x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cupa Davis: SUA - Romania, in Grupa Mondiala

Cupa Davis: SUA - Romania, in Grupa Mondiala

de Vicentiu Neagoe    |    Mihai Igirosanu    |    30 Sep 2005   •   00:00
Cupa Davis: SUA  -  Romania, in Grupa Mondiala

Reeditarea finalei din 1972 se va desfasura in SUA, intre 10 si 12 februarie 2006. La Paris a avut loc, ieri, tragerea la sorti a primului tur din Grupa Mondiala a Cupei Davis.

La Paris a avut loc, ieri, tragerea la sorti a primului tur din Grupa Mondiala a Cupei Davis. Romania va infrunta, in deplasare, puternica selectionata a SUA.

Echipa noastra nu s-a aflat in urna capilor de serie, sortii scotandu-i in cale una dintre cele mai valoroase adversare. Confruntarea de anul viitor este a sasea dintre cele doua natiuni, americanii impunandu-se de fiecare data. Intalnirea se va disputa in SUA deoarece ultima partida directa a avut loc la Sala Polivalenta, in 1984.

ISTORIE. Palmaresul este favorabil americanilor. In 1969, la Cleveland, SUA a castigat prima finala impotriva Romaniei, cu 5-0. Doi ani mai tarziu, la Charlotte, tot in ultimul act, americanii au invins cu 3-2, pentru ca anul urmator, la Bucuresti, Ilie Nastase si Ion Tiriac sa piarda tot cu 2-3 ultima sansa de a castiga Salatiera de argint. In anul 1973, sortii ne-au asezat inca din primul tur in fata echipei americane, care ne-a invins cu 4-1, intr-o confruntare care a avut loc in SUA, la Alamo. Ultima confruntare dintre Romania si SUA a avut loc in 1984, la Sala Polivalenta din Bucuresti si a fost castigata net de yankei, cu 5-0. In septembrie 2002, peste 5.000 de spectatori au aclamat spectacolul realizat la arenele BNR, in cadrul reeditarii finalei de Cupa Davis din 1972 de cvartetul magic Tiriac - Nastase - Smith - Gorman.

IMPREUNA. Momentul tragerii la sorti i-a surprins tot impreuna pe cei doi fosti mari jucatori romani, Ion Tiriac si Ilie Nastase, artizanii celor mai mari performante ale tenisului nostru. Tiriac n-a dorit sa comenteze prea mult: "Este un meci greu, dar prefer sa-l las pe Nastase sa vorbeasca. El e cel care se pricepe mai bine si la tenis, dar si la dialog", a precizat actualul om de afaceri.

Nastase: "Va fi tare greu"

Jurnalul National: Domnule Nastase, din nou cu americanii...
Ilie Nastase: Asta e. Puteam sa cadem cu Australia, Spania sau Argentina pentru ca noi nu am fost cap de serie. Oricare dintre acestea era un adversar puternic.

Care sunt sansele Romaniei?
Deocamdata e devreme sa cantarim sansele, dar ei au atat de multi jucatori incat nici nu stim cine va juca pentru ei. Spre deosebire de ei, noi nu prea avem de unde alege. Ne bazam doar pe cativa jucatori. Pe Pavel si pe Hanescu, in special.

Unde s-ar putea face diferenta?
In primul rand, americanii au o echipa de dublu foarte puternica, cu fratii Bryan, care sunt liderii mondiali.

V-ati dori o revansa dupa cele cinci esecuri?
Normal, insa va spun sincer ca este foarte greu. Atunci erau alte vremuri, iar valorile erau mai apropiate. In plus, aveam un dublu puternic, Tiriac si cu mine.

PROGRAM
Turul I - Grupa Mondiala
  • SUA - Romania
  • Austria - Croatia
  • Argentina - Suedia
  • Belarus - Spania
  • Elvetia - Australia
  • Germania - Franta
  • Olanda - Rusia
  • Chile - Slovacia

    Meciurile se vor juca in zilele de 10, 11 si 12 februarie 2006.
  • ×
    Subiecte în articol: sport nastase