x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care sancționează circa 80 de sportivi ruși

Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care sancționează circa 80 de sportivi ruși

de Redacția Jurnalul    |    16 Apr 2023   •   20:40
Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care sancționează circa 80 de sportivi ruși
Sursa foto: Hepta

Peste 80 de sportivi ruși și reprezentanți ai unor organizații sportive au fost sancționați de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează insidethegame.

Acesta a semnat un decret prin care le interzice să intre pe teritoriul Ucrainei timp de 50 de ani.

Printre personalitățile sancționate sunt patinatorul Nikita Katsalapov, biatlonista Svetlana Ishmouratova și gimnasta Svetlana Khorkina. Fostul portar  Igor Akinfeev, deținător a peste 100 de selecții pentru țara sa, a fost, de asemenea, afectat de sancțiuni, la fel și președintele Federației Ruse de Triatlon (RTF), Ksenia Shoigu, fiica ministrului aApărării, Serghei Șoigu.

Reacțiile sportivilor ruși

RTF transmite că pedepsele sfidează "explicații rezonabile".

"Sprijinul, de care oamenii au acum nevoie în mod special, a fost și va fi mai important pentru noi decât niște liste nebunești, iar deciziile pe care Kievul încearcă să le lege de sport nu au nimic de-a face cu asta, sportul trebuie să rămână în afara politicii", se arată într-o declarație a RTF.

Svetlana Ishmouratova, dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice și de cinci ori campioană mondială, susține că nu a fost afectată de sancțiuni.

"Este frumos că tovarășul Zelenskyy cunoaște un nume precum Ishmouratova. Steagul este în mâinile lui, am râs. Iau asta cu calm. Avem o țară imensă, cu o natură frumoasă și neatinsă din punct de vedere turistic. Nu voi pierde nimic, nu voi fi supărată dacă nu voi călători în Europa și în alte câteva țări", a spus fosta biatlonistă, care face parte acum din armată rusă. 

"Cred că, în timp, totul va fi bine în Ucraina și toate aceste liste vor fi anulate", este de părere și Dmitri Vasilyev, un alt dublu campion olimpic la biatlon sancționat. 

Gimnaștii ruși au fost, de asemenea, incluși pe liste, printre care Svetlana Khorkina, Artur Dalaloyan, Viktoria Listunova și Maria Paseka. Khorkina este de 7 ori medaliată la Jocurile Olimpice, câștigând aurul la paralele inegale la Atlanta 1996 și Sydney 2000. Listunova, în vârstă de 17 ani, și Dalaloyan au ajutat Comitetul Olimpic Rus să câștige titlurile pe echipe la Tokyo 2020, feminin și masculin, în timp ce Paseka are în palmares 4 medalii olimpice.

"Decizia conducerii Ucrainei de a impune sancțiuni asupra gimnastelor noastre este o nebunie totală. Oamenii nu mai știu cum să ne rănească altfel. Nu aveam de gând să merg în Ucraina, iar aceste sancțiuni nu pot împiedica în niciun fel participarea noastră la competițiile din străinătate dacă federația internațională va decide, la începutul lunii mai, asupra revenirii rușilor și bielorușilor.", a spus Valentina Rodionenko, antrenorul principal al echipei naționale de gimnastică a Rusiei.

Printre alți sportivi ruși cunoscuți care au fost sancționați se află Anton Chupkov, dublu medaliat cu aur mondial la înot, și Alexei Papin, triplu campion la kickboxing. Papin, învingător în 15 din cele 16 meciuri pe care le-a disputat de când a trecut la boxul profesionist, a promis că sancțiunile nu îl vor împiedica să ajute oamenii din Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, două regiuni ocupate de Rusia în Ucraina.

Decizii privind participarea la competițiile internaționale

Demersul lui Zelensky vine într-un moment în care mai multe federații internaționale au fost de acord să permită sportivilor ruși și belaruși să revină pe scena sportivă mondială.

Aceștia au fost în mare parte interziși din sportul internațional de la invazia rusă din Ucraina.

Luna trecută, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat ca sportivilor din cele două națiuni să li se permită să se întoarcă în calitate de neutri, atât timp cât nu susțin războiul din Ucraina și nu sunt afiliați la armată.

World Triathlon a fost cea mai recentă federație internațională care a ridicat interdicția impusă sportivilor ruși și bieloruși.

Skateboardingul, tenisul de masă, taekwondo și luptele se numără printre sporturile care au indicat că vor adera și ele la recomandările CIO.

Altele, printre care atletismul, echitația, escalada sportivă și surfingul, au anunțat că interdicțiile lor vor rămâne în vigoare.

×