x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport EXCLUSIV. Zvonuri, fotbal şi petrol. Gazprom nu investeşte, deocamdată, la Timişoara

EXCLUSIV. Zvonuri, fotbal şi petrol. Gazprom nu investeşte, deocamdată, la Timişoara

de Irina Ciobanu    |    14 Noi 2012   •   11:09
EXCLUSIV. Zvonuri, fotbal şi petrol. Gazprom nu investeşte, deocamdată, la Timişoara
Sursa foto: Vlad Lodoaba/Intact Images

Colosul rusesc Gazprom nu va investi, cel puțin deocamdată, la Timișoara, în ciuda zvonurilor tot mai intense care vehiculau cumpărarea combinatului Solventul de către concernul rus și implicit rezolvarea unei probleme spinoase pentru autoritățile din Timiș: găsirea unui finanțator serios pentru echiap de fotbal Politehnica Timișoara și reintrarea echipei în prima ligă a fotbalului românesc. Surse din Gazprom au demontat această poveste, declarând în exclusivitate pentru Jurnalul Național că suspendă momentan orice negociere, în condițiile în care li s-au cerut sume de peste cinci ori mai mari decât prețul pieței pentru preluarea fostului combinat chimic Solventul.
Diverși demintari locali au dat ca sigură venirea investitorului Gazporm la Timișoara. Confrom acestui scenariu, sosirea colosului rus Gazprom la Timişoara pentru preluarea fostului Solventul ar putea avea efecte incredibile asupra lui Poli Timişoara. În cazul în care tranzacţia se va efectua, rușii vor putea să investească sume considerabile şi la echipa de fotbal a orașului. Gazprom este sponsorul lui Zenit Sankt Petersburg, una din cele mai puternice echipe din Rusia. De când a fost preluată de acest concern, echipa a realizat cele mai importante performanţe din istoria ei, totul culminând cu câştigarea Cupei UEFA în 2008. Formaţia rusă se bate de câţiva ani pe piaţa transferurilor cu cele mai mari forţe din Europa. Numai anul acesta, în vară, Zenit a transferat doi fotbalişti pentru care a plătit 80 de milioane de euro. Este vorba despre atacantul brazilian Hulk, transferat de la FC Porto, şi de mijlocaşul belgian Axel Witsel, adus de la Benfica Lisabona. În plus, din această vară, Gazprom este partener oficial al UEFA Champions League. În condiţiile în care Gazprom ar prelua Solventul Timişoara, vor urma modificări esenţiale în lotul lui Poli, urmând să fie transferaţi fotbalişti mult peste nivelul ligii secunde din România. Este foarte posibil ca aici să fie direcţionaţi mai mulţi jucători din lotul lui Zenit care nu prind echipa rusă. De asemenea, înaintea startului returului actualului campionat, ar putea fi programat un joc amical între Poli şi Zenit Sankt Petersburg pe arena "Dan Păltinişanu”.

În realitate însă, reprezentanții ruși ai Gazprom au venit la Timișoara însoțiși de partenerii lor din Serbia împreună cu care vor să cumpere instalația de conducte care leagă Solventul Timișoara de combinatul petrochimic din orașul sârbesc Pancevo. "Gazprom este o companie cu reputație, iar intențiile noastre sunt cât se poate de serioase. Dorim să cumpărăm combinatul Soventul, însă nu la prețul de 200 de euro pe metru pătrat, așa cum ne-a făcut oferta actualul proprietar. Prețul este inacceptabil. E adevărat că și în Serbia investim câteva milioane de euro pe an atât într-o echipă de fotbal cât și într-una de baschet. Preluarea echipei de fotbal din Timișoara poate fi o variantă de a ne arăta bunăvoința, dar nu în aceste condiții”, a declarat, în exclusivitate pentru Jurnalul Național, un reprezentant al Gazprom. Gazprom finanțează echipa de fotbal Steaua Roșie Belgard cu 2 milioane de euro pe an și urmează să dubelze această sumă.
Sursa din Gazprom a infirmat și zvonul potrivit căruia chestorul de poliție Dorel Andraș, actualmente pensionar, ar urma să fie administratorul viitoarei companii.  Dorel Andraș are în spate o carieră bogată dar controversată  în haina militară, îndeplinind, de-a lungul timpului, mai multe funcții importante. Printe acestea se numără cea de șef al IPJ Timiș, șef al Poliției de Frontieră, șef al Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă Timiș, al direcției Pașapoarte sau al Centrului pentru Refugiați. Ultima dată, Andraș a fost administrator la Aton Transilvania din Sînandrei, firmă aflată în pragul falimentului, după transferarea patrimoniului firmei-mamă din Germania, Aton GmbH în 2 firme off-shore din Insulele Seychelles.

Tatonări mai vechi

Divizia petroliere a Gazprom Neft/NIS, adică rușii și partenerii lor sârbi și-au anunțat intențiile încă de pe vremea guvernului Boc, însă litigiile dintre foștii proprietari ai Solventului, după dizolvarea societății, au pus diverse piedici.  În locul construcțiilor de metal combinatului chimic, rușii intenționau să construiască mai multe depozite de țiței și gaz, din care să fie alimentate stații de benzină din Serbia, Bulgaria și Bosnia. Această preluare face parte dintr-o operațiune amplă a Gazprom de a intra pe piața românească. De altfel, o delegație importantă de reprezentanți ai Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus și cei ai NIS, subsidiara lor din Serbia, s-au intâlnit în octombrie 2011, la Palatul Victoria cu premierulde atunci,  Emil Boc, căruia i-au spus  că vor să includă România în planul lor de a deveni o companie energetică importantă în sud-estul Europei. Divizia petrolieră a Gazprom are un plan de investiții  până în 2015, de câteva sute de milioane de euro în România.  Pe partea petrolieră, compania intenționează să investească în explorare și exploatare și în construcția a 70-80 de benzinării noi.

Războiul româno-român

Au existat mai multe conflicte între firmele românești, care se luptă în instanță pentru bunurile fostului Solventul, acum divizat. Poliția a înregistrat în ultima perioadă 15 dosare penale împotriva constănțenilor de la Inter Industries, pe care le-a trimis Parchetului, unde de altfel au și rămas deocamdată. Bătălia se dă pentru banii rușilor de la GazProm, potențialii investirori. S-a ajuns chiar la violență fizică. Astfel, în 14 mai 2012, reprezentanții firmei Inter Industries, care dețin toate bunurile de pe platoul fostului combinat, i-au lăsat în stradă pe reprezentanții firmei Safrom, care trebuie să recupereze datorii de aproape 1 milion de euro de la proprietarii Solventului, Valkiria Invest. Oamenii lui Laurențiu Niculescu au pătruns în incintă printr-o intrare secundară și i-au scos pe cei de la Safrom, punând bodyguarzii să păzească poarta. La fața locului au sosit două echipaje de poliție, care erau obișnuiți cu acest caz. Cei de la Inter Industries au făcut un obicei să se războiască cu lichidatorii, existând numeroase lupte între cele două părți: primii puși pe tăierea și vânzarea fierului vechi, iar ceilalți încerând să oprească orice activitate la Solventul, până la stingerea litigiilor aflate pe rol în instanțe. Laurențiu Niculescu a confrimat atunci că bătălia se dă pentru "un os” de la gigantul rus GazProm, care intenționează să investească masiv în Banat, dar care stă în expectativă din cauza litigiilor.

Tribunalul Timiș a renunțat la dosar

Inter Industries se consideră îndreptățit să taie și să vândă fierul vechi, pe care aceștia l-au cumpărat de la Valkiria, actualii proprietarii ai terenului de la Solventul. Constănțenii se bazează pe o hotărâre judecătorească emisă de Tribunalul Timiș, prin care sunt repuși în posesia tuturor bunurilor aflate pe terenul fostului combinat (conducte, rezervoare, instalații etc). Reprezentanții Safrom au o altă varinată. "Orice hotărâre judecătorească arătată de Laurențiu Niculescu este nulă. Tribunalul Timiș și-a declinat competența, iar dosarul Solventul în care se află în litigiu Intercom-Valkiria-Safrom-Pacifica, a fost preluat de Tribunalul București. Cei de la Inter Industries se prevalează pe orice motiv să-și ia fiarele. Încalcă toate legile. Există 15 dosare penale trimise de poliție, dar totul se oprește la Parchet. Nu știu de ce se blochează dosarele acolo”, a spus avocatul Laurențiu Gușă, care reprezintă societatea Safrom.

×
Subiecte în articol: fotbal petrol zvonuri poli timisoara