x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport CIO cere guvernului britanic să respecte „autonomia sportului”

CIO cere guvernului britanic să respecte „autonomia sportului”

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2023   •   19:45
CIO cere guvernului britanic să respecte „autonomia sportului”
Sursa foto: Hepta

Conducerea Comitetului Olimpic Internațional au cerut guvernului britanic să respecte "autonomia sportului" după o încercare a acestuia de a face lobby pe lângă sponsori de a se împotrivi propunerii ca sportivii ruși și belaruși să participe la Jocurile de la Paris de anul viitor.

Ministrul britanic al Culturii, Lucy Frazer, a scris săptămâna trecută o scrisoare către 13 dintre cei mai mari sponsori olimpici, îndemnându-i să facă presiuni asupra Comitetului Internațional Olimpic (CIO) pentru a renunța la propunerea sa.

"Nu este treaba guvernelor să decidă ce sportivi pot participa la ce competiții internaționale. Acesta ar fi sfârșitul sportului mondial așa cum îl cunoaștem astăzi", a declarat luni CIO.

"Sperăm foarte mult că guvernul britanic va respecta autonomia sportului ...

"Trebuie să fie responsabilitatea exclusivă a organizațiilor sportive să decidă ce atleți pot participa la competițiile internaționale pe baza exclusivă a meritelor lor sportive.

"În conformitate cu acest lucru, sponsorii olimpici nu sunt implicați în acest proces decizional".

CIO a emis sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului după invazia de anul trecut din Ucraina, dar este reticent în a exclude în totalitate sportivii acestora de la Jocurile Olimpice de teama unei reveniri la boicoturile din perioada Războiului Rece.

Ei au stabilit o modalitate, în ianuarie, pentru concurenții din Rusia și aliatul său Belarus, pentru a obține locuri la Jocurile Olimpice prin calificări asiatice și prin a concura ca sportivi neutri la Paris.

Se consideră că sportivii neutri nu își reprezintă națiunile, iar succesele lor nu sunt însoțite de arborarea de steaguri sau de intonarea imnurilor naționale.

Guvernul britanic a emis luna trecută o declarație comună cu alte 34 de națiuni, reiterând apelul către CIO de a emite o interdicție generală pentru sportivii ruși și bieloruși de la competițiile sale.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă vor concura sportivi din Rusia și Belarus.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cio Jocurile Olimpice de la Paris