x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Verdict în dezastrul de la Hillsborough, după 27 de ani de procese

Verdict în dezastrul de la Hillsborough, după 27 de ani de procese

26 Apr 2016   •   15:01
Verdict în dezastrul de la Hillsborough, după 27 de ani de procese

Decesele celor 96 de suporteri în urma unei busculade petrecute pe stadionul Hillsborough din Sheffield, în anul 1989, la un meci din Cupa Angliei, nu au fost accidentale şi poliţia poartă o responsabilitate în această dramă, a conchis marţi un juriu, citat de AFP.

Juraţii, reuniţi la Warrington, în nordul Angliei, au scos în afara cauzei suporterii, după 27 de ani de anchete judiciare.

Juraţii s-au arătat foarte clari în stabilirea unei vinovăţii a poliţiei, apreciind că au existat lacune în organizarea securităţii din jurul meciului şi erori ale ofiţerilor de serviciu în luarea deciziilor, în special în ce priveşte fatidica deschidere a porţilor stadionului care a antrenat busculada.

De asemenea, a fost incriminată construcţia stadionului şi faptul că a primit certificatul de conformitate.

Juraţii au audiat peste 800 de martori timp de doi ani şi s-au retras pe data de 6 aprilie pentru a delibera la Warrington (nord-vestul Angliei).

Pe data de 15 aprilie 1989, în semifinala Cupei Angliei dintre FC Liverpool şi Nottingham Forest de pe stadionul Hillsborough din Sheffield, o busculadă a provocat moartea a 96 de persoane, strivite de grilajele din jurul terenului.

Această dramă a împins autorităţile să schimbe radical normele de securitate de pe stadioanele engleze, în special doar cu locuri pe scaune. În 2012, precedentul verdict care stabilea că acea catastrofă nu a fost decât un accident a fost respins ca urmare a unei campanii a familiilor victimelor care reclamau o nouă anchetă. AGERPRES

×