Anul 2010 a avut în calendar Jocurile Olimpice din cel mai "asiatic" dintre oraşele canadiene, Vancouver, şi o primă ediţie a Cupei Mondiale de fotbal în Africa, dar sărbătoarea sportului a fost umbrită de divorţuri, despărţiri, decese şi scandaluri care au umplut paginile de monden ale ziarelor.
Ne vom aminti în ceea ce priveşte Cupa Mondială din Africa de Sud de sunetul vuvuzelelor, de mândria africanilor, de performanţa Spaniei şi de câteva meciuri superbe. Însă nu vom uita nici câteva decizii nedrepte şi greşeli de arbitraj, jucătorii prea îngrijoraţi sau obosiţi şi de greva componenţilor naţionalei Franţei.
Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, bine organizate într-o ţară pasionată de sporturile de iarnă, ne-au lăsat în primul rând în memorie imaginea zborului fatal într-un pilon al unui concurent georgian la sanie, la antrenament, în data de 12 februarie. Numele său era Nodar Kumaritaşvili şi avea doar 21 de ani.
Au fost însă şi jocurile entuziasmului publicului prezent în număr mare, dar şi o competiţie fără mari vedete, însă cu multă emoţie, cum a fost aceeav adusă de patinatoarea canadiană Joannie Rochette, medaliată cu bronz la patru zile după decesul mamei sale.
Bogaţi, celebri şi divorţaţi...
Un banal accident de maşină şi un SMS au fost tot ce era nevoie pentru a da peste cap viaţa unor idoli ai sportului mondial.
Tiger Woods, primul sportiv miliardar din istorie, a trecut de la statutul de geniu al golfului mondial la cel de vânător de femei, a divorţat de soţia sa Elin, unii sponsori au renunţat la el şi în cele din urmă a pierdut locul de lider mondial pe care îl deţinea de 281 de săptămâni.
Tony Parker, vedetă franceză din NBA, a fost victima memoriei telefonului său mobil, în care erau stocate, conform presei, sute de SMS-uri trimise de Erin Barry, soţia unuia dintre foştii săi colegi de echipă de la San Antonio Spurs. Nevastă disperată, Eva Longoria, cu care se căsătorise în 2007, a cerut divorţul. De la declanşarea scandalului, TP a jucat bine. Şi tot presa de specialitate care a scos la iveală cazul reduce relaţia dintre Tony şi Erin la "un simplu flirt".
Sfârşitul unei ere
La zece ani de la intrarea în noul secol, vizionarul Juan Antonio Samaranch, "stăpânul inelelor", şeful mişcării olimpice timp de 21 de ani, a încetat din viaţă. El a făcut modern olimpismul. Era prieten cu toţi, catalani, chinezi, australieni sau ruşi, şi cu toţi cei care au obţinut organizarea JO sub mandatul său.
"Samaranch a schimbat totul, el a făcut Jocurile Olimpice ceea ce sunt astăzi, prima competiţie sportivă din lume", spunea în luna aprilie succesorul lui Samaranch la preşedinţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge.
Samaranch, decedat la 21 aprilie 2010, a făcut Jocurile Olimpice să intre într-o eră a profesionalismului, a sponsorilor, a publicităţii, a drepturilor de televizare. O viziune care i-a atras însă şi critici şi a deschis poarta pentru unele cazuri de corupţie.