x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Echipa de fotbal a Angliei ar putea fi ţinta unui atac terorist

Echipa de fotbal a Angliei ar putea fi ţinta unui atac terorist

24 Ian 2010   •   00:00

Serviciile de securitate britanice se tem că membrii echipei de fotbal a Angliei la Cupa Mondială ar putea fi ţinta unei celule islamiste care activează în Africa de Sud şi care consideră meciul de deschidere cu SUA drept o ţintă importantă.



Un raport secret obţinut de Sunday Express identifică gruparea al-Shabaab - care are legături cu al-Qaida şi este condus de şeicul Moktar Ali Zubeyr - drept "ameninţare credibilă" la adresa echipei engleze şi a celor 25.000 de fani aşteptaţi în Africa de Sud.

Gruparea teroristă, cu baza în Somalia, acţionează în principalele oraşe sud-africane şi ar putea avea legătură cu ameninţările care au determinat închiderea ambasadei şi consulatelor americane în luna septembrie.

Serviciile de informaţii sud-africane au cunoştinţă despre faptul că mulţi somalezi, aflaţi deseori ilegal în ţară, au fost radicalizaţi de al-Shabaab, având acces la arme şi explozibili, ceea ce reprezintă un risc pentru meciul Anglia - SUA din 12 iunie de la Rustenburg.

"Al-Shabaab este cu singuranţă conştientă de semnificaţia simbolică a unui meci Anglia - SUA. Africa de Sud are graniţe permisive şi găzduieşte cinci milioane de imigranţi ilegali", a apreciat expertul Lee Niblett, coautor al raportului. "Este posibil ca membrii celulelor teroriste să fi intrat deja în ţară, cu scopul de a pregăti atacuri. Deşi nu am identificat o ameninţare concretă, al-Shabaab are acces la mijloacele necesare comiterii unui atac. Un atac asupra jucătorilor, fanilor sau stadionului nu poate fi exclus", a adăugat expertul de la Red24, companie internaţională de management al riscului.

Mediafax

×
Subiecte în articol: sport