x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar și după discuția avută cu șeful CIO

WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar și după discuția avută cu șeful CIO

22 Noi 2021   •   12:00
WTA continuă să fie îngrijorată de starea lui Peng Shuai, chiar și după discuția avută cu șeful CIO

Convorbirea video a tenismenei chineze Peng Shuai cu președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO) nu rezolvă și nici nu ameliorează îngrijorarea Asociației feminine de tenis (WTA) cu privire la siguranța acesteia, a declarat luni WTA, citată de Reuters.

Locul unde se află Peng, fostă numărul unu mondial a probei de dublu, a devenit un subiect de îngrijorare internațională în urmă cu aproape trei săptămâni, după ce aceasta a afirmat că fostul vicepremier Zhang Gaoli a agresat-o sexual.

Ea a apărut la o cină cu prietenii sâmbătă și la un turneu de tenis pentru copii la Beijing duminică, arată fotografiile și înregistrările video publicate de jurnaliștii din presa de stat chineză și de organizatorii turneului. Dar acestea nu au fost suficiente pentru a liniști îngrijorările comunității internaționale.

"A fost bine să o văd pe Peng Shuai în videoclipurile recente, dar acestea nu atenuează sau nu înlătură îngrijorarea WTA cu privire la situația e și la capacitatea de a comunica fără cenzură sau constrângere", a declarat o purtătoare de cuvânt a WTA, într-un e-mail.

Întrebată despre convorbirea cu CIO, purtătoarea de cuvânt a spus: "Acest videoclip nu schimbă apelul nostru pentru o anchetă completă, corectă și transparentă, fără cenzură, în ceea ce privește acuzația ei de agresiune sexuală, care este problema care a dat naștere îngrijorării noastre inițiale."

CIO a precizat într-o declarație că Peng a avut duminică o convorbire telefonică de 30 de minute cu președintele Thomas Bach, în timpul căreia a spus că se află în siguranță acasă, la Beijing, și că a dorit să i se respecte deocamdată intimitatea.

Îngrijorarea cu privire la Peng vine în contextul în care grupurile mondiale pentru drepturile omului, dar nu numia, au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie, din cauza situației drepturilor omului din China. De asemenea, WTA a amenințat că va retrage turneele din China din cauza acestei probleme.

Hu Xijin, editorul ziarului de stat Global Times, care a postat în ultimele zile videoclipuri și fotografii cu Peng în Beijing, a declarat luni pe Twitter că apariția ei ar trebui să fie suficientă pentru a calma îngrijorările „celor cărora le pasă cu adevărat de (siguranța) lui Peng Shuai".

"Dar pentru cei care urmăresc să atace sistemul chinez și să boicoteze Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, faptele, indiferent cât de multe, nu funcționează pentru ei", a spus el.

Pe 2 noiembrie, Peng a postat pe rețelele de socializare chinezești că Zhang a constrâns-o să facă sex și că ulterior au avut o relație consensuală. Postarea a fost ștearsă rapid, iar subiectul a fost blocat de la discuții pe internetul puternic cenzurat din China.

Nici Zhang și nici guvernul chinez nu au comentat acuzațiile lui Peng.

Biroul de informații al Consiliului de Stat și Ministerul de Externe al Chinei nu au răspuns imediat la cererile de comentarii trimise luni de către Reuters.

Ministrul de externe al Franței a cerut duminică autorităților chineze să o lase pe Peng să vorbească în public.

"Mă aștept la un singur lucru: să vorbească", a declarat Jean-Yves Le Drian la televiziunea LCI, adăugând că ar putea exista consecințe diplomatice nespecificate dacă China nu clarifică situația.

Statele Unite și Marea Britanie au cerut, de asemenea, ca China să furnizeze dovezi privind locul unde se află Peng.

Actuale și foste jucătoare de tenis, printre care Naomi Osaka, Serena Williams și Billie Jean King, s-au alăturat apelurilor prin care se solicită să se confirme că aceasta este în siguranță, folosind hashtagul de pe rețelele de socializare #WhereIsPengShuai?

Numărul 1 mondial la simplu masculin, Novak Djokovic, a declarat că ar fi ciudat să se organizeze turnee în China, dacă situația "oribilă" nu va fi rezolvată.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: peng shuai