Patru jandarmi montani braşoveni şi-au atins obiectivul propus prin cucerirea în ziua de 5 septembrie a vârfului Mont Blanc, de 4.810 metri, cel mai înalt vârf din Apli, aflat la graniţa dintre Franţa şi Italia, aceştia fiind prezentaţi luni, într-o conferinţă de presă, de către conducerea instituţiei, care i-a felicitat pentru misiunea îndeplinită.
"Pentru Jandarmeria Braşov, înseamnă o pecete a faptului că jandarmii montani sunt pregătiţi şi pot face faţă cu brio oricăror situaţii cu care se pot confrunta în timpul misiunilor, inclusiv în condiţii meteo nefavorabile, inclusiv pe trasee pe care nu le-au abordat ştiindu-se faptul că marea majoritate a accidentelor nu se produc pe traseele montane ci în afara acestora, cu oameni neechipaţi corespunzător şi care nu cunosc muntele. Îi felicit pentru misiunea îndeplinită îndeplinită asigurându-i în continuare de tot sprijinul nostru în astfel de expediţii", a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi IJJ Braşov, col. Cristian Elly Paliştan.
La rândul lui şeful Grupării de Jandarmi Mobile "Burebista" Braşov, col. Valentin Mirea, a afirmat că jandarmii montani braşoveni se pregătesc în cele mai bune condiţii,de nivel european, la Centrul de Pregătire Montană de la Sinaia, singurul centru de acest gen din sud-estul Europei.
Cei patru jandarmi, plt.adj.şef Gârniţă Constantin, 49 de ani,din anul 2012 încadrat în Jandarmeria Montană, şeful Postului Montan Râşnov, plt.adj.Bârligă Marian, 40 de ani, angajat în Jandarmeria Montană din anul 2007, plt.adj.Blajiu Marian, 42 de ani, din anul 2002 în Jandarmeria Montană Braşov, şeful Postului montan Zărneşti şi lt.col. (rz) Măluşelu Marian, 49 de ani, din anul 2005 până în anul 2016 (data trecerii în rezervă) coordonator al structurilor montane din cadrul Jandarmeriei Braşov, s-au pregătit intens timp de două luni folosindu-se şi de cunoştinţele acumulate pe parcursul stagiilor de pregătire în domeniul montan pe care le-au urmat în străinătate.
"A fost o provocare frumoasă şi o experienţă unică. Timp de 12 ani au făcut alpinism de performanţă la ASA Braşov şi Clubul Torpedo Zărneşti. Pot să vă spun că am cea mai mare experienţă în domeniul montan dintre cei trei colegi ai mei şi să ştiţi că a contat. Mersul pe gheaţă, în frânghie, bagajele de 70 de kg fiecare transportate în prima zi, a fost destul de dificil, dar am reuşit. Cred că vom continua anul viitor cu o expediţie în Elveţia", a declarat plt.adj.şef Gârniţă Constantin.
Plt.adj.Bârligă Marian, a declarat emoţionat că a fost o experienţă frumoasă pentru că în aceeaşi zi, 5 septembrie, fetiţa lui a împlinit vârsta de 11 ani.
"Ziua fetiţei mele, care în aceeaşi zi a împlinit vârsta de 11 ani a fost o experienţă frumoasă pentru mine, cât şi pentru colegii mei ţinând cont de faptul că acolo sus, la 4810 metri altitudine am intrat în direct cu ea, i-am cântat la mulţi ani şi am desfăcut o sticlă de şampanie alături de colegii mei.Aş repeta această experienţă cu toate că au fost şi momente dificile când, în faţa noastră, două persoane au alunecat pe stânci. Cu toate că am încercat să le acordăm ajutor dar nu am reuşit, au fost salvate de alte persoane.Numai acel moment în care te gândeşti că şi tu ai putea să fii într-o asemenea situaţie îţi dă fiori", a punctat plt.adj.Bârligă Marian.
Deplasarea în expediţia din Alpi a fost la iniţiativa unui fost coleg a celor trei jandarmi, decedat în urmă cu trei ani, care i-a încurajat să facă deplasări montane şi în afara României.
"Această provocare a pornit la iniţiativa fostului nostru coleg, Trufăşilă Gheorghe, decedat în urmă cu trei ani. El ne-a încurajat şi ne-a zis ceva de genul "voi aţi făcut destul la noi în ţară trebuie să ieşiţi afară să vedeţi cum este şi să încercaţi chiar şi Everestul". Nu a fost foarte greu, dar destul de dificil şi altceva decât facem zilnic la noi. Nu au fost momente în care să zicem că renunţăm, dar când am trecut de 4500 de metri altitudine se simţea presiune şi a fost obositor, dar suntem mândri că am reuşit", a ţinut să sublinieze plt.adj. Blajiu Marian.
Cei patru jandarmi au pus pe vârful Mont Blac drapelul României şi însemnul heraldic al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Braşov, înmânat de inspectorul şef col.Cristian Elly Paliştan, înaintea plecării în expediţie, în prezenţa majorităţii jandarmilor montani din judeţ, cu ocazia unei şedinţe de pregătire la Cheile Râşnoavei. La nivelul Jandarmeriei Montane Braşov există un număr de şapte Posturi Montane de Jandarmi, deservite de 60 de jandarmi. AGERPRES