x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Jocul de bridge nu este un sport, potrivit justiţiei europene

Jocul de bridge nu este un sport, potrivit justiţiei europene

26 Oct 2017   •   21:30
Jocul de bridge nu este un sport, potrivit justiţiei europene

Jocul de bridge nu este un sport, întrucât nu conţine "o componentă fizică semnificativă", a tranşat joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), informează AFP. 

"Interpretarea noţiunii de 'sport' (...) se limitează la activităţi care corespund sensului obişnuit al acestei noţiuni, caracterizate printr-o componentă fizică non-neglijabilă", a afirmat CJUE în decizia sa de joi. 

"Faptul că o activitate favorizează sănătatea fizică şi mintală nu este, în sine, un element suficient pentru a conchide că această activitate ar deriva din noţiunea de 'sport'", a adăugat instanţa europeană, chiar dacă bridge-ul se joacă în competiţii şi face apel la "competenţe intelectuale ridicate", precum "logica", "memoria" şi "strategia". 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a fost sesizată de un tribunal britanic după un recurs făcut de English Bridge Union (EBU), un organism responsabil cu reglementarea şi dezvoltarea bridge-ului în proba de dublu, o variantă a acestui joc de cărţi care se joacă în competiţii. 

EBU obligă jucătorii să plătească o taxă de participare pentru a intra în competiţie la turneele pe care le organizează, din care organizaţia britanică achită TVA-ul. 

EBU ar dori să i se ramburseze această taxă în virtutea unei directive europene ce permite exonerări pentru anumiţi prestatori de servicii care au o legătură strânsă cu practicarea sportului. 

Întrucât Administraţia fiscală britanică a refuzat însă această solicitare pe motivul că bridge-ul nu este un sport, EBU a făcut recurs în instanţa naţională, care, la rândul ei, s-a adresat justiţiei europene. 

Din cauza absenţei unei definiţii precise a noţiunii de "sport" în directiva în chestiune, CJUE a fost nevoită să interpreteze într-o manieră proprie pentru a putea să emită o hotărâre în această speţă. 

Deşi a ajuns la concluzia că bridge-ul nu este un sport, instanţa europeană "nu exclude" totuşi ipoteza "că statele membre ar putea considera bridge-ul" - sau alte activităţi caracterizate printr-o "componentă fizică aparent neglijabilă" - ca "derivând din noţiunea de 'servicii culturale'" în sensul aceleiaşi directive.AGERPRES

×