x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Protest umanitar. Mai multe orașe franceze vor interzice fan zone-urile pentru Cupa Mondială din Qatar

Protest umanitar. Mai multe orașe franceze vor interzice fan zone-urile pentru Cupa Mondială din Qatar

04 Oct 2022   •   11:00
Protest umanitar. Mai multe orașe franceze vor interzice fan zone-urile pentru Cupa Mondială din Qatar

Mai multe orașe importante din Franța, printre care Lille, Strasbourg și Bordeaux, au declarat că nu vor organiza fan zone și nu vor monta ecrane gigantice în aer liber pentru a viziona meciurile de la Cupa Mondială de fotbal din Qatar, în semn de protest față de problemele ecologice și umanitare.

Primarii de stânga și ecologiști din aceste orașe au declarat că pierderea de vieți de muncitori imigranți în timpul construcției stadioanelor din Qatar și energia care va fi irosită pentru a răci arenele sportive înseamnă că nu vor promova evenimentul din 20 noiembrie-18 decembrie.

„Ar fi o farsă dacă am fi complici cu abuzurile umanitare și ecologice pe care le întruchipează această Cupă Mondială", a declarat primarul ecologist din Bordeaux, Pierre Hurmic, luni, la BFM TV, citat de Reuters.

Micul, dar bogatul stat din Golf s-a confruntat cu critici intense din partea grupurilor de apărare a drepturilor omului și a presei în legătură cu modul în care îi tratează pe lucrătorii migranți, care, alături de alți străini, reprezintă cea mai mare parte a populației țării.

O analiză a ziarului Guardian din februarie 2021 a concluzionat că 6.500 de migranți din Asia de Sud au murit în Qatar din 2010, iar Organizația Internațională a Muncii a declarat că Qatar nu raportează în mod adecvat decesele muncitorilor.

Organizatorii Cupei Mondiale din Qatar au contestat afirmația potrivit căreia „turneul a costat viața a mii de oameni".

Guvernul a declarat că sistemul său de muncă este o activitate în curs de reglementare, dar a negat un raport al Amnesty din 2021 potrivit căruia mii de lucrători migranți erau încă exploatați.

„Ar fi foarte dificil să organizezi o petrecere uitând cadavrele și situația umanitară din această aberație care este Cupa Mondială din Qatar", a declarat Hurmic, adăugând că nu va permite ecrane gigantice și zone pentru fani.

El a spus că, într-o perioadă în care cetățenilor francezi li se cere să fie cumpătați cu energia, ar fi „incongruent" să participe la un eveniment care consumă energie, cum ar fi o Cupă Mondială cu aer condiționat într-o țară cu deșert fierbinte.

Sâmbătă, primarul de stânga al orașului Lille, din nordul Franței, a declarat că nu va difuza meciurile de la Cupa Mondială pe ecrane gigantice, pentru a-și arăta dezaprobarea față de evenimentul care se desfășoară în Qatar.

Martine Aubry a calificat Cupa Mondială din Qatar drept „un nonsens în ceea ce privește drepturile omului, mediul și sportul".

Săptămâna trecută, orașul Strasbourg, unde se află Parlamentul European, a devenit primul mare oraș francez care a interzis zonele pentru suporterii Cupei Mondiale, primarul ecologist Jeanne Barseghian denunțând abuzul asupra drepturilor lucrătorilor și motivele de mediu.

Primarul centrist din Reims - invocând probleme de mediu și de drepturile omului - a declarat, de asemenea, că va interzice ecranele în aer liber, dar i-a invitat pe fanii fotbalului să urmărească meciurile în restaurantele și barurile locale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cupa mondiala qatar