Una dintre protejatele regimului comunist, Flacara Moreni, a atins apogeul in 1989, cand a intalnit pe FC Porto in Cupa UEFA. O data cu revolutia a urmat si decaderea echipei, care acum se afla in Divizia C, luptandu-se pentru evitarea retrogradarii.
SORIN ANGHEL
Una dintre echipele cele mai de temut de pe vremea regimului comunist era Flacara Moreni. Formatia damboviteana a capatat acest statut datorita simpatiei si implicarii in viata echipei a unor oameni cu rang inalt la acea vreme.
Rivalitate cu Targoviste
Spre deosebire FC Olt Scornicesti,
echipa din Moreni nu s-a nascut peste noapte. Flacara s-a infiintat in 1922, iar dupa cel de-al doilea razboi mondial a activat numai in esalonul secund. Pasul spre Divizia A a fost facut in 1986, printre jucatorii care evoluau atunci numarandu-se Ion Moldovan, Marian Nedea, Vasile Oana, Costel Marcu, Costel Pana sau Marian Pana.
Promovarea in prima liga nu a fost pe placul celor de la Targoviste, intre cele doua localitatii existand o rivalitate uriasa.
Dusmania lui Cornel Dinu
âLa meciul de aici i-am batut cu 1-0. Antrenor la ei era Cornel Dinu, care acum se crede buricul fotbalului romanesc. La scorul de 0-0, a scapat unul de la noi singur cu portarul lor, dar Dinu a aruncat inca o minge in
teren ca sa opreasca jocul. Pana la urma tot i-am batut, ca atunci nu putea sa ne stea nimeni in cale", povesteste Gheorghe Ilinca, omul care cunoaste cel mai bine trecutul formatiei. Chiar daca promovarea a produs mult deranj la conducerea judetului, prim-secretarul de atunci, Florea Ristache, a ordonat renovarea stadionului.
Astfel, in numai 3 luni, arena din Moreni a capatat o tribuna oficiala la cele mai inalte standarde, care a fost construita cu ajutorul muncitorilor de la fabricile din oras.
Postelnicu, cel mai de seama suporter
Ajunsa in primul esalon, Flacara a intrat sub aripa protectoare a lui Dinamo, devenind âsatelitul" gruparii din
Stefan cel Mare. âToata lumea spunea ca noi suntem echipa lui Postelnicu, seful Securitatii. Nu este adevarat! De echipa se ocupa generalul Ion Ghenoiu, seful Serviciului Pasapoarte pe toata tara, care era nascut aici, la noi in oras. Postelnicu nu avea nici o treaba. El a facut scoala profesionala la Moreni si s-a oferit sa ne ajute", povesteste Marinica Chivu, cel care se ocupa de ingrijirea stadionului din Moreni de cand a fost construita noua tribuna.
Jucatorii erau militieni
Considerata echipa generalilor datorita numerosilor conducatori din Militie care se invarteau pe la Moreni, la Flacara au ajuns multi dintre fotbalistii valorosi ai acelor vremuri. Marian Dragnea, Iulian Chirita, Dorel Purdea, Ion Balauru, Florin Tene sau Nistor Vaidean au evoluat aici. Cand ajungeau la formatia damboviteana, jucatorii primeau grad de militieni. âNoi eram echipa generalilor. Dar adevarata sperietoare era Gheorghe Postelnicu, chiar daca el nu s-a implicat direct. Nici macar nu venea la meciuri. Ghenoiu era omul numarul unu aici", spune Chivu.
Tene a fost adus de Marin Barbulescu
Momentul de maxima glorie a formatiei din Moreni a fost atins in 1989, cand Flacara a participat in Cupa UEFA. âNoi eram la bataie cu Inter Sibiu. Cu doua zile inainte de meciul cu ei a venit Marin Barbulescu, seful Politiei Capitalei, la noi in vestiar impreuna cu Florin Tene. Ni l-a prezentat si i-a ordonat lui Nunweiller sa-l bage in meciul cu Sibiu. I-am batut pana la urma si am ajuns in Cupa UEFA", povesteste acum Chivu.
Apogeul numit FC Porto
Cel mai important adversar din istoria echipei este FC Porto, intalnirea cu formatia portugheza consemnandu-se in editia 1989-1990 a Cupei UEFA. La meciul tur, disputat in deplasare, romanii au pierdut cu 2-0. Asta nu a impiedicat ca la retur 13.000 de oameni sa umple meciul din Moreni, in speranta unei rasturnari spectaculoase.
Portughezii au castigat si in mansa secunda, scor 2-1. La 1-1, morenarii au irosit cateva ocazii uriase, ratand sansa de a obtine calificarea. Vremurile bune la Moreni au apus o data cu inlaturarea regimului comunist, cand jucatorii au parasit echipa de teama ca nu-si vor mai primi salariile.
Sechelariu pistolaruâ
In 1990, Cornel Dinu, care era ministrul Sporturilor la acea vreme, a incercat sa desfiinteze Flacara Moreni, dar Mircea Sandu, care atunci era secretarul-general al FRF, s-a luptat pentru ca formatia damboviteana sa joace in Divizia B. Un moment tensionat pe arena din Moreni s-a petrecut in sezonul 1994-1995. Flacara a fost invinsa pe teren propriu de Selena Bacau, scor 2-0, moldovenii fiind ajutati de arbitri. Revoltati, suporterii gazdelor au incercat dupa meci sa-si faca singuri dreptate, incercand sa-l loveasca pe patronul bacauanilor, Dumitru Sechelariu. Pentru a scapa de furia localnicilor, actualul primar al Bacaului a tras cu pistolul in aer, reusind sa scape nevatamat.
FC Porto cotizeaza la Primaria Moreni
Pe unul din dealurile situate la marginea Moreniului se afla un stalp de transmisie aflat in proprietatea clubului FC Porto. Pentru ca nu puteau transmite in direct meciul in tara lor, portughezii au construit acest stalp, care se afla si acum in proprietatea "dragonilor". Oameni seriosi, conducatorii lui FC Porto isi platesc an de an datoriile fata de autoritatile locale pentru constructia parasita si fara nici o utilitate de langa Moreni, intr-o zona populata cu sonde de petrol.
Carte despre Flacara Moreni
Cel care cunoaste cel mai bine trecutul celor de la Flacara Moreni este Gheorghe Ilinca. Considerat un apropiat al echipei, acesta a fost corespondentul ziarelor sportive in vremurile de glorie ale echipei. âCunosc tot ce s-a intamplat aici. Vreau sa scot o carte care se va numi «Istoria fotbalului morenar», in care sa apara adevarul despre ce a fost la Moreni", spune Ilinca, a carui carte se afla acum la âcorectura".
A ramas numai administratorul
Singurul personaj care mai dainuie si acum la Moreni este administratorul stadionului, Marinica Chivu. Cand il pui sa vorbeasca despre trecutul echipei, acesta fuge imediat pe culoarele de la vestiare pana in dreptul unui panou. Se opreste brusc, isi ridica un pic privirea si spune: âAcesta a fost apogeul nostru. Meciul cu FC Porto. Aveam o echipa superba atunci si toata lumea se temea de noi."
Conditii excelente
In prezent, Flacara Moreni activeaza in seria a patra a Diviziei C, fiind amenintata cu retrogradarea in campionatul judetean. Cu toate acestea, stadionul arata excelent, conditiile de pregatire de care se bucura jucatorii damboviteni fiind dintre cele mai bune. Tribuna oficiala, mostenita de pe vremea comunistilor, a fost foarte bine conservata, ea gazduind vestiare uriase, sala de forta, sauna si bazin pentru recuperare.