x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Fostul director al Fox, condamnat în dosarul de mită de la FIFA

Fostul director al Fox, condamnat în dosarul de mită de la FIFA

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   11:00
Fostul director al Fox, condamnat în dosarul de mită de la FIFA

Un juriu federal din Brooklyn a condamnat joi un fost director al 21st Century Fox și a achitat un altul după un proces privind un presupus plan de mituire a unor oficiali din fotbalul sud-american pentru a obține drepturi de difuzare profitabile, relatează Reuters.

Jurații l-au găsit vinovat pe Hernan Lopez, dar l-au achitat pe Carlos Martinez pentru aceleași acuzații. Compania sud-americană de marketing sportiv Full Play Group SA a fost, de asemenea, condamnată.

Un avocat al lui Lopez, John Gleeson, a declarat că este dezamăgit de verdict, dar că așteaptă cu nerăbdare să facă apel pe baza "erorilor juridice și factuale" din acest caz.

Avocatul lui Martinez, Steven McCool, a declarat reporterilor că este "extrem de recunoscător juriului pentru că i-a făcut dreptate lui Carlos".

Un martor cooperant a declarat la proces că a plătit zeci de milioane de dolari în mită cu binecuvântarea inculpaților Martinez și Lopez, ambii foști directori ai Fox.

Cazul provine dintr-o amplă anchetă privind corupția din fotbalul internațional și din organismul său de conducere, FIFA, care a dus la zeci de condamnări de când autoritățile americane și internaționale au făcut primele arestări în 2015.

"Verdictul de astăzi este o victorie răsunătoare pentru justiție și pentru fanii fotbalului din întreaga lume", a declarat procurorul federal din Brooklyn, Breon Peace, într-un comunicat.

Avocații lui Martinez și Lopez au negat că ar fi comis vreo infracțiune, susținând că martorul, omul de afaceri argentinian Alejandro Burzaco, i-a acuzat în mod fals pe cei doi bărbați în speranța de a obține o sentință mai ușoară în cadrul acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii. Un avocat al lui Burzaco a negat aceste afirmații.

Jurații au văzut e-mailuri, contracte și înregistrări despre care procurorii spun că stau la baza dezvăluirii unui complot de ani de zile al lui Martinez și Lopez, pentru a avansa în carieră, prin canalizarea plăților către oficiali din fotbal prin contracte false și acorduri de consultanță.

Cazul guvernului s-a bazat în mare parte pe mărturia lui Burzaco, care încă nu a fost condamnat. Burzaco le-a spus juraților că Martinez și Lopez cunoșteau și au aprobat schema, despre care a spus că au discutat în timpul mai multor întâlniri.

Avocații lui Martinez și Lopez au negat spusele lui Burzaco și au declarat că clienții lor nu aveau cunoștință de schema sa. Niciunul dintre e-mailurile și documentele citate de procurori nu i-a implicat direct pe cei doi bărbați în schemă, au susținut aceștia.

Procurorii au declarat că mărturia lui Burzaco a fost "devastatoare" și au susținut că e-mailurile au arătat că acesta a discutat despre mită cu Martinez și Lopez în termeni codificați.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: director fox dosar mita fifa