x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Câți bani aduce Liga Campionilor cluburilor de fotbal

Câți bani aduce Liga Campionilor cluburilor de fotbal

30 Sep 2021   •   19:00
Câți bani aduce Liga Campionilor cluburilor de  fotbal
Sursa foto: lexaarts/Getty Images/iStockphoto

UEFA Champions League este una dintre cele mai mari competiții sportive de pe planetă, iar cluburile pot câștiga premii amețitoare în bani prin intermediul mai multor surse de venit, atât de pe urma rezultatelor din teren, cât și în afara acestuia.

UEFA Champions League nu este doar una dintre cele mai captivante competiții sportive de pe planetă, ci și unul dintre cele mai profitabile turnee din lume din punct de vedere financiar.

Fiecare echipă participantă la ediția 2021/22 a turneului are șansa de a câștiga doar pe baza rezultatelor un maximum de 85,1 milioane de euro.

Această sumă ar fi alocată în cazul în care o echipă ar câștiga toate meciurile din faza grupelor și ar ajunge să ridice trofeul la Sankt Petersburg, în luna mai a anului viitor. La acești bani se mai adaugă plățile în funcție de coeficient și banii de televiziune.

Aceasta sumă (85,1 milioane euro) eclipsează suma de 23,4 milioane de euro ce poate fi câștigată în Europa League, sau de 15,5 milioane de euro pe care ar putea să o câștige campioana nou createi Europa Conference League.

O sumă totală de 1,1 miliarde de euro va fi distribuită celor 32 de echipe, de-a lungul întregului sezon.

Cluburile pot primi bani nu numai pentru performanțele echipelor lor, ci și prin intermediul veniturilor TV și al plăților bazate pe coeficient.

UEFA precizează că 600,6 milioane de euro sunt puse deoparte pentru a fi alocate printr-un sistem care folosește clasamentul UEFA în ceea ce privește cluburile participante, bazat pe punctele adunate în ultimii 10 ani.

1,137 milioane de euro se acordă clubului cel mai slab clasat, crescând cu câte alte 1,137 milioane de euro pentru fiecare loc superior din clasament, ajungându-se până la 36,38 milioane de euro pentru câștigători.

Real Madrid, de 13 ori campioană, se află în prezent în fruntea clasamentului coeficienților UEFA, după ce a câștigat patru titluri de Liga Campionilor în ultimul deceniu.

Bayern Munchen a câștigat-o de două ori și se află pe locul al doilea, urmată îndeaproape de Barcelona, al cărei ultim triumf a avut loc în 2015, după precedenta victorie în fața lui Manchester United în 2011.

Atletico Madrid, care nu a câștigat încă trofeul, ocupă locul al patrulea, în timp ce deținătoarea trofeului, Chelsea (care se mândrește și ea cu două titluri), se află pe locul al cincilea, fiind cea mai bine clasată echipă din Premier League.

UEFA mai spune că un total de 300,3 milioane de euro vor fi împărțiți între cluburile din Liga Campionilor în 2021/22, bani proveniți din drepturile de televizare.

Fiecărei țări i se alocă o sumă pe care o poate distribui către companiile de difuzare relevante.

Cifra depinde de cât de departe avansează fiecare dintre echipele acelei națiuni în Liga Campionilor, dar și de locul pe care l-au ocupat în campionatul național în sezonul anterior.

Ssuma pe care o primesc echipele este influențată de numărul de cluburi pe care țara le are în competiția de elită a Europei.

Se crede că vicecampioana din 2020, Paris Saint-Germain, a primit mai multe venituri TV decât campioana Bayern, și pentru că a avut mai puține cluburi cu care să împartă banii.

Mediafax

×
Subiecte în articol: uefa finala liga campionilor