x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Jocul cu un singur profesionist

Jocul cu un singur profesionist

de Gabriel BĂLAȘU    |    28 Mai 2015   •   19:16
Jocul cu un singur profesionist

Golful este sportul care a dat naștere celor mai multe prejudecăți, majori¬tatea în perioada comu-nistă. A fost considerat burghez de către „tova-răși”. Cu toate acestea, deși a avut un număr minor de practicanți, s-a jucat golf la Clubul Di-plomatic din 1934 și până în prezent. Cel mai cunos¬cut jucător de golf a fost Paul Tomiță. Plecat dintr-o familie de țărani cu 8 copii din Alba, Paul Tomiță a ajuns profesor de golf pen-tru marile personalități din România. Elevul său pre-ferat a fost Regele Mihai I. A fost pentru multă vreme singurul jucător român profesionist. De anul trecut mai avem încă unul...

Investiţii ca la tenis
Aș putea spune că golful poate fi considerat un sport scos din creuzet, măcar dacă ne referim la popularitate. Mir-cea Asanache, preșe¬dintele Federației Române de Golf, vrea să mă contrazică. Nu promite minuni într-o țară cu 9 terenuri de golf, dar speră să vadă profesioniști din țară la compețiile majore. „Despre popularitate, da, cred că mai este mult de lucru, pentru înlă¬turarea unei imagini imprimate greșit în mentalul colectiv. Golful este un joc plăcut, care nu necesită investiții mari (egal cu tenisul la acest capitol), care prezintă uriașul avantaj de a putea fi jucat indiferent de vârstă. Vreau să spun că există destule exemple de mari jucă¬tori care, locuind în apropierea terenurilor de golf, au „de-butat” ca simpli cărăuși de crose sau urmăritori de mingi. Apoi au jucat cu crose împru¬mutate, au progresat și au devenit profesioniști.”

România, ruda săracă
Avem în țară 10 cluburi afiliate Federației de speciali¬tate și 9 terenuri de golf. Ar fi nevoie de 15 cluburi pentru a te putea duce la Ministerul Tine¬retului și Sportului pentru a cere finan¬țare. Avem vreo 500 de practicanți ai golfului, dar mai puțin de jumătate sunt înre¬gistrați la Federație. Numărul este egal cu al străinilor care locu¬iesc în România și joacă golf. „Aș putea spune că suntem în trendul țărilor din zonă. Ne putem compara cu Bulgaria, Croația sau Ungaria la număr de jucă¬tori, dar acolo sunt terenuri de foarte bună calitate. Stăm bine la terenuri față de Serbia sau Grecia, spre exemplu, dar acolo sunt loturi de jucători care se antre¬nează prin Europa și SUA și au rezultate mai bune ca ale noastre”, spune președintele Federației. La Rio, golful va fi sport olimpic, însă noi avem șanse mici de repre¬zentare. Alexandru Vlăduți este o mare speranță. A devenit profesionist anul trecut, dar joacă doar în turnee-satelit. Dacă la Rio avem șanse puține, poate în 2020 vom avea mai multe.

Primii pași
O crosă și câteva mingi sunt necesare pentru a „câștiga” un copil pentru golf. De acolo, sigur, este cale lungă până la profesionism unde ai nevoie de mii de euro pe lună pentru echipament. „Dacă are che-mare, îi cumpărăm cel mai ieftin set de crose. Dacă ne va cere să-și îmbunăta¬țească crosele cu unele mai perfor¬mante, atunci este deja câștigat.” Începi cu mai pu-țin de 200 de euro, dar sunt mulți pași. „Un amator trebuie să urmeze o școală de califi¬care, să susțină un examen practic. De cele mai multe ori, obținerea licenței de profesionist vine ca urmare a unui turneu de calificare, în care sunt puse în joc 72 de licențe și sunt acceptați 144 de jucători.” Este lungul drum spre succes. Cu toate acestea un președinte de Federație este dator să spere într-un viitor în care să avem de unde alege. „În ultimii ani, unii entuziaști au făcut să apară câte un teren ici-colo, să mai răsară câte un jucător care s-a antrenat pe izlazul comunal.”

Un puzzle fără rezolvare
Cu cât încerci să înțelegi mai mult, cu atât ți se umple mintea de virgule. „Golful este un puzzle fără rezolvare. Am practicat acest sport vreme de 50 de ani și tot nu pot spune că știu să joc”, spunea Gary Player, unul dintre numele mari ale acestui sport. Este sportul acela asociat cu unul dintre cei mai bogați sportivi din lume: Tiger Woods. Unul care a fost sursă de povești de budoar pri n 2009, dar care este al doilea afro-american ca avere, după Oprah Winfrey. Are vreo 600 de milioane de dolari în cont câștigați din pre-mii și contracte de publicitate. „Hocheiul este un sport pentru albi, baschetul pentru negri. Golful este un sport pentru albi îmbrăcați ca niște proxe¬neți de culoare”, spunea Tiger Woods, cu umor, despre spor-tul care l-a făcut celebru.

CLUBURI DE GOLF DIN ROMÂNIA
- Clubul Diplomatic - București - 6 cupe
- Paul Tomiță - Pianu de Jos, jud. Alba - 18 cupe
- Tite Golf Resort - Recaș, jud. Timiș - 9 cupe
- Lac de Verde - Breaza, jud. Prahova - 9 cupe
- Transilvania Golf Club - Cluj-Napoca - 9 + 6 cupe
- Kingsland - Ineu de Criș, jud. Bihor - 6 cupe
- Selas Golf & Polo Club - Potigrafu, jud. Prahova -
9 cupe
- Claudiopolis - Cluj-Napoca - 9 cupe
- Sun Garden - Cluj-Napoca - 9 cupe

 

×