x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CUPA DAVIS / ROMĂNIA – RUSIA 1-3/Speranţe năruite de "Hane"

CUPA DAVIS / ROMĂNIA – RUSIA 1-3/Speranţe năruite de "Hane"

de Mihai Igirosanu    |    Dan Tomozei    |    09 Mar 2009   •   00:00
CUPA DAVIS / ROMĂNIA – RUSIA 1-3/Speranţe năruite de "Hane"

Victoria obţinută de dublul Tecău/ Copil nu a ajutat prea mult echipa României, revenirea perechii noastre fiind parcă trasă la indigo de Dmitri Tursunov, care l-a întors ieri, în primul meci, pe Victor Hănescu de la 0-2 la seturi.



Horia Tecău şi puştiul de doar 18 ani, Marius Copil, au reuşit sâmbătă o victorie incredibilă în faţa dublului rus Marat Safin/Dmitri Tursunov. Conduşi cu 2-0 la seturi (4-6, 6-7), românii s-au ridicat uluitor, au câştigat două manşe dramatice, 7-6 (4) şi 7-6 (5), zdruncinând cuplul ex-sovietic. Cu Marat Safin mână moartă, ruşii s-au prăbuşit definitiv în setul decisiv, adjudecat cu 6-4 de tinerii aruncaţi pe teren de căpitanul-nejucător, Andrei Pavel. "Este o bucurie imensă mai ales că nu a fost o decizie uşoară să facem o echipă nouă la dublu. Această victorie îi va da aripi foarte mari lui Marius Copil şi lui Horia Tecău la fel. Sunt sigur că de acum o să crească foarte mult, amândoi sunt nişte copii foarte buni şi sunt profesionişti. Trebuie să ai şi şanse, iar asta a fost şansa lor. Au luat-o când a trebuit, au avut încredere în ei, iar acesta este marele merit al lor. În momentul în care erau conduşi cu 2-0 la seturi le-am spus să-şi facă planul în continuare, să nu se piardă, pentru nu mai au nimic de pierdut. Ei m-au ascultat şi au devenit din ce în ce mai curajoşi şi încet-încet au reuşit să recupereze", a declarat Pavel după senzaţionala victorie a lui Tecău şi Copil.

HĂNESCU, MÂNĂ MOARTĂ
Numai că istoria acestei partide s-a repetat în primul meci al zilei de ieri. Hănescu a început furibund confruntarea cu Dmitri Tursunov şi a câştigat relativ repede primele două seturi, 6-4 şi 7-5. În ciuda faptului că adversarul său jucase şi sâmbătă, în meciul de dublu, jucătorul român a clacat, demonstrând că după retragerea lui Andrei Pavel echipa de Cupa Davis a rămas fără o piesă de rezistenţă. Încurajat de căderea evidentă a jucătorului român, Tursunov şi-a adjudecat fără mari probleme următoarele trei seturi. În faţa unui tenisman revenit la stilul său consacrat, adică unul liniar şi lipsit de fantezie, rusul a început să mărşăluiască sigur spre punctul care a adus echipei sale calificarea în sferturile de finală ale Cupei Davis. De remarcat că Tursunov a evoluat în acest meci doar în urma unei decizii surprinzătoare a căpitanului-nejucător al Rusiei, Şamil Tarpişev, care l-a lăsat în loje pe Marat Safin. Conform unor surse, se pare că alegerea lui Tarpişev a fost forţată de o escapadă bahică a lui Safin. Cu jucători precum Victor Hănescu şi Victor Crivoi, România are nevoie de un miracol pentru a mai reuşi încă o dată evitarea retrogradării în zona euro-africană. Noul preşedinte al FR Tenis, Ruxandra Dragomir a declarat după eşecul lui Hănescu: "Această înfrângere a lui Victor ne-a lăsat un gol în suflet, mai ales că ne-am făcut speranţe după victoria de la dublu. Îmi pare rău mai ales că Victor a avut la un moment dat meciul în mână, în setul al treilea putea să încheie socotelile. Tursunov a fost foarte puternic".


Cehia elimină Franţa!

Victor Crivoi şi Teimuraz Gabaşvili s-au întâlnit în ultima partidă a întâlnirii România - Rusia, disputa dintre cei doi, lipsită de miză, s-a desfăşurat după sistemul cel mai bun din trei seturi. Surpriza rundei a fost oferită de Cehia, care prin victoria lui Radek Stepanek asupra lui Gilles Simon a reuşit să elimine Franţa. În celelalte meciuri din primul tur al Grupei Mondiale, Argentina a reuşit să elimine Olanda, având deja 3-0 după două zile, Germania s-a impus în faţa Olandei, Kiefer aducând punctul decisiv, de 3-1, în meciul cu Melzer, iar Spania lui Rafa Nadal a trecut lejer, 4-1, de Serbia lui Novak Djokovici. Croaţia a spulberat Chile, scor 5-0, aceasta fiind confruntarea care s-a decis cel mai rapid. Celelalte întâlniri, Suedia - Israel şi SUA - Elveţia s-au decis după încheierea ediţiei.

×
Subiecte în articol: sport