x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Cod portocaliu de căldură pentru câinii polari

Cod portocaliu de căldură pentru câinii polari

18 Ian 2016   •   16:53
Cod portocaliu de căldură pentru câinii polari
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Nu toată lumea e deranjată de iarna grea. Din contră, unii se plâng că sunt perioade lungi în care e atât de cald încât nu-și pot desfășura activitatea. Este vorba de conducătorii de sănii trase de câini polari, care participă la concursuri naționale.

Peste o sută de câini arctici, din toată ţară, au participat, în acest weekend, la Ciumani - Harghita, la primul concurs de atelaje canine din acest sezon. Pe traseul amenajat la marginea comunei, 28 de echipaje au parcurs distanţe diferite, în funcţie de numărul de câini, cea mai lungă fiind de zece kilometri.
Traseul a fost foarte greu, nu din cauza lungimii sau a reliefului, ci din cauză că este zăpadă puţină și sunt porţiuni cu apă și gheaţă. Suntem obișnuiţi cu căzăturile, dar atunci când e zăpadă mare, acestea sunt accesibile, dar pe gheaţă e mult mai greu. Câinii s-au simţit bine pentru că în sfârșit am venit la concurs, iarna asta e a doua oară când sunt în atelaj deoarece nu a fost zăpadă nici măcar pentru antrenamente, deci ei sunt fericiţi'', a spus, pentru Agerpres, unul dintre veteranii concursurilor de acest gen din România, Bencze Tibor.

În premieră naţională, la concursul de la Ciumani au fost prezentaţi doi câini de Groenlanda. Unul dintre proprietari, arhitectul Răzvan Bârsan, din București, a declarat că a schimbat trei avioane și trei trenuri pentru a ajunge la Cercul Polar, de unde l-a adus în România pe Sky, un câine de câteva luni. Acesta i s-a alăturat Sierei, o femelă din aceeași rasă adusă din Germania de crescătorul Rică Grosu.

Sunt primii groenlandezi din România, suntem coproprietari. Sunt speciali pentru că nu mai sunt alţii în România, sunt puţin mai inteligenţi și foarte buni la sanie, sunt agili și noi am observat că fac treabă foarte bună la concursurile internaţionale'', a arătat Răzvan Bârsan.
Concursul de la Ciumani a fost primul din calendarul competiţional al anului și va fi urmat de competiţii similare care se vor desfășura la Borsec, Lacu Roșu, dar și în judeţele Cluj sau Suceava.



Acum e mai greu decât în urmă cu 10-15 ani, pentru că iarna nu mai este previzibilă. Ninge jumătate de metru - un metru şi într-o săptămână se topeşte din cauza căldurii. Nu mai e ca înainte, când de la jumătatea lunii noiembrie până la jumătatea lui martie aveam zăpadă.
Parajdi Zoltan, musher (conducător de sanie) din Miercurea Ciuc
 

×