Liviu Făcăleaţă, cercetaţi pentru fapte de corupţie, sunt încarceraţi la Penitenciarul Colibaşi. Cei trei se află în arest preventiv din data de 13 aprilie.

Fostul şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, care a fost şi el arestat preventiv pentru luare de mită în acelaşi dosar, a ieşit din penitenciar pe 30 iulie, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis cercetarea lui de judecare în stare de libertate.

Alţi zece inculpaţi din acelaşi dosar, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghiţă Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă, şi Daniela Cârstina, director în cazul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate în acelaşi dosar.

Potrivit procurorilor, în sarcina lui Cornel Penescu, acţionar majoritar la societatea PIC şi acţionar majoritar la societatea Fotbal Club Argeş, s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Liviu Făcăleaţă este acuzat de două infracţiuni de complicitate la dare de mită în formă continuată, infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, precum şi infracţiunea de deţinere, fără autorizaţie, de substanţe clasificate în categoria precursorilor de droguri, iar Cristian Libertatu, fost director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, este acuzat de luare de mită.

Potrivit acuzaţiilor de la dosar, în perioada 2006 - aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Mincă Cristian, Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.

×
Subiecte în articol: sport